1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä: Tehtävä suoritettu – Isis menetti loputkin alueensa Syyriassa

Venäjän asevoimat keskittyvät jatkossa Syyrian rauhantilan vakiinnuttamiseen ja alueellisten tulitukojen valvomiseen, kertoi armeijan yleisesikunta.

Venäjän asevoimat
Venäläinen Su-35-hävittäjä Syyrian Hmeiminin tukikohdassa toukokuussa 2016.
Venäläinen Su-35-hävittäjä Syyrian Hmeiminin tukikohdassa toukokuussa 2016.Sergei Chirikov / EPA

Venäjän asevoimat ilmoittaa saaneensa tehtävänsä täytettyä Syyriassa. Terroristijärjestö Isis ei Venäjän mukaan hallitse enää yhtään Syyrian asutuskeskusta, eikä muutakaan aluetta.

Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä Isis hallitsee edelleen ainakin joitain kyliä Syyrian kurdialueilla. Kurdit taistelevat kylien hallinnasta Isisin kanssa.

Isis piti torstaina vallassaan vielä autiomaa-aluetta Irakin puolella rajaa. Lauantaina Irakin pääministeri ilmoitti Irakin vallanneen viimeiset Isisin hallinnoimat aavikkoalueet Irakissa.

Venäjän mukaan Syyriassa voi edelleen olla Isis-taistelijoita, joita Syyrian armeija pyrkii saamaan kiinni.

Venäjän Syyriassa olevat joukot keskittyvät tästä lähtien rauhantilan palauttamiseen ja alueellisten tulitaukojen valvomiseen, kertoi armeijan yleisesikunnan operaatio-osaston komentaja, kenraalieversti Sergei Rudskoi Rossiya 24 -televisiokanavan haastattelussa.

Venäjä on tukenut Syyrian armeijaa, kun se on vähitellen karkottanut Isis-taistelijoita. Varsinkin Venäjän ilmavoimat ovat osallistuneet aktiivisesti taisteluihin.

Ilmavoimien viime päivien hyökkäykset Isisin asemiin ovat olleet koko sodan suurimmat, Rudskoi kertoi.

Venäjän ilmavoimat ovat hyödyntäneet Syyrian sotaa myös uusien konetyyppien kehittelyssä, kertoi valtiollisen lentokonevalmistajan United Aircraft Corporationin pääsuunnittelija Sergei Korotkov uutistoimisto Tassille.

Syyrian armeija pitää hallussaan alueita Eufratjoen länsi- ja eteläpuolella. Joen pohjois- ja itäpuolta hallitsee kurdijohtoinen Syrian democratic forces, jota Yhdysvallat tukee.

Juttua päivitetty 9.12. klo 20.17: Lisätty tieto Isisin vastaisen maasodan päättymisestä Irakissa ja tieto, että Isis hallitsee edelleen kyliä Syyrian kurdialueilla.

Lähteet: Reuters, Tass, Yle

Lue seuraavaksi