Kymmenet tuhannet matkustivat Brysseliin mielenosoitukseen: 13 tuntia autossa Katalonian tähden

Yle seurasi, kun itsenäisyyttä ajavat katalonialaiset toivat viestiään Brysseliin.

Katalonia
Mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan 45000 ihmistä.
Mielenosoitukseen osallistui poliisin arvion mukaan 45000 ihmistä.Stephanie Lecocq / EPA

*BRYSSEL *1250 kilometriä, 13 tuntia ja kaksi pysähdystä. Kaverukset Jordi, David ja Marc ajoivat eilen autolla kotikaupungistaan Gironasta Ranskan läpi Brysseliin osoittamaan mieltään Katalonian itsenäisyyden puolesta.

­– Haluamme herättää Euroopan Katalonian tilanteeseen. Espanjan hallitus rajoittaa kansalaisvapauksiamme, Jordi sanoi mielenosoittajien kokoontuessa EU-kortteleiden läheiseen puistoon.

Kansalaisvapauksilla hän viittaa siihen, että osa Katalonian entisestä hallituksesta on yhä vankilassa. Davidin mukaan poliitikkojen vangitseminen luo epäreilun asetelman kahden viikon päästä pidettäviin aluevaaleihin.

– Toinen puoli voi sanoa mitä haluaa. Toisella puolella on vaikea puhua koska se voi viedä vankilaan, hän sanoo.

Jordi, David ja Marc ajoivat Brysseliin Gironasta autolla.
Jordi, David ja Marc ajoivat Brysseliin Gironasta autolla.Petri Raivio / Yle

Kolmikon ympärillä on tuhansia ihmisiä, jotka ovat tehneet saman matkan autolla, lentokoneella, junalla tai bussilla. Brysselin poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui 45 000 ihmistä, joista valtaosa on tullut paikalle Kataloniasta.

"Presidenttimme on täällä"

Kaupungin hotellit ovat täynnä ja puiston ympäristön kadut tukossa espanjalaisista turistibusseista. Tarkoitus on paitsi kiinnittää Euroopan huomiota Kataloniaan, myös nähdä Belgiaan paennutta Katalonian entistä aluejohtajaa Carles Puigdemontia ja osoittaa hänelle tukea.

Ramosin perhe on tullut Brysseliin kolmessa polvessa. Ensin lentäen Pariisiin, sieltä autolla Brysseliin. Mukana ovat teini-ikäiset pojat, vanhemmat ja isovanhemmat.

– Presidenttimme on täällä, perustelee isoisä.

– Ensin pitää antaa vapaus vangeille, sitten Katalonialle, hänen poikansa Lluis sanoo.

Äkkiä Beatles-tukkainen Puigdemont ilmestyy jostain turvamiehineen väkijoukon keskelle. Lippua heiluttavat katalaanit lähtevät juoksemaan hänen peräänsä. Joku virittää "Puigdemont, presidenttimme" -huudon.

Välillä lauletaan kansallislaulua. Liki jokaisella on mukanaan Katalonian estelada-lippu. Mielenosoituksen lopuksi Puigdemont pitää puheen väkijoukolle. Viesti on osoitettu Euroopan unionille ja Espanjalle.

– Pidetäänkö missään maailmassa tällaisia mielenosoituksia rikollisten tukemiseksi? Ehkä emme olekaan rikollisia. Ehkä olemme demokraatteja, Puigdemont sanoo.

Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont piti mielenosoittajille puheen.
Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont piti mielenosoittajille puheen.Stephanie Lecocq / EPA

Vaalit hankala paikka

Iso mielenilmaus yli tuhannen kilometrin päässä on voimannäyttö Katalonian itsenäisyysliikkeeltä, jonka tilanne näyttää hankalalta. Kummankaan itsenäisyyttä ajavan puolueen johtajat eivät pääse kampanjoimaan Kataloniaan: Puigdemont on Belgiassa ja vasemmistopuolueen Oriol Junqueras vankilassa.

Puigdemontin ja Junquerasin puolueet eivät näissä vaaleissa ole samalla listalla, mikä hajauttaa itsenäisyyden kannattajien ääniä. Ja vaikka puolueet saisivatkin alueparlamenttiin enemmistön, kukaan ei tiedä miten ne voisivat edistää Katalonian itsenäisyyttä, joka on jo kertaalleen julistettu.

– En tiedä mitä sitten tapahtuisi, sanoo kolmen ystävänsä kanssa Brysseliin matkustanut barcelonalainen Mercedes.

Hän huomauttaa, että vain noin puolet katalaaneista kannattaa itsenäisyyttä.

– Emme voi vain julistautua itsenäisiksi. Meidän on neuvoteltava ja yritettävä sitä kautta saada Espanjalta paremmat ehdot (jatkaa osana Espanjaa), Mercedes sanoo.

Espanja ei ole kuitenkaan halukas neuvottelemaan. Itsenäistymismieliset toivovat, että EU voisi taivutella Espanjan hallituksen neuvottelupöytään. Toistaiseksi se ei ole osoittanut siihen mitään halukkuutta.

Mercedes tuli Barcelonasta kolmen ystävänsä kanssa mielenosoitukseen Brysseliin.
Mercedes tuli Barcelonasta kolmen ystävänsä kanssa mielenosoitukseen Brysseliin.Petri Raivio / Yle