1. yle.fi
  2. Uutiset

Amnestyn Kynttiläpalkinnon saajaksi Global Clinic

Amnestyn vuosittain jakama Kynttiläpalkinto luovutetaan tänään perjantaina vapaaehtoisille, jotka tarjoavat paperittomille terveyspalveluja.

Amnesty International
Paperittomat
Paperittomien lääkäriasemalla vapaaehtoisina toimii useita eri asiantuntijoita.Kari Ahotupa / Yle

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Suomen osaston Kynttiläpalkinnon saa tänä vuonna terveyspalveluja paperittomille ihmisille tarjoava Global Clinic (siirryt toiseen palveluun).

Klinikka tarjoaa moniammatillista apua paperittomille, jotka eivät pääse Suomessa julkisen terveydenhuollon piiriin. Apua annetaan ilmaiseksi, anonyymisti ja luottamuksellisesti.

– Viime vuosien aikana hallitukset ympäri Eurooppaa ovat kilpaa heikentäneet turvapaikanhakijoiden ja paperittomien siirtolaisten asemaa. Suomi ei ole tässä poikkeus. Siksi Global Clinicin kaltaiset toimijat ovat nousseet entistä tärkeämpään asemaan”, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Global Clinicia tukevat Lääkärin Sosiaalinen Vastuu -yhdistys ja Helsingin Diakonissalaitos.

Vuodesta 2011 toimineella klinikalla on toimipisteitä Helsingissä, Turussa, Lahdessa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa. Eri paikkakunnilla toiminnassa on mukana monia järjestöjä.

Amnestyn Suomen osasto on jakanut kynttiläpalkinnon vuodesta 2002 lähtien.Palkinto myönnetään sellaiselle suomalaiselle henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnallaan edistänyt ihmisoikeuksia.

Lue myös:

Mitä paperittomien laajemmat terveyspalvelut tarkoittavat? Helsingin apulaispormestari vastaa

Helsingin kaupunginvaltuuston päätöstiedotteen liittestä näet, kuinka paljon paperittomat käyttivät viime vuonna äitiys- ja lastenneuvolaa (siirryt toiseen palveluun)

Analyysi: Paperittomat käyttävät Suomessa harvoin julkisia terveyspalveluja – kielteisten turvapaikkapäätösten kasvu ei tuonut piikkiä tilastoihin

Lue seuraavaksi