"Me emme suostu pelkäämään" – Jerusalemin kadut tyhjenivät Trumpin päätöksen myötä

Israelilaiset iloitsivat ja palestiinalaiset olivat tyrmistyneitä Trumpin päätöksestä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi, kertoo kirjeenvaihtaja Aishi Zidan.

Jerusalem
Nijma Hija
Palestiinalainen Nijma Hija totesi Jerusalemin tunnelman kiristyneen.Aishi Zidan / Yle

Tällä viikolla leimahtaneet jännitteet näkyivät torstaina Jerusalemin historiallisen vanhankaupungin liepeillä. Poliiseja oli huomattavasti enemmän ja torstai-illan viettäjiä selvästi vähemmän kuin tavallisesti.

Vanhankaupungin muurien lähellä aseistetut sotilaat pysäyttävät bussin tarkistaakseen ihmisten henkilöllisyystodistuksia. Palestiinalainen kuljettaja puhuu tarkastuksen ajan puhelimessa, mikä ärsytti sotilaita.

Tilanne äityi hetkessä sanaharkaksi, ja pian kuljettaja vietiin kovakouraisesti ulos pitkään puhutteluun. Vanha nainen bussin etupenkillä itki.

Jerusalem joutui keskiviikkona jälleen maailmanpolitiikan polttopisteeseen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tunnustavansa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Ilmoitus on ruokkinut jännitteitä, sillä Jerusalemin asema on yksi herkimmistä kysymyksistä israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Molemmat osapuolet pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.

Jerusalemiin liittyy paljon tunteita, sillä se on uskonnollisesti pyhä paikka sekä juutalaisille, muslimeille että kristityille.

Vanhankaupungin muurien sisällä sijaitsee kaikkien kolmen uskontojen tärkeitä paikkoja. Israelilainen Miriam Efergin korostikin kaupungin uskonnollista tärkeyttä juutalaisille.

– Trumpin päätös on hyvä, sillä Jerusalem on Israelin pääkaupunki. Se on jumalan tahto. Se on tosiasia, Efergin sanoi.

Vanhankaupungin porttien ohitse kulkeneet palestiinalaiset taas vannoivat, että eivät aio luopua Itä-Jerusalemista. Palestiinalaisenemmistöinen puolisko on ollut vuodesta 1967 Israelin miehittämä.

– Emme pelkää vaikeuksia, mutta emme myöskään pidä niistä. Me olemme rauhanomaisia ihmisiä, mutta me vastustamme maamme varastamista ja miehittämistä, palestiinalainen Abed Ali sanoi.

Abed Ali
Palestiinalainen Abed Ali totesi Jerusalemin olevan myös palestiinalaisten kotiAishi Zidan / Yle

Palestiinalaiset ovat olleet Trumpin ilmoituksesta tyrmistyneitä. Palestiinalaisten poliittiset johtajat ovat kehottaneet kansalaisia osoittamaan mieltään. Aseellinen islamistijärjestö Hamas on kehottanut kansalaisia jopa uuteen kansannousuun.

Torstaina Länsirannalla ja Gazassa nähtiin useita mielenosoituksia. Niiden uskotaan vain kasvavan tänään perjantaina, sillä silloin on muslimien pyhäpäivä.

Palestiinalainen opiskelija Nijma Hija sanoo, ettei Trumpin ilmoitus yllättänyt. Hän oli sitä mieltä, että palestiinalaisten on tehtävä nyt väkivallatonta vastarintaa.

– Uskon kuitenkin, että me pysymme Jerusalemissa, emmekä antaudu, Hija sanoo. – Me emme suostu pelkäämään.

Juutalaisten keskuudessa Trumpin ilmoituksesta on iloittu. Israel on pitänyt Jerusalemia jo pitkään jakamattomana pääkaupunkinaan. Tätä ei ole kansainvälisesti tunnustettu, vaan Jerusalemin kohtalosta neuvottelu on haluttu jättää rauhanneuvotteluiden ratkottavaksi.

Monille israelilaisille Trumpin ilmoitus on symbolisesti tärkeä muutos Yhdysvaltain politiikassa.

– Olen iloinen, koska oli jo aikakin. Olemme olleet tässä kaupungissa jo hyvin pitkään. Sen tunnustamatta jättäminen on hölmöä, sanoo israelilainen Alon Tolwin.

Alon Tolwin
Israelilainen Alon Tolwin iloitsi Trumpin päätöksestä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.Aishi Zidan / Yle

Tolwin ei pelännyt perjantaille ennakoituja levottomuuksia.

–Kävelen täällä, kuten näet, Tolwin toteaa.

Lue myös:

Israel iskenyt kohteisiin Gazassa – perjantaista odotetaan levotonta palestiinalaisalueilla

Kirjeenvaihtajan analyysi: Trumpin tulenaran Jerusalem-julistuksen seuraukset punnitaan lähiviikkoina

Analyysi: Trump täytti vaalilupauksensa ja jätti kysymyksiä avoimeksi