Hyppää sisältöön

Lehmän kiiman havaitsemiseen on kehitetty uusi sovellus – hinta jää murto-osaan nykyisistä

Lohtajalla Niemelän maitotilalla on kehitelty ammattikorkeakoulu Centrian kanssa uusi mittausjärjestelmä lehmien hyvinvoinnin ja kiiman seurantaan.

Olli ja Anna Niemelän perhe sekä kehittämispäällikkö Janne Känsäkoski seuraavat navetan tapahtumia. Kuva: Raila Paavola / Yle

Lehmän aktiviisuutta seurataan Niemelän tilalla Lohtajalla kaulapantaan kiinnitettyjen anturien avulla. Navetassa oleva yksikkö kerää tietoa langattomasti tietokantoihin, joista sitä analysoidaan tekoälyn avulla. Tilallinen pääsee tietoihin käsiksi vaikka omasta kännykästään. Tietoa saadaan niin kiiman ajoittumisesta kuin eläimen terveydestä.

Idea sovelluksen kehittämisestä on lähtenyt alueen tuottajilta. Kehittämispäällikkö Janne Känsäkoski Centriasta toivoo, että alueelta löytyisi seuraavaksi yritys, joka voisi kaupallistaa sovelluksen.

Centrian arvion mukaan nyt kehitellyn sovelluksen hinta jää jopa kymmenesosaan markkinoilla olevista. Teknologia on Känsäkosken mukaan tullut niin paljon halvemmaksi, että kehittäminen on kannattavaa.

Samalla sovelluksella muitakin mahdollisuuksia

Lehmällä on kiima noin kolmen viikon välein. Sovellus onnistui havaitsemaan myös aktiivisuudeltaan erilaisten lehmien kiiman ajoittumisen. Pelkästään aktiivisimpien lehmien liikkeisiin perustuva seuranta voisi johtaa siihen, että passiivisempien lehmien kiima jää huomaamatta.

– Kun kiimat saa kiinni riittävän ajoissa ja lehmät kantaviksi, se tuo lisää maitoa, sanoo Anna Niemelä.

3D-kiihtyvyysanturiin perustuva sovellus mittaa erityisesti liikettä, mutta myös lämpötilaa, kosteutta ja ilmanpainetta. Samaa sovellusta voitaisiin kehittää myös havaitsemaan esimerkiksi maitotankin lämpötilan nousu tai lämpötilan nousu utareidessa, mikä voi kertoa utaretulehduksen alkumetreistä.

Kokeilussa tilalla on kuusi kameraa, joista viisi kuvaa eläimiä ja kuudes maitotankin lämpömittaria. Kamerat sekä välittävät reaaliaikaista tilannetta että tallentavat kuvaa. Lehmien terveydentilan muutoksiin päästään kiinni nopeasti, ja toisaalta tallenteista voi esimerkiksi tarkistaa, milloin sairastunut eläin on viimeksi liikkunut normaalisti.

Kaulapantaan kiinnitettävä anturi kerää tietoa ja välittää sen langattomasti. Kuva: Raila Paavola / Yle

Digitaalisuus säästää askelia.

– Se vähentää navetan ja tuvan välillä käyntejä huomattavasti. Se taas tuo meidän yrittäjävuosiin positiivista näkymää ja vapautta lisää, sanoo maitotilallinen Olli Niemelä

– Sen ajan saa käyttöön johonkin muuhun. Tämä vähentää päivittäistä työaikaa ja lisää turvallisuutta, niin työntekijöiden kuin eläinten, vahvistaa Anna Niemelä.

Digitaalisesti Niemelän tilalla on tähän saakka seurattu maitomäärää ja hoidettu yksilöllistä ruokintaa. Centrian kehittämästä sovelluksesta lasketaankin olevan hyötyä juuri niille tiloille, joilla ei ole lypsyrobottia ja sitä kautta digitaalista seurantaa.

.
.