1. yle.fi
  2. Uutiset

Yöllinen loppukiri tuotti tulosta: Britannia ja EU sopuun brexitin ehdoista

Ratkaisu Pohjois-Irlannin asemaan on löytynyt. Myös kansalaisten asemasta ja erorahasta on päästy yhteisymmärrykseen.

Brexit
Britannian pääministeri Theresa May ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat varhain aamulla Brysselissä.
Britannian pääministeri Theresa May ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat varhain aamulla Brysselissä.Olivier Hoslet / EPA

BrysselBritannia ja EU ovat päässeet alustavaan sopimukseen Britannian eron ehdoista. Euroopan komissio ilmoitti aamulla, että sen mielestä eroneuvotteluissa on saavutettu riittävästi edistystä, jotta osapuolet voivat siirtyä keskustelemaan niiden tulevasta suhteesta eli vapaakaupasta.

Sopu sinetöitiin Britannian pääministerin Theresa Mayn ja komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin tapaamisessa aamulla Brysselissä. Neuvotteluita käytiin myöhään yöhön.

– Pääministeri May on vakuuttanut minulle, että sopimuksella on Britannian hallituksen tuki, Juncker sanoi.

Maanantaina May joutui vetäytymään sovusta koska hallituksen pohjoisirlantilainen tukipuolue DUP ei hyväksynyt sitä.

– Sopimus takaa, että Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei tule kovaa rajaa, May sanoi. Kova raja viittaa rajatarkastusten pystyttämiseen Irlannin saarelle.

May kertoi keskustelleensa illalla Irlannin pääministerin Leo Varadkarin kanssa. Molemmat olivat Mayn mukaan sitoutuneet siihen, että rajaesteitä ei pystytetä sen enempää Pohjois-Irlannin etelärajalle kuin Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Neuvottelujen eteneminen vapaakauppaan ja tulevaan suhteeseen vaatii vielä jäsenmaiden hyväksynnän ensi viikolla pidettävästä huippukokouksesta. Näistä asioista Britannia ja EU ovat päässeet sopuun:

1. Irlannin raja

Britannia tunnustaa Irlannin saaren "ainutlaatuisen" tilanteen ja sitoutuu välttämään rajatarkastusten pystyttämistä Irlannin-vastaiselle maarajalle. "Ainutlaatuinen" tilanne viittaa Pitkänperjantain sopimukseen, joka lopetti aseellisen kampanjan tasavaltalaisarmeija IRA:n kanssa.

Irlannin kysymys oli vähällä kaataa koko sovun, kun Mayn tukipuolue DUP ei hyväksynyt Pohjois-Irlannille erilaisia sääntöjä kuin muulle kuningaskunnalle.

2. Britannian maksut EU:lle

Komission mukaan Britannia on luvannut, että se kunnioittaa jäsenyysaikana tekemiään sitoumuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Britannian maksut unionille jatkuvat vielä eropäivän jälkeenkin.

Junckerin mukaan Britannia noudattaa sitoumuksiaan, jotka se on tehnyt ja tekee ennen vuotta 2020. Monet näistä sitoumuksista ovat kuitenkin monivuotisia eli itse maksut jatkuvat, vaikka eropäivä on maaliskuussa 2019.

3. Kansalaisten asema

Alustava sopimus takaa, että Britanniassa nyt asuvien EU-kansalaisten asema ja oikeudet eivät muutu eron yhteydessä. Sama periaate päteen EU-maissa asuviin Britannian kansalaisiin.

Komissio kertoo myös varmistaneensa, että Britanniassa asuvien EU-kansalaisten hallinnolliset velvoitteet ovat "halpoja ja yksinkertaisia". Tämä viittaa esimerkiksi oleskeluluvan saamiseen. Britannian nykyinen oleskelulupahakemus on kymmeniä sivuja pitkä.

*Lue myös: *

**Näin Britannia eroaa EU:sta: Tänään alkaa pitkä loppukiri kohti unionin ulko-ovea **

**Lontoon suomalaiset eivät tiedä, saavatko he jäädä maahan – "Mayn Brexit-ehdotuksista puuttuu sisältö" **

**Väkivallan sukupolvi väistymässä Pohjois-Irlannissa **

Lue seuraavaksi