1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Jari Tervo muuntautui uudessa sarjassa Kekkoseksi ja yllättyi presidentin väkivaltaisesta historiasta

Ylellä alkava kahdeksanosainen dokumenttisarja ruotii sekä Kekkosen uraa että yksityiselämää.

Jari Tervo
Tähtihetkessä vieraili kirjailija Jari Tervo, joka on toimittanut uuden dokumenttisarjan Kekkosesta.

Kirjailija Jari Tervo pani muutama viikko sitten hiuksensa likoon Urho Kekkosen vuoksi. Kekkonen-dokumenttisarjaa toimittanut Tervo muuntautui sarjan alkutunnusta varten Kekkoseksi, joten myös hiukset saivat lähteä.

Kun Tervoa pyydettiin mukaan tekemään sarjaa, oli hän ensin ihmetyksissään.

– Ensireaktioni oli, että eikös Kekkosesta ole jo aika paljon dokumenttia tehty. Mutta hänestä ei ole tehty dokumenttisarjaa, joka kertoo Kekkosen elämästä ja poliittisesta toiminnasta.

Tervolla on pitkä historia ikonisen presidentin kanssa. Kirjailija muistelee pitäneensä Kekkosta lapsuudessaan myyttisenä hahmona. Tervo fanitti presidenttiä pitkään.

– Vuonna 1978 pääsin äänestämään valtiollisissa vaaleissa. Ihmettelin suuresti, että enoni ei äänestänyt Kekkosta. Olin järkyttynyt.

Myyrä-romaani vaati Kekkosen elämään sukeltamista

Kirjailijan urallaan Tervo teki mittavaa tutkimustyötä Kekkosen parissa kirjoittaessaan Myyrä-romaaniaan. Fiktiivinen teos kertoo Kekkosen oloisesta ja näköisestä miehestä.

Dokumenttisarja tuntui aivan uudenlaiselta lähestymistavalta tuttuun hahmoon.

– Olen sellainen kirjailija ja työntekijä, että en halua palata vanhoihin asioihin. Mutta tajusin, että fiktiivistä muotokuvaa tehdessä tutkitaan omaa päätä. Faktatyötä tehdessä taas tutkitaan arkistoja.

– Kun Myyrää tehdessä kävin läpi Kekkos-kirjallisuuden, törmäsin aina samoihin kuviin presidentistä. N yt dokumenttiin on kaivettu arkistoista vähemmän tuttuja kuvia, kuten kuva nuoresta, finninaamaisesta Kekkosesta. En muista sitä aiemmin nähneeni.

Kekkosen naissuhteet käsittelyyn

Kekkonen-dokumenttisarja kertoo Kekkosesta arvokkaaseen, mutta rehelliseen tyyliin. Sarjassa nähdään arkistomateriaalia ja haastatellaan esimerkiksi tutkijoita, poliitikkoja ja taitelijoita. Tervon mukaan sarjassa kerrotaan Kekkosen elämä ja teot.

– Meillä ei ollut halu kiillottaa Kekkosen patsasta. Toisaalta meillä ei ollut ohjelmallista lähtökohtaa riekkua Kekkosen elämällä ja työllä, koska se olisi samanlaista asenteellisuuutta kuin kiillotus. Lähdimme avoimin mielin tekemään sarjaa. Käymme läpi myös kaikki vaikeat aiheet suomettumisesta lähtien.

Sarjassa käsitellään myös Kekkosen naissuhteita ja elämäntapoja.

– On olemassa monenlaista todistusta siitä, että hän viihtyi kaupungilla. Hän juopotteli ja hänellä oli naisia. Toisaalta Kekkosen miniä Brita Kekkonen ihmetteli puheita Kekkosen remuamisesta. Hän näki presidentin lähinnä makaamassa sohvalla lukemassa sanomalehtiä. Mutta kyllähän Kekkonen ehti kaikenlaista.

Tervo löysi myös sarjaa tehdessään itselleen uutta tietoa Kekkosesta.

– Kekkonen toimi suojelupoliisia edeltäneen etsivän keskuspoliisin kuulustelijana nuorena. Hän oli Kainuussa väkivaltaisen kuulustelijan maineessa. Tähän liittyvää kainuulaista muistitietoa tulee sarjassa ilmi, Tervo sanoo.

Lue lisää ohjelmasarjan koostesivulta.