Vartijat keskeyttivät rakennustyöt Lappeenrannan uudessa jättisairaalassa: edes satojentuhansien eurojen arvoisia työkoneita ei saanut ottaa mukaan

Rakennuttaja käytti Suomen oloissa erittäin harvinaista ja järeää toimenpidettä, kun se otti rakennustyömaan haltuunsa.

rakennustyömaat
K-sairaalan julkisivu
Uuden sairaalan julkisivussa on 36 eri värisävyä.Petri Kivimäki / Yle

HL-rakentajat oy:n toimitusjohtaja Mikko Juutin ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkosen ilmeet ovat vakavia. Eksote on juuri päättänyt purkaa Lappeenrannassa uuden sairaalarakennuksen urakkasopimuksen.

Kymmenkerroksinen ja noin sata metriä leveä sairaalarakennus oli viittä vaille valmis, mutta sen rakentaminen oli Eksoten mielestä viivästynyt kohtuuttomasti.

Tiistaina joulukuun viides päivä työmaa seisahtui.

– Sinne tuli vartijat paikalle. Ihan kuin jotain rikollisia olisi tultu.....

HL-rakentajien toimitusjohtaja Mikko Juutin lause jää kesken.

Työmaan haltuunotto

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote päätti itsenäisyyspäivän aattona käyttää Suomen oloissa erittäin harvinaista toiminpidettä. Se otti haltuunsa sairaalatyömaan, kun sen mielestä työmaan pääurakoitsija ei olisi kyennyt saattaamaan urakkaa loppuun.

Valmistumassa oli uusi kymmenkerroksinen moderni sairaalarakennus vanhan 1950-luvulla rakennetun sairaalan viereen. Koko laajennusosan hinta on noin 35 miljoonaa euroa. K-sairaalaksi nimettyyn sairaalaan tulisivat yleis- ja erikoislääketieteen päivystys sekä vuodeosastoja.

Alun perin K-sairaalan piti olla valmis jo syyskuussa 2017. Eksote antoi kuukauden lisäaikaa, mutta se ei riittänyt. Eksoten saaman tiedon mukaan uusi sairaala olisi valmis vasta maaliskuussa 2018.

Joulukuun viidentenä päivänä 2017 Eksoten hallitus päätti ottaa työmaan haltuunsa.

– Tähän oli pakko ryhtyä, kun havaittiin, että rakennusliikkeen ei ole mahdollista viedä sitä loppuun.

Työmaan haltuunotto on järeä ja äärimmäisen harvinainen toimenpide. Silloin urakoitsijan on poistuttava työmaalta välittömästi.

– Jos urakka viivästyy pahasti, urakoitsija syyllistyy työvirheisiin tai muutoin vaarantaa työn valmiiksi saattamista, tilaaja voi purkaa urakkasopimuksen, kertoo Talonrakennusteollisuus ry:n toimitusjohtaja Kim Kaskiaro.

Kun urakkasopimus puretaan, tilaaja ottaa työmaan haltuunsa ja jatkaa siinä itse pääurakoitsijana tai antaa urakan jollekin muulle. Tämä tapa perustuu rakennusalan yleisiin rakennusehtoihin, jotka sekä tilaaja että urakoitsija ovat hyväksyneet. Mahdollisesta työmaan haltuunotosta on urakoitsijalle kerrottava hyvissä ajoin.

Kim Kaskiaron mukaan myös urakoitsija voi purkaa urakkasopimuksen, mikäli urakoitsija ei esimerkiksi saa työstään sovittua korvausta.

Täysi yllätys

Työmaan pääurakoitsija HL-rakentajien toimitusjohtaja Mikko Juutin mukaan työmaan haltuunotto tuli heille täytenä yllätyksenä. Työmaalle jäi työkoneita, työkaluja, erilaisia rakennusmateriaaleja ja tietokoneita noin 600 000 euron arvosta. Niitä ei työmaalta saa pois.

Eksote oli huomauttanut pääurakoitsijaa lokakuussa ja kertonut purkavansa urakkasopimuksen, jos loppuaikataulua ei saada laadittua.

Juuti myöntää, että rakennustyömaa on viivästynyt. Siksi he eivät ole saaneet kaikkia rahoja Eksotelta, vaan HL-rakentajat on joutunut rahoittamaan työmaata itse.

– HL-rakentajat on rahoittanut tätä hanketta yli neljällä miljoonalla eurolla firman omasta pussista, kertoo Juuti.

Kaikkiaan HL-rakentajat on vaatinut Eksotelta 4,6 miljoonaa euroa. Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen tyrmää vaatimuksen.

– Sehän on täysin mahdoton väite, kun he ovat jääneet näin paljon jälkeen. He vaativat näitä viimeisiä maksueriä ilman mitään työsuorituksia. Siinä vaiheessa meidän oli ihan pakko sanoa, ettei me voida missään tapauksessa ilman työsuoritusta maksaa.

Itkosen mukaan HL-rakentajat oli tämän jälkeen ilmoittanut, ettei se voi viedä rakennusurakkaa loppuun, jos Eksote ei maksa.

– Se johti tähän pattitilanteeseen, ettei meillä ollut mitään muuta vaihtoehtoa, sanoo Itkonen.

"Kuin Moskovaan menisi"

Sekä sairaalarakennuksen rakentaja että tilaaja tuntuvat olevan hyvin erimielisiä rakentamisen viivästymiseen johtaneista syistä.

HL-rakentajien mukaan viivästykset alkoivat helmikuussa 2016. Kun rakentaminen alkoi, olivat rakennesuunnittelut vielä kesken. Suunnittelua on Juutin mukaan tehnyt konsulttiyhtiö, jonka työssä on ollut puutteita.

– Suunnitelmien myöhästymiset ovat aiheuttaneet viiveen. Rakennuttajakonsultti on täysin ammattitaidoton, sanoi toimitusjohtaja Mikko Juuti tiistaina, kun tieto työmaan haltuunotosta tuli.

Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkosen mukaan rakennuttajakonsultissa ei ole vikaa.

– Meillä ei ole mitään syytä lähteä rakennuttajakonsulttia arvioimaan uudelleen. Siltä puolelta kaikki on mennyt hyvin, kertoo Itkonen.

Etelä-Saimaa-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) toimitusjohtaja Pentti Itkonen kertoi lisäksi, että työmaalta on havaittu kolme vesivahinkoa, joista Eksote aikoo esittää lisävaatimuksensa HL-rakentajille.

Itkosen mukaan rakennusliike HL-rakentajat yrittää esittää monenlaisia vakavia väitteitä, koska rakennusliikkeen kannalta tilanne on tukala.

HL-rakentajien Mikko Juuti on kokenut neuvottelutilanteet Eksoten kanssa hyvin vaikeiksi. Juutin mukaan pieni rakennusliike taistelee isoa Eksotea vastaan.

– Neuvottelupöydässä tuntuu kuin Moskovaan menisi. Sellainen talvisodan henki.

On hyvin todennäköistä, että työmaan haltuunottoa tullaan aikanaan käsittelemään käräjäoikeudessa. Ainakin Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen olettaa näin. Samoilla linjoilla on myös HL-rakentajat oy:n toimitusjohtaja Mikko Juuti.

Valmiiksi keväällä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on nyt ottanut työmaan haltuunsa ja saattaa työmaan loppuun. Pääurakoitsijana toiminut HL-rakentajat on poistunut työmaalta. Paikalla on vielä muita rakennusliikkeitä, jotka hoitavat omia urakoitaan loppuun.

– Siinä rakennusurakassa ei enää ole paljon jäljellä. Edetään niin, että keväällä sinne voidaan muuttaa ja ennen kesälomia toiminta käynnistää, sanoo Itkonen.

HL-rakentajat oy:n toimitusjohtaja Mikko Juuti ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen Yle Lappeenrannan radiohaastattelussa.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus