Australiassa osavaltio kiristi lakia: Humalassa huitaistu tappava lyönti vie vähintään kahdeksaksi vuodeksi vankilaan

Australiassa on annettu ensimmäinen tuomio niin kutsutun yksi isku -lain perusteella. Uuden Etelä-Walesin osavaltion lailla pyritään hillitsemään humalassa tehtyä väkivaltaa. Suomessa humalatila liittyy valtaosaan väkivaltarikoksista.

Australia
Alkoholi
Se, miten laki suhtautuu humalassa tehtyihin rikoksiin, vaihtelee eri maissa.Andy Rain / Epa

Oli toukokuu vuonna 2014. Vaikka Sydneyn alueella oli syksy, iltaisin oli lämmintä.

21-vuotias Raynor Manalad oli juuri lähdössä (siirryt toiseen palveluun) taksilla kotiin ystävänsä Myrik Ongin syntymäpäiväjuhlista, kun hän kuuli juhlakalun joutuneen sanaharkkaan. Manalad päätti mennä kiistaan väliin.

Se oli kohtalokas päätös.

Hugh Garth seurusteli Myrik Ongin serkun kanssa ja oli ajautunut juhlapaikan ulkopuolella Myrikin kanssa sanaharkkaan siitä, miten tyttöystävää pitää kohdella. Hugh oli kovassa humalassa ja oli juuri pahoinpidellyt Myrikiä niin, että tämän nilkka oli murtunut.

Kun Raynor tuli paikalle, Hugh huitaisi yhden ainoan iskun kohti Raynorin päätä. Raynor menetti tajuntansa ja kaatui. Pää osui jalkakäytävän reunakiveykseen.

Myrik riensi sisälle hakemaan apua. Raynor kiidätettiin Westmeadin sairaalaan, jossa hän menehtyi seuraavana päivänä vakavaan aivoverenvuotoon.

Tapaus sattui keskiluokkaisessa Rooty Hillin lähiössä, Sydneyn länsipuolella. Lähiössä asuu paljon filippiiniläistaustaisia perheitä, kuten Manaladit. Syntymäpäiväjuhlat järjestettin omakotialueella, jossa asuu paljon lapsiperheitä.

Raynor Manalad oli nuori, vastavalmistunut sairaanhoitaja, joka oli äitinsä Teresita Manaladin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kiinnostunut alkoholismin ja mielisairauksien hoidosta.

Roul Manalad ja Teresita Manalad
Raynor Manaladin vanhemmat Roul ja Teresita Manalad kertoivat pojastaan medialle syyskuussa tuomioistuimen edustalla Sydneyssä.Peter Rae / Epa

– Eikö ole ironista, miten hän kuoli ja miten hänet tapettiin. En ymmärrä tätä lainkaan... Hänen kuolemansa on suunnaton menetys yhteisölle, jossa hän olisi voinut saada aikaan niin paljon, sanoi Teresita Manalad aiemmin syksyllä oikeudenistunnon jälkeen.

Hugh Garth vetosi humalatilaan ja sanoi lyöneensä itsepuolustukseksi. Sattumalta Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa oli säädetty One puch-nimellä kutsuttu laki vain muutama kuukausi aiemmin, tammikuussa 2014. Se langettaa humalassa tai huumeiden vaikutuksen alaisena tehdystä taposta vankeutta kahdeksasta jopa 25 vuoteen saakka.

Hugh Garth on ensimmäinen lain perusteella tuomittu. Hänelle langetettiin kymmenen vuotta vankeutta.

Lailla yritetään kitkeä humalaväkivaltaa

Lain kiristystä edelsivät kahden nuorukaisen kuolemat Sydneyssä vuosina 2012 ja 2013. Miehen tainnuttamista yhdellä lyönnillä on Australiassa kutsuttu kuningaslyönniksi, mutta Sydneyn tapausten jälkeen kansalaisten mitta täyttyi. Alettiin puhua raukkislyönneistä.

Ajatus tuntuu olevan, että on ok lähteä ulos, vetää nuppi täyteen, aloittaa tappelu tai iskeä raukkamaisesti

Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministeri Barry O'Farrel, vuonna 2014

Humalaisten väkivalta kun on usein provosoimatonta ja yllättävää, ja siksi sen aiheuttamat vauriotkin voivat olla vakavia.

Osavaltion pääministeri Barry O'Farrel perusteli (siirryt toiseen palveluun)uutta lakia humalassa tai huumeiden vaikutuksen alaisena tehdyn väkivallan yleisyydellä.

– Ajatus tuntuu olevan, että on ok lähteä ulos, vetää nuppi täyteen, aloittaa tappelu tai iskeä raukkamaisesti. Emme voi hyväksyä sitä.

Myös pääsyä osaan Sydneyn keskustan baareista rajoitettiin niin, ettei niihin pääse sisälle enää kello 1.30 jälkeen yöllä. Alkoholin vähittäismyynti kiellettiin iltakymmenen jälkeen.

Suomessa alkoholi ja rikollisuus vahvasti kytköksissä

Humalatilan vaikutus rikosvastuuseen vaihtelee maittain. Joissain maissa sen katsotaan alentavan syyntakeisuutta tai syyksiluettavuutta, joissain humala katsotaan jopa raskauttavaksi tekijäksi.

Suomessa ei ole erillistä, humalassa tai huumeen vaikutuksen alaisena tehtyjä rikoksia koskevaa lakia. Päihtymys ei alenna tuomiota kuin poikkeustapauksissa, esimerkiksi jos päihteellä on ollut yllättäviä yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa tai tekijällä on ollut tietämättään poikkeuksellisen alhainen toleranssi.

Suomessa arvioidaan, (siirryt toiseen palveluun) että noin 80 prosenttia henkirikoksista ja 70 prosenttia pahoinpitelyistä on tehty humalassa. Alkoholi myös lisää riskiä joutua väkivallan uhriksi. Kahdessa kolmesta väkivaltatapauksesta joko uhri, tekijä tai molemmat ovat olleet humalassa.

Alkoholia kerran tai useamman kerran viikossa käyttävät suomalaiset joutuvat kolme kertaa todennäköisemmin väkivallan uhriksi kuin sellaiset, jotka eivät ole viimeisen vuoden aikana olleet kertaakaan humalassa.

Alkoholin kokonaiskulutus oli Suomessa (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna henkeä kohden 10,8 litraa 100-prosenttisena alkoholina laskettuna. Määrä on pysynyt melko samalla tasolla jo kolmisen vuosikymmentä. Australiassa kulutus (siirryt toiseen palveluun) on hieman alhaisempaa, 9,7 litraa henkilöä kohden.