1. yle.fi
  2. Uutiset

Satojen eurojen säästöt – liikennevakuutuksen vaihtaminen kannattaa etenkin, jos perheessä on useita autoja

Liikennevakuutuksia on vaihdettu uusiin vuoden alun lakiuudistuksen jälkeen. Myös vakuutusyhtiöiden markkinaosuudet menivät uusiksi.

liikennevakuutus
autojonoja länsiväylällä
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Liikennevakuutusta säätelevä laki muuttui vuodenvaihteessa. Sen jälkeen vakuuttamatta jättämisen seuraukset ovat koventuneet roimasti.

Vakuuttamattomalta ajoneuvolta otetaan rekisterikilvet välittömästi pois ja laiminlyöntimaksut ovat kovempia.

– Etenkin moottoripyöräilijöillä sanktiomaksut nousivat selvästi, johtaja Janne Jumppanen Liikennevakuutuskeskuksesta kertoo.

Toisaalta vakuutettu ja toheloimaton autoilija on hyötynyt, kun vakuutusyhtiöt ovat sorvanneet ehtojaan uusiksi: vahinkohistoriaa hyödynnetään nyt aiempaa monipuolisempien vakuutusten hinnoittelussa.

Joka kolmas auto on vakuutettu uusien ehtojen mukaan

Vakuutusuudistukset saivatkin osaan autoilijoista vipinää. Vakuutuksia on vaihdettu ja kilpailutettu poikkeuksellisen paljon tämän vuoden ajan.

Toisaalta lakimuutos on jäänyt osalta autoilijoista huomaamatta. Esimerkiksi LähiTapiolasta ja OP:sta arvioidaan, että niiden liikennevakuutuksista noin kolmannes on jo uuden lainsäädännön mukaisia.

Nopeus oli valttia vakuutusten myyjälle

Yle pyysi neljältä suurimmalta vakuutusyhtiöiltä tietoja niiden henkilöautovakuutusten markkinaosuuksista.

Uudistuksen suurin voittaja näyttää olevan LähiTapiola, joka laskee saaneensa tämän vuoden aikana yli 65 000 uutta asiakasta. Yhtiön markkinaosuus on noussut noin prosenttiyksikön yli 30 prosenttiin.

Yhtiö hyötyi ennen kaikkea nopeudesta: se toi uuden lainsäädännön vakuutukset markkinoille heti vuoden alussa.

OP puolestaan menetti liikennevakuutuksia. Syyksi yhtiö kertoo, että sen uusi liikennevakuutus tuli myyntiin vasta kesäkuussa.

Fennia ja IF kertovat markkinaosuuksiensa pysyneen suurin piirtein saman suuruisina vuoden alusta.

Vakuutusyhtiöiden mukaan hyvällä kolarihistorialla voi säästää lakimuutoksen ansiosta satoja euroja vuosittaisissa vakuutusmaksuissa.

– He voittavat, joilla on hyvä vahinkohistoria eli käytännössä ei ole vahinkoja taustalla eli siinä mielessä reilu peli, sanoo LähiTapiolan johtaja Tapani Alaviiri.

Vahingot johtuvat kuljettajasta eivätkä autosta

Muutos vaikutti eniten perheisiin, joilla on useampia autoja. Uusissa liikennevakuutuksissa on mahdollista saada sama bonus kaikkien autojen vakuutuksiin, koska bonuksia ei enää tarvitse kerryttää autokohtaisesti.

Asiakkaiden kannalta uudistus on aiempaa reilumpi, koska vahingot johtuvat yleensä kuljettajasta, eivät niinkään autosta. Sama kuljettaja saa saman bonuksen kaikkien autojensa liikennevakuutuksiin.

Mutta hyötyvät uudistuksesta myös nuoret: jos heillä on takanaan vahingoton mopoilu- ja moottoripyöräilyhistoria.

– Jos nuorella kuljettajalla on ollut mopovakuutus, kevytmoottoripyörävakuutus tai autokortti ja hän hankkii uuden auton myöhemmin, me pystymme ottamaan paremmin huomioon hänen ajokokemuksensa ja tällöin hän saa lähtökohtaisesti paremmat lähtöbonukset, Alaviiri sanoo.

Lue seuraavaksi