Suomi 100 -organisaatio: Onnitteluviesteihin ei käytetty veronmaksajien rahoja

Arvion mukaan viestien lähettämisestä koituneet kustannukset ovat 500 000–600 000 euroa.

Suomi 100
Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio lähetti itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017 suomalaisten matkapuhelimiin tekstiviestionnittelun.
Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio lähetti itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017 suomalaisten matkapuhelimiin tekstiviestionnittelun.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi lähetetyt onnittelutekstiviestit eivät menneet veronmaksajien pussista, kerrotaan valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatiosta. Organisaation viestintäpäällikön Päivi Pirttilän mukaan hankkeeseen lähteneet puhelinoperaattorit maksoivat viestit.

– Suomi 100 -organisaatiossa ideoitiin tätä ja ehdotimme sitä teleoperaattoreille. Lähdimme neuvottelemaan, ja sitten operaattorit hoitivat käytännön työn loppuun saakka, Pirttilä sanoo.

Tekstiviestien lähettämisestä koituneita kustannuksia Pirttilä ei tarkalleen tiedä.

– Meillä oli operaattoreiden kanssa sellainen arvio, että näin valtava määrä tekstiviestejä maksaisi 500 000–600 000 euroa.

Suomalainen tapa viestiä

Pirttilä kertoo, että idea viesteihin tuli osittain siitä, että tekstiviesti koetaan hyvin suomalaiseksi tavaksi viestiä. Suomalaisia haluttiin myös onnitella maan merkkipäivänä henkilökohtaisesti.

– Operaatio oli aivan ainutkertainen ja valtavan iso näille teleoperaattoreille ja onnistui valtavan hienosti. Miljoonat ihmiset saivat viestin. Olemme saaneet todella paljon hyvää palautetta, miten viesti yllätti ja ilahdutti myönteisesti.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin Strömsössä, sillä osa suomalaisista jäi ilman onnittelua. Esimerkiksi Telian asiakkaista 20 prosenttia jäi ilman onnitteluviestiä. Tämä tarkoittaa noin 400 000 liittymää. Pirttilä pahoittelee tapahtunutta.

– Se on tosi harmi. Tästähän on ollut keskustelua, se ei ollut hyvä asia. Mutta voittopuoleisesti viestejä saatiin tosi hienosti liikkeelle. Pahoittelen niiden ihmisten puolesta, jotka olisivat halunneet tämän viestin, mutta eivät sitä saaneet.

Mukaan hankkeeseen lähtivät operaattoreista, Dna, Elisa, Telia ja Ålands Telefonandelslag. Ilta-Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) sen sijaan yksi Telian palveluoperaattoreista, Globetel, jättäytyi hankkeesta pois.

Yle ei tavoittanut Globetelin edustajaa kommentoimaan asiaa.

Juttua muokattu 8.12.17 kello 13.01: lisätty viittaus ja linkki Ilta-Sanomien uutiseen.