Hiihtokeskustyökiista: Töihin ei oteta, mutta kotiin ei saa jäädä – Safarit pyörivät normaalisti liittoon kuulumattomien voimin

Hiihtokeskus- ja safarialan työkiistan sovitteluyritykset eivät johtaneet ratkaisuun. Työnantajapuolen julistaman työsulun ensimmäinen päivä on päällä tänään. Palvelualojen ammattiliitto kehottaa jäseniään menemään sulusta huolimatta töihin.

työsulut
Ylläksen laskettelurinteet.
Raimo Torikka / Yle

Ohjelmapalvelualan ja hiihtokeskusten työsulku alkoi perjantaina aamulla tietyissä yrityksissä. Lapissa työsulun piiriin kuuluvat perjantaina Ylläksen ja Oloksen hiihtokeskukset sekä ohjelmapalveluyritys Lapland Safaris Rovaniemellä ja Kemissä.

Lapin Safarien toimitusjohtaja Jyrki Niva sanoo, että työsulusta aiheutuu lisätöitä asiakaspalveluun, kun työvuoroista puuttuu ammatti-ihmisiä.

– Safarit pyörivät kuitenkin normaalisti, mutta joudumme tekemään erityisjärjestelyjä. Työt hoidetaan PAMiin kuulumattomien työntekijöiden ja esimiesten voimin, Niva kertoo.

Niva ei halua tarkemmin kommentoida asiaa, koska työriidan sovittelu on kesken.

Samasta syystä kommentoimasta kieltäytyy Lapin Safarien pääluottamusmies Risto Vuento.

Työnantajaliiton eli Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan ilmoittamat työsulut (siirryt toiseen palveluun) astuivat voimaan, sillä alan työriitaan ei saatu ratkaisua torstaina.

MaRan mukaan hiihtokeskustoimiala on viime vuosina kärsinyt vähälumisista ja lämpimistä talvista, minkä vuoksi PAMin palkankorotusvaatimukset ylittävät toimialan taloudellisen kantokyvyn. PAM näkee alan tilanteen toisin. Kiistaa ratkotaan seuraavan kerran ensi maanantaina valtakunnansovittelijan johdolla.

PAM: Kaikki töihin – Kotiin ei voi jäädä

PAM on ohjeistanut työsulkuyrityksissä työskenteleviä jäseniään menemään normaalisti töihin suluista huolimatta. Verkkosivuilla ammattiliitto linjaa, että kotiin ei voi jäädä (siirryt toiseen palveluun), vaan töihin mennään työvuorolistan mukaisesti ja vaaditaan kirjalliset perustelut työnteon mahdollisesti estävältä työantajalta.

Liitto myös muistuttaa jäseniään, ettei tieto liittoon kuulumisesta kuulu työnantajalle. Järjestäytymisvapaus on lailla turvattu.

– Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän uskonnon, ihonvärin ja ammattiliiton jäsenyyden perusteella. Ammattiliiton jäsenyys on semmonen asia, josta työntekijä ei ole tilivelvollinen työnantajalle, PAMin aluepäällikkö Risto Kalliorinne kommentoi Ylelle työkiistan aiemmassa vaiheessa.

Työsulku katkaisee liittoon kuuluvien hiihtokeskus- ja ohjelmapalvelualatyöntekijöiden palkanmaksun. PAM kompensoi palkanmaksun keskeytystä maksamalla työtaisteluavustusta 100 euroa työsulkuvuorokautta kohden.