Tuleeko suomalaisesta avaruusteknologiasta uusi Nokia?

Suomesta on tarkoitus tehdä avaruustoiminnan huippumaa vuoteen 2020 mennessä. Tätä tavoitetta varten olisi maahamme perustaa oma avaruushallinto ja avaruusministerikin olisi paikallaan, sanoo Aalto-yliopiston professori Jaan Praks Ylen Kova talous -haastattelussa.

avaruustekniikka
Kova talous
Kova talous

Kyky päästä avaruuteen ja hyödyntää sen mahdollisuuksia on perinteisesti kuulunut suurvaltojen etuoikeuksiin. Nyt kuitenkin niin Euroopan avaruusjärjestö ESA (siirryt toiseen palveluun)kuin Yhdysvaltain avaruushallinto NASA (siirryt toiseen palveluun)etsivät yksityisiä yrityksiä mukaan avaruusohjelmiin.

– Merkittävin muutos aikaisempaan verrattuna on, että yksityiset yritykset ovat niin merkittävässä roolissa ja myös unelmat ovat hyvin suuria. Puhutaan esimerkiksi siitä, että yksityiset yritykset lähtevät valloittamaan Marsia, kertoo professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta.

Syy yksityisten yritysten yhä kasvaneeseen osuuteen avaruuden valloittamisessa on yksinkertaisesti raha. Sillä mitä isompi satelliitti sitä kalliimpi se on. Nykyisiin satelliiteissa käytettävä teknologia on Praksin mukaan kehittynyt entisajoista hyvin paljon pienemmäksi, mikä on laskenut kustannustasoa roimasti alaspäin.

– Avaruuteen ja kiertoradalle pääsyllä on käytännössä kilohinta. Nykyinen kustannustaso pienempien laitteiden ansiosta on mahdollistanut, että yhtäkkiä on taloudellisesti järkevää tehdä aivan uudella tavalla uusia kokeiluja ja kehittää markkinoille uusia palveluja, Praks kertoo.

Nanosatelliittien kysyntä kasvanut räjähdysmäisesti

Tällä hetkellä avaruuden valloitusta tehdään erityisesti kevyiden, niin kutsuttujen nanosatellittien avulla, joiden kysyntä on kasvanut viime vuosien aikana räjähdysmäisesti. Avaruudessa onkin jo useita satoja noin muutaman kilon painoisia satelliitteja. Tässä kehitystyössä myös Suomi haluaa Praksin mukaan olla mukana.

– Tämän hetkisen avaruuden valloituksen yhtenä ideana on, että me saamme avaruuteen mahdollisimman paljon satelliitteja. Mitä pienempi se yksittäinen satelliitti on, sitä enemmän me saadaan niitä kiertoradalle ja mitä mitä enemmän niitä on kiertoradalla sitä paremmin me saadaan ajallinen kattavuus kuin mitä koskaan aikaisemmin on ollut.

Suomessa tämänkaltaisia satelliitteja on laukaistu jo onnistuneesti matkaan. Aalto-yliopisto on laukaissut opsikelijavoimin rakennetut Aalto 1 ja Aalto 2 satelliitit. Tämän vuoden lopulla on ollut tarkoitus laukaista ensimmäinen suomalainen kaupallinen satelliitti, mutta laukaisu siirtynee ensi vuoden puolelle.

– Satelliittien avulla otettujen kuvien avulla voidaan saada reaaliaikaisia tietoa esimerkiksi maanjäristyalueelta. Mutta me voimme seurata niiden avulla myöskin vaikkapa talouden kehitystä tai liikenteen toimivuutta, Praks luettelee.

Suomesta avaruustoiminnan huippumaa?

Euroopan avaruusjärjestö ESA ilmoitti marraskuun lopussa perustavansa Suomeen yrityskiihdyttämön (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoitus on saada Suomeen avaruusalan kasvuyrityksiä sekä mahdollistaa suomalaisen teollisuuden yhteys uuden avaruusteknologian sovelluksiin. Espoon Otaniemeen, Aalto yliopiston kampukselle perustettava kiihdyttämö on jo 18. ESAn yrityskiihdyttämö.

– Kyllä se nyt kiihdyttä tätä alan toimintaa ja kasvua sekä siivittää alan kehittymistä. Sekä yritykset, jotka avaruuteen tähtäävät sekä esimerkiksi ESA ja NASA kiinnittävät yhä enemmän huomiota siihen innovaatioketjun alkupäähän eli saadaan uusia ideoita, joita saadaan nopeasti esille ja rahoitettua.

Ensimmäinen haku kiihdyttämöön avautuu ensi vuoden alussa. Tarkoitus on löytää seuraavan viiden vuoden aikana 50 alan kasvuyritystä. Tavoite on myös tehdä Suomesta avaruustoiminnan huippumaa vuoteen 2020 mennessä.

– Tämä on aivan realistinen tavoite. Suomi on erinomainen start-up maa ja täällä on todella paljon hyviä ideoita. Meillä on valtavasti kykyä ja potentiaalia menestyä tällä alalla maailmalla, Praks huomauttaa.

Moni on kaivannut Suomeen uutta Nokiaa, olisiko suomalaisesta avaruusteknologiasta siihen?

– Se on ehdottomasti ala, josta suomalaiset hyötyvät ja joka tuo meille uutta kehitystä ja uutta huipputeknologiaa. On suomalainen vahvuus, että pystymme tuomaan markkinoille uusia huipputeknologian tuotteita.

Suomeen suunnitteilla oma avaruushallinto

Tavoitteeseen pääsemiseksi Suomeen on suunnitteilla oma kansallinen avaruuslaki. Muista EU-maista Ruotsilla, Tanskalla, Itävallalla, Belgialla, Hollannilla, Ranskalla sekä eroneuvotteluja EU:n kanssa käyvällä Iso-Britannialla on oma kansallinen avaruuslaki.

Lakiesitys on käsittelyssä tällä hetkellä valiokuntien käsittelyssä. Esityksessä on pohdittu muun muassa sitä, pitäisikö Suomeen perustaa oma avaruushallinto.

– Avaruushallinto olisi yksi tapa hoitaa konkreettisemmin ja paremmin esimerkiksi koordinointia sen suhteen, mitä suomalaisessa avaruustoiminnassa tapahtuu.

Avaruushallinnon lisäksi Praks kannattaa, että hallituksesta löytyisi lähitulevaisuudessa myös oma avaruuministeri.

– Minä kyllä kannatan, että avaruusministeriä pohdittaisiin jo.

_Kova talous on Yle Uutisten taloustoimituksen sarja, jossa haastatellaan ajankohtaisia ihmisiä ja puretaan talouden pinnan alla vaikuttavia ilmiöitä. _