1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen lippu

Netissä leviävällä videolla poltetaan Suomen lippuja – Poliisi tutkii videoiden alkuperää: "Tällaista ei ole tullut aiemmin vastaan"

Netissä leviää video, jossa poltetaan roviolla kymmeniä Suomen lippuja. Lauttasaarelaisten taloyhtiöiden pihoilta varastettiin itsenäisyyspäivänä ainakin 25 lippua.

Kuva: Yle

Takku.net -nimisellä sivustolla on julkaistu video, jossa Suomen lippuja poltetaan. Helsingin poliisi on alkanut tutkia videoiden alkuperää.

– Olemme tietoisia näistä videoista. Videoiden alkuperää tutkitaan nyt, sanoo päivystävä komisario Patrik Karlsson Helsingin poliisista.

– Pakkohan meidän on tällaista selvittää, kun näin näyttävästi julkistetaan tällaisia videoita, joissa Suomen lippuja poltetaan.

Poliisi tutkii nyt ketkä teon taustalla ovat ja ovatko videolla Lauttasaaresta anastetut liput. Suomen lipun julkinen turmeleminen on rangaistava teko, sanoo poliisi.

Karlssonin mukaan ainakaan vielä lauttasaarelaisista taloyhtiöistä ei ole tehty rikosilmoituksia varastetuista lipuista. Vielä siis mitään virallista rikosnimikettä, kuten anastus tai vahingonteko, lippujen kähveltämisestä ei ole kirjattu.

– Arvioimme alammeko tutkia oma-alotteisesti näitä varkauksia, vaikka lippujen omistajilta ei tulisikaan rikosilmoituksia.

– Lähtökohtaisesti lipun omistaja tekee ilmoituksen, mutta tämä ei ole sataprosenttista faktatietoa, en löytänyt ilmoitusta, mutta joku on voinut tänään tehdä ilmoituksen.

Poliisin mukaan lippuvarkaudet ja niiden polttaminen on poikkeuksellista Suomessa.

– Ei tällaista ole tullut aiemmin vastaan, että näin paljon lippuja olisi varastettu. Ehkä joitakin yksittäisiä lippuja on joskus poltettu, sanoo Karlsson.