1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomi 100

Suomen 200-vuotisjuhlia varten tehty aikakapseli suljettiin – muun muassa nämä 18 esinettä tulevaisuuden ihmiset löytävät sieltä

"Olisipa meilläkin mahdollisuus kurkistaa sadan vuoden päähän", huokaa sukunsa tarinoita Kuopion aikakapseliin tallettanut Kirsi Pehkonen.

Suomi 100
Aikakapseli.
Toni Pitkänen / Yle

KuopioSadan vuoden päästä joku avaa luukun ruostumattomasta teräksestä ja puusta tehdyn muistomerkin kyljestä ja vetää esiin pahvilaatikon. Hänen ympärillään Kuopion torin alla olevassa tilassa on varmasti muitakin. Kaikkia kiinnostaa, mitä laatikosta löytyy.

Ehkä sieltä nousee ensimmäisenä nippu tavallisten suomalaisten kirjoituksia, jotka ovat täynnä hassuja vanhoja sanoja. Tai sitten laatikon avaajan käsiin sattuu käytetty ikivanha lippalakki. Tai outo pieni muovinen esine, jossa on metallinen uloke.

Aikakapseli liimataan.
Toni Pitkänen / Yle

Olisi kiehtova tietää, mitä vuoden 2117 ihmiset ajattelevat avatessaan sata vuotta aiemmin suljetun aikakapselin ja löytäessään sieltä vaikkapa muistitikun.

– Olisipa meilläkin mahdollisuus kurkistaa sadan vuoden päähän, huokaa kirjailija Kirsi Pehkonen.

Pehkonen on yksi heistä, jotka ovat jättäneet Kuopion aikakapseliin jonkin muiston tämän päivän Suomesta (siirryt toiseen palveluun) avattavaksi sadan vuoden kuluttua. Hänen osuutensa on kirjoitus sukulaisestaan Eero Yrjö Pehkosesta (siirryt toiseen palveluun), yhdestä Suomen alkuperäisen itsenäisyysjulistuksen laatineista senaattoreista. Aikakapseliin on kerätty tervehdykset kaikkien 11 itsenäisyyssenaattorisukujen jäseniltä.

Kun kerroin ihmisille ideasta, heidän silmiinsä syttyi palo, joka velvoitti jatkamaan ja nyt ollaan tässä.

Pekka Kantanen
Paketti.
Toni Pitkänen / Yle

Mutta on aikakapselissa vähän arkisempaakin tavaraa. Idean kummisetä, kuopiolainen kaupunginvaltuutettu Pekka Kantanen sujautti sinne muun muassa isänsä Hankkijan lippalakin ja vanhan lompakkonsa vuodelta 2000, mukana muun muassa 80 markkaa rahaa ja paksu nippu erilaisia kortteja.

– Sadan vuoden päästä ihmiset varmaan ihmettelevät, mikä lompakko on ja mitä kaikilla korteilla on tehty. Kaikkea tällaista pikkunokkelaa on otettu tulevien ihmisten huviksi, hän myhäilee.

"Heidän silmiinsä syttyi palo"

Kantanen sai idean aikakapselista alun perin Oklahomassa Yhdysvalloissa suljetusta ja vuonna 2013 avatusta Century Chest -aikakapselista. Paikallisen kirkon kellariin suljettiin muun muassa pari naisten juhlakenkiä ja metallinen puhelin (siirryt toiseen palveluun). Neljä vuotta Oklahoman aikakapselin avaamisen jälkeen koitti Suomen 100-vuotisjuhlavuosi ja idea palasi Kantasen mieleen.

– Kun kerroin ihmisille ideasta, heidän silmiinsä syttyi palo, joka velvoitti jatkamaan ja nyt ollaan tässä.

Kantanen on hyvin otettu Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijan suunnitteleman (siirryt toiseen palveluun) ja Savon ammatti- ja aikuisopiston opiskelijoiden rakentaman kapselin ulkoasusta.

– En voi kuvata sitä millään muulla tavalla kuin että se ei ole vaatimaton, hän lausuu.

Aikakapselin toteuttajia Savon koulutuskuntayhtymästä.
Krista Karppinen / Yle

"Toivomme, että naisjärjestöt ovat voimissaan"

Kun vuoden 2013 amerikkalaiset avasivat Oklahoman Century Chestin, he löysivät sieltä viestejä grafofonilieriöillä. Mukaan oli pakattu myös grafofoni, jotta ääniviestit pystyttäisiin kuuntelemaan. Kuopion aikakapselissa on musiikkia CD-levyllä ja muistitikulla. Niitä ei ehkä saada mitenkään toistettua vuoden 2117 tekniikalla.

– Toisaalta se kuvastaa tätä aikaa. Meillä on sähköisessä muodossa paljon asioita, joiden säilyvyydestä ei voida olla varmoja. Ainakin nähdään, että musiikki on ollut tässä muodossa, Suomi 100+100 -työryhmään kuuluva Tilla Martikainen miettii.

Yksi aikakapseliin suljettavista esineistä on antiikkinen lottanukke, jolla on sylissään posliininen vanikanpala. Sen lisäksi nukke sai seuraksensa lotta-astian sekä Lotta-Svärdin kultaiset sanat ja Pikkulotan kultaiset sanat -ohjekirjaset.

– Toivomme, että kun tämä sadan vuoden päästä avataan, naisjärjestöt ovat voimissaan ja pystyvät puolustamaan kotia, uskontoa ja isänmaata kuin lotat aikoinaan, lottaesineistöä tuoneet Pirkko Nousiainen ja Maire Rautakoski sanovat.

Meillä on sähköisessä muodossa paljon asioita, joiden säilyvyydestä ei voida olla varmoja.

Tilla Martikainen

Kuopion aikakapseli suljettiin virallisesti perjantaina iltapäivällä. Kapselin alaosa jätettiin kuitenkin vielä maanantaihin saakka auki, jotta mukaan ehtisivät mattimyöhäisten muistot Suomi 100+100 -nettisivujen kautta (siirryt toiseen palveluun) sekä muun muassa kapselin sulkemisesta kertovat jutut mediassa.

Aikakapselin työryhmä ei paljasta koko listaa siitä, mitä vuoden 2017 Suomesta taltioitiin tuleville sukupolville. Tässä kuitenkin muutamia esimerkkejä kapselin sisällöstä:

1. Fiskarsin oranssit sakset

2. Pullo Lignell & Piispasen tillivodkaa

3. Silmälasit

4. Turon Suomi 100 -puku

5. Marimekon pöytäliina

6. Kuopiolaisen poliitikon Pekka Kantasen vanha lompakko

7. Musiikkia CD-levyllä ja muistitikulla

8. Tervehdykset 11 suvulta, joiden edustajat olivat laatimassa Suomen alkuperäistä itsenäisyysjulistusta

9. Neljän etnisen ravintolan yrittäjän tervehdykset heidän omilla äidinkielillään

10. Käytetty Hankkijan lippalakki

11. Pertti "Spede" Pasasen ainevihko Kuopion lyseosta

12. Veikkausliigan kulta-, hopea- ja pronssimitalit

13. Kuopiolaisen kirjailijan Jorma Ranivaaran Kuopioon sijoittuva Skeittaajan paluu -nuortenkirja

14. Lottanukke, Lotta Svärdin kultaiset sanat ja Pikkulotan kultaiset sanat -kirjaset

15. Lasten ja nuorten piirustuksia aiheesta "Suomi 2117"

16. Top Chef -voittaja Anssi Kantelisen keittokirja

17. Hackmanin kattila

18. Esite Kuopion kauppahallin kauppiailta vuodelta 2017

Aikakapselin sisältöä.
Krista Karppinen / Yle

11.12.: Juttua korjattu: Savon ammatti- ja aikuisopiston nimi oli jutussa alun perin väärin.

12.12.: Juttua korjattu: Oklahoman Century Chestiin oli säilötty grafofoni ja grafofonilieriöitä, ei gramofoni ja gramofonilieriöitä, kuten artikkelin alkuperäisessä versiossa virheellisesti luki.

Lue seuraavaksi