Hyppää sisältöön

Naantalin uusi monipolttoainelaitos vihittiin käyttöön

Nykytekniikka tuo laitokseen entistä enemmän toimintavarmuutta.

Kuva: Andy Ödman / Yle

Naantalissa perjantaina käyttöön vihitty voimala mullistaa Turun seudun energian- ja sähköntuotannon. Se vähentää Naantalin kivihiilivoimalan käyttöä. Biopolttoaineena uudessa laitoksessa käytetään metsähaketta.

Käyttöönottovaiheessa biopolttoainetta on käytetyistä polttoaineista lähes puolet. Vuonna 2018 rakennettavan kuljetinjärjestelmän myötä biopolttoaineiden osuus nousee 60–70 prosenttiin.

Laitos maksoi yli 250 miljoonaa euroa.

– Olemme uskoneet yhdistettyyn sähkön- ja lämmöntuotantoon. Puheet siitä, että se on kannattamatonta, niin toki jokainen laskee sen omalla tavallaan. Mielestäni kysymys on enemmän siitä, että mikä on sijoitetun pääoman tuottovaatimus, sanoo Turun seudun Energiantuotanto Oy:n toimitusjohtaja Tapani Bastman.

Uuden ajan laitos

Toimitusjohtaja Tapani Bastman uskoo, että yhdistetyllä sähkön- ja lämmöntuotannolla on tulevaisuudessa vahva rooli.

– Uusiutuvat useimmiten tuottavat hyvissä olosuhteissa energiaa, mutta tällainen laitos tuottaa sitä silloin kun sitä tarvitaan, hän sanoo.

Uuden voimalaitoksen myötä lähes puolet Turun seudun kaukolämmöstä tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä. Laitos tulee vähentämään Turku Energian kaukolämmön tuotannon hiilidioksidipäästöjä vuositasolla 210 000 tonnia, eli noin 30 prosenttia vuoden 2016 päästöihin verrattuna.

Uusi voimala on Tapani Bastmanin mukaan varma toimija verrattuna Naantalin kivihiilivoimalaan.

– Tekniikka on tietenkin mennyt eteenpäin. Käytettävyys tulee olemaan huomattavasti parempi. Joustavuutta on eli voimme ajaa erilaisilla yhdistelmillä. Voidaan tuottaa pelkkää lämpöä ilman sähköntuotantoa ja on kahdennettuja järjestelmiä, joilla turvataan laitoksen toiminta vioista huolimatta.