Rahoitusalalla ylityökielto, ilmiriita työajasta – Nousu moittii Nordeaa ahneeksi

Rahoitusalalla on ankara kiista työajoista, muun muassa viikonlopputöistä. Samaan aikaan pankkikonserni Nordeassa on käynnissä yt-neuvottelut ja satoja työpaikkoja on uhattuina yksistään Suomessa.

Ylemmät toimihenkilöt
Finanssikonserni Nordean Nordea Campus Helsingissä
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Rahoitusalalla alkaa tänään kello 14 ylityökielto. Työehtosopimusneuvotteluja on käyty lokakuun alusta, mutta tuloksiin ei ole päästy.

Ylemmät toimihenkilöt YTN sanoo, että työnantaja haluaa ottaa käyttöön viikonlopputyön ja jaksotyön eikä suostu sopuratkaisuihin.

Ammattiliitto Nousu: Nordea voi pikavähentää Suomesta 500 työntekijää

Nordean työntekijöitä edustava ammattiliitto Nousu otti tänään kovasanaisesti kantaa finanssikonsernin yt-neuvotteluihin, joista odotetaan lopputulosta helmikuussa. Nousu on mukana neuvottelemassa rahoitusalan työehtosopimusta.

Pääluottamusmies Paula Hopponen sanoo, että Nordea saattaa irtisanoa Suomessa liki 500 ihmistä. Koska kyseessä on neljän vuoden vähennysten ensimmäinen osa, kokonaismäärä voi olla moninkertainen, pelkää Nousu.

– Karsimalla konttoriverkostoa ja siirtämällä työtä Puolaan ja Viroon ei paranneta asiakaspalvelua, päinvastoin, moittii Hopponen, jonka edustaman liiton mukaan Nordea ahneuksissaan maksattaa henkilökunnalla ja asiakkailla järjestelmäinvestoinnitkin etukäteen.

– Henkilöstö on kantanut yhteisvastuuta, ja samalla suurosakkeenomistajien kukkaro on paisunut.

Nordea kertoi lokakuussa karsivansa vähintään 6 000 työtehtävää. Yhtiö perustelee vähennystarvetta pitkän ajan kilpailukyvyn parantamisella.

Lue myös:

Nordea aikoo vähentää jopa yli 6 000 työtehtävää, vähennys jakautuu neljälle vuodelle

"Valitettavasti vähennysluvut ovat Suomessakin isoja" – Nordean pääluottamusmies tyrmää henkilöstön vaihtoviikot