Hyppää sisältöön

#Metoo-kampanja saavutti Ruotsin valtiopäivien huipun – Puhemies: Vääriä huhuja

Useat ruotsalaismiehet ovat joutuneet eroamaan #metoo-kampanjan -paljastusten myötä.

Ruotsin valtiopäivien puhemies Urban Ahlin Kuva: Pelle T Nilsson / EPA

Seksuaalista häirintää vastustava #metoo-kampanja on ollut useita viikkoja Ruotsin ykkösuutisaihe. Nyt kohu on saavuttanut valtiopäivien puhemiehen.

Erityisen herkäksi asian tekee, että väitteet seksuaalisesta hyväksikäytöstä valtiopäivillä kuuluvat puhemiehen selvitettäväksi.

Puhemies Urban Ahlin edustaa sosiaalidemokraatteja.

– En tunne yhtään sosiaalidemokraattista naista, joka kääntyisi Urbanin puoleen puhuakseen seksuaalisesta häirinnästä, sanoo nimettömänä pysyttelevä lähde sanomalehti Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäinen kohu vuonna 2008

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ahlinia syytetään seksuaalisesta häirinnästä, kertovat Dagens Nyheterin lisäksi muun muassa  yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Nuori naispuolinen kollega esitti syytteitä häntä vastaan kymmenisen vuotta sitten. Silloin Ahlin toimi ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana.

Puolueen teettämän sisäisen tutkinnan jälkeen Ahlin sai nuhteet.

Ahlin väitti, että hänellä oli ollut suhde naiseen. Hän kertoi, että naisella oli ollut suhteita useisiin miehiin puolueessa aiemmin, ja väitti, että hän oli vain yksi useista miehistä, joita nainen oli syyttänyt seksuaalisesta häirinnästä.

– Kyseessä ovat väärät huhut, jotka kiistän voimakkaasti, Ahlin sanoo SVT:lle.

"Hän ajatteli vain seksiä"

Nainen kiistää, että hänellä olisi ollut suhde Ahliniin.

– Se ei ollut molemminpuolista. Meillä ei ollut suhdetta. En ole koskaan ollut kiinnostunut hänestä ja pidin hänen käytöstään loukkaavana.

Seksuaalinen ahdistelu ei ollut fyysistä.

– Hän ajatteli vain seksiä ja halusi puhua kanssani seksistä koko ajan: lentokoneessa, kokousten välissä, töissä. Se ei ollut ammattimaista. Olin koeajalla, mistä hän muistutti minua jatkuvasti, nainen kertoo.

Useat nimettömät lähteet kertovat Dagens Nyheterille, että Ahlin olisi syyllistynyt seksuaaliseen häirintään. Kuusi henkilöä vahvistaa nimettömän naisen vuonna 2008 esittämät väitteet. He syyttävät Ahlinia myös kiusaamisesta ja uhkailusta.

Riippumaton tutkimus

Ahlin kiistää syytteet ja lupaa, että riippumaton tutkija alkaa selvittää väitteitä.

– Aion selvittää asian perinpohjaisesti. Haluan, että valtiopäivät on hyvä työpaikka kaikille. Ihmisten pitää tuntea olonsa turvalliseksi. Nimitän riippumattoman tutkijan, joka selvittää, miten valtiopäivien johto toimii, Ahlin sanoo.

Ahlin on saanut puolueesta myös tukea, muun muassa EU-ministeriltä Ann Lindeltä.

Useat ruotsalaismiehet ovat joutuneet eroamaan #metoo-kampanjan -paljastusten myötä. Joukossa on poliitikkoja, media- ja urheilupomoja sekä kulttuuripersoonia.

.
.