1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avaruus

Jokainen tietää Cape Kennedyn, mutta uudempi avaruusintoilijan mekka on Kazakstanin arolle piilotettu Baikonur – suljettu avaruuskeskus avautui turisteille

Maailman vanhin avaruuskeskus sijaitsee keskellä Kazakstanin loputonta aroa. Nyt sinne pääsee myös tavallinen turisti.

Kuva: Hannu Savolainen

1

Maailman vanhin avaruuskeskus

Sinkoutuvatko tulevaisuuden turistit täältä avaruuteen? Baikonurin avaruuskeskus keskiaasialaisessa Kazakstanissa on maailman vanhin ja suurin avaruuskeskus, mutta nykyisin alueelle pääsevät myös tavalliset turistit.

Baikonurin avaruuskeskusta eli kosmodromia hallitsee Venäjä, sillä se on vuokrannut alueen Kazakstanilta. Täältä laukaistaan raketteja muun muassa Kansainväliselle avaruusasemalle. Kuvassa Sojuz-raketti ampaisi avaruuteen syyskuussa.

Kuva: Petr Potchinchtchikov

2

Kansainvälinen joukko avaruuslentäjiä

Baikonurin alueelle saapuvat turistit pääsevät seuraamaan, kuinka raketti kuljetetaan lähtöalustalle laukaisupäivän aamuna.

Tällä kertaa vuorossa oli miehitetty raketti, matkalla kansainväliselle avaruusasemalle. Miehittämättömät raketit puolestaan tuovat asemalle ruokaa ja varaosia aseman tarpeisiin.

Kuva: Hannu Savolainen

3

Avaruuskilvan näyttämö

Ei ole sattumaa, että avaruusturismin tulevaisuutta visioidaan juuri Baikonurissa. Avaruuskeskus perustettiin Baikonuriin Neuvostoliiton aikaan 1950-luvun alussa, jolloin kaupungin nimi oli vielä Leninsk.

Tuolloin elettiin kiihkeän avaruuskilpailun aikaa. Baikonurin yhdeksi suurimmaksi saavutukseksi voidaan laskea se, että neuvostoliittolainen kosmonautti Juri Gagarin lensi juuri täältä ensimmäisenä ihmisenä avaruuteen. Kuvassa vanha avaruuslentäjän puku Baikonurin avaruusmuseossa.

Kuva: Hannu Savolainen

4

Juri Gagarinin kotipesä

Baikonurin avaruusmuseossa käy hyvin ilmi, miten avaruusvarustelussa tietyt asiat eivät ole muuttuneet sitten 1960-luvun. Esimerkiksi rakettien tai niiden laukaisualustojen ulkonäkö ja mittasuhteet ovat melkein täsmälleen samat kuin ennen - vain niiden sisältämä tekniikka on kehittynyt.

Kosmodromin alueella voi vierailla museoalueella lisäksi muun muassa pienessä talossa, jossa kosmonautti Juri Gagarin asui ennen kuuluisaa ensimmäistä avaruuslentoaan. Viereisessä, hulppeammassa talossa asui samoihin aikoihin Neuvostoliiton avaruusohjelman pääsuunnittelija Sergei Korolev.

Kuva: Hannu Savolainen

5

Ensimmäinen avaruuskävelijä

Alueen historia tulee näkyviin Baikonurissa monessa paikassa. Kaupungin porteilla sijaitsee kosmonautti Aleksei Leonovin muistomerkki. Leonov teki ensimmäisen onnistuneen avaruuskävelyn vuonna 1965. Tuolloin kaikki ei kuitenkaan sujunut suunnitelmien mukaisesti, sillä Leonovin avaruuspuku turposi, ja kosmonautin oli vaikea päästä takaisin alukseensa. Lähellä piti –tilanne päätyi onneksi onnellisesti.

Paikalliset baikonurilaiset kutsuvat muistomerkin käsiään levittelevää hahmoa kalastajaksi. "Noooin iso kala tuli", näyttää muistomerkin kosmonautti viittovan.

Kuva: Hannu Savolainen

6

Vapaa alue vain hyppyrotille

Keskellä aroa sijaitseva Baikonurin alue on tarkkaan vartioitu. Vapaana täällä saavat kulkea vain hyppyrotat, kamelit ja skorpionit.

Noin 70 000 ihmisen asuttamaan kaupunkiin pääsee vain etukäteen myönnetyllä luvalla. Kaupungin vieressä sijaitseva avaruusalueelle pääsee puolestaan vain useiden tarkastuspisteiden kautta.  

Kuva: Petr Potchinchtchikov

7

Kuka pääsee jatkossa avaruuteen?

Baikonurin alueelle suunnitellaan avaruusturismin kehittämistä. Jos tämä toteutuu, liikenteen avaruuteen hoitaisivat todennäköisesti yksityiset yhtiöt.

Kuva: Petr Potchinchtchikov