1. yle.fi
  2. Uutiset

Lämpöpatterin ikä voi olla jopa 100 vuotta – yksinkertaisimman huoltotyön osaa jokainen

Lämpöpatterit eivät katoa suomalaiskodeista vielä vuosikymmeniin, vaikka lattialämmitys valtaa alaa uudisrakennuksissa. Termostaattia saattaa kuitenkin uhata jumittuminen.

Talon lämmitys
Lämpöpatteri
Lämpöpatterin käyttöikä voi olla yli 100 vuotta.Kimmo Hiltunen / Yle

KajaaniLämpöpatterit ovat edelleen suomalaiskotien yleisimpiä lämmittäjiä. Näin on erityisesti vanhemmissa kerrostaloissa.

Viime vuosina lattialämmitys on yleistynyt pientaloissa ja uudisrakennuksissa, mutta silti lämpöpatterit tulevat edelleen säilymään monien kotien seinillä.

Lämpöpatterin keksi Puolassa syntynyt venäläinen liikemies Franz San Galli 160 vuotta sitten. Se on edelleen takuuvarma tuote, jonka käyttöikä voi olla jopa 100 vuotta ja ehkä pidempikin.

– Lämmitysjärjestelmässä kiertää sama vesi, eikä siellä ole syövyttäviä elementtejä. Tämä koskee sekä pattereita että putkistoa, joten syöpymisen takia niitä ei tarvitse vaihtaa. Jos arvioidaan, että käyttöveden ja viemärien remonttitarve on 50 vuoden paikkeilla, niin lämmityksessä se on huomattavasti pidempi, sanoo LVI-tekniset urakoitsijat (siirryt toiseen palveluun) -yhdistyksen toimialapäällikkö Arvo Ylönen.

Kaupungintalon vuotava putki

Vaikka perinteiset lämpöpatterit ovat luotettavia, voi niihinkin tulla ongelmia. Näin kävi Kajaanin kaupungintalossa, jossa lämpöpattereiden putki alkoi yllättäen vuotaa. Syntyi kosteusongelma, joka onneksi huomattiin nopeasti.

– Ensin verkosta katosi paine ja sitten ilmeni pieni vuoto liitossaumassa. Se löytyi pikaisesti ja ongelma oli onneksi pienellä alalla, kertoo Kajaanin kaupungin LVI-insinööri Tommi Karjalainen.

LVI insinööri Tommi Karjalainen
LVI-insinööri Tommi Karjalainen Kajaanin kaupungintalon remonttikohteessa.Kimmo Hiltunen / Yle

Korjaustoimiin päästiin ripeästi. Kun märkä betoni piikattiin pois, alkoi samalla muiden piikkaamattomien alueiden kuivatus. Jatkossa samassa tilassa käytetään edelleen lämpöpattereita.

– Tämä oli ulkopuolisen kosteuden aiheuttama vahinko. Ikkunarakenteista oli aiemmin valunut kosteutta, joka oli ruostuttanut putket ulkoa päin ja lopulta putki rupesi vuotamaan, sanoo Karjalainen.

Lämpöpatterin putket
Ulkopuolinen kosteus vaurioitti lämpöpatterille tulevat putket ulkoa päin.Kimmo Hiltunen / Yle

Kajaanin kaupungin LVI-insinööri pitää lämpöpattereilla toteutettua järjestelmää pätevänä ja pitkäikäisenä, kun laitteita huolletaan säännöllisesti.

– Verkostossa on suoritettu huuhteluita. Ne eivät ole vaikuttaneet ruostumiseen ja toimintaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun on ollut tällainen vuoto-ongelma, kertoo Karjalainen.

Termostaatti auki ja kiinni

Yleisin lämpöpattereissa ilmenevä ongelma liittyy termostaatin venttiiliin. Niitä on huollettava säännöllisin väliajoin. Yksinkertaisin huoltotoimenpide on kääntää termostaatti aika ajoin auki ja kiinni, jolloin se ei jämähdä paikalleen.

– Muuten patteri ja putkisto-osuudessa ei normaalisti tule ongelmia. Putket ovat yhtä pitkäikäisiä kuin patterit. Ne ovat kestäviä teräsputkia, eikä järjestelmässä ole syövyttäviä aineita, sanoo toimialapäällikkö Ylönen.

Lämpöpatterin termostaatti
Lämpöpatterin yksinkertaisin huoltotoimi on vääntää termostaatti ääriasentoihin kiinni ja auki.Kimmo Hiltunen / Yle

Lämpöpattereiden ilmaaminen on tunnetuin huoltotoimenpide, etenkin jos järjestelmässä on tehty korjaustöitä, jolloin se on jouduttu tyhjentämään ja täyttämään uudelleen. Silloin järjestelmään menee ilmaa, joka pitää poistaa ilmaamalla.

– Ilma toimii tulppana ja estää veden kierron. Ilma nousee järjestelmässä pattereiden tai putkistojen ylempiin kohtiin ja se on poistettava. Tämä kuitenkin kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi, opastaa Ylönen.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun on ollut tällainen vuoto-ongelma.

Tommi Karjalainen

Vaikka lämpöpatterin termostaatti saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia, termostaatin poistamista tai vastaavaa toimenpidettä ei saa tehdä itse.

– Varsinkin kerrostaloissa on suositeltavaa, että huoltoyhtiö tekee ilmaamiset ja muut huoltotoimet. Asukkaalla ei ole muuta tehtävää kuin tarkkailla lämpötiloja, että ne pysyvät oikeanlaisina, sanoo LVI-tekniset urakoitsijat -yhdistyksen toimialapäällikkö Arvo Ylönen.

Lämmönluovuttajaa ei vaihdeta

Kajaanin kaupungintalon lämmitys tullaan jatkossa hoitamaan nykyisellä tavalla, eikä lämpöpattereita ole tarvetta vaihtaa toisenlaisiin lämmönluovuttajiin.

– Nyt syntynyt vahinko korjataan. Sitten mietitään, onko muita vastaavanlaisia paikkoja, joiden kohdalla voitaisiin ennakoida vuotoja, kertoo LVI-insinööri Karjalainen.

Asukkaalla ei ole muuta tehtävää kuin tarkkailla lämpötiloja.

Arvo Ylönen

Kajaanin kaupungin uudiskohteissa on otettu käyttöön lattialämmitys, jossa lämmitysvesi kiertää muoviputkistossa. Näin on tehty muun muassa Hauholan monitoimitalossa ja Nakertajan koulun laajennusosassa. Uusi lämmitysmuoto mahdollistaa myös paremmin puhdistettavat lattiapinnat, kun patterit eivät ole haittana.

– Näistä kohteista saadaan odottaa kokemuksia pitkään. Uskon, että monta kymmentä vuotta, naurahtaa Karjalainen.

Lue seuraavaksi