1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Sipilä: Brexit-neuvottelutuloksen hyväksyminen Suomelle helppoa

Britannia ja EU:n komissio pääsivät välisopuun Brexit-neuvotteluissa. Seuraavaksi osapuolet alkavat keskustella kauppasuhteiden järjestämisestä.

Brexit
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä Jussi Nukari / Lehtikuva

Brexit-neuvotteluissa saavutettu välirauha tyydyttää Suomen hallitusta. Tämän kuvan voi saada pääministeri Juha Sipilän (kesk.) neuvotteluita koskevista ensikommenteista.

– Kyllä tämä ensisilmäykseltä näyttää Suomen tavoitteiden mukaiselta tulokselta. Kansalaisten oikeudet säilyvät samalla tasolla. Britannia vastaa jäsenyyden aikana solmimista velvoitteistaan ja rajakysymyksissä näyttäisi syntyneen sopu, Sipilä sanoo Ylelle.

EU ja Britannia ovat neuvotelleet siitä, miten omien kansalaistensa oikeuksille käy eron hetkellä. EU-maat ovat pelänneet, että britit alkavat karkottaa kansalaisiaan saarivaltiosta. Ja britit ovat esittäneet samaa huolta kansalaisistaan EU-maissa.

Tulehtunein kiistakysymys on kuitenkin koskenut Britannian sopimia velvoitteita EU-jäsenyytensä aikana. Aluksi Britannia ilmoitti, että velvoitteet lakkaavat jäsenyyden myötä. Tämä ei puolestaan käynyt EU-maille.

Osapuolet sopivat marraskuussa, että Britannia maksaa EU:lle 40-45 miljardia euroa seuraavien vuosikymmenien aikana. Summa muodostuu muun muassa virkamiesten eläkemaksuista, maksulupauksista ja Britannian osuudesta vuosien 2019 ja 2020 budjetteihin.

Tänään saavutettiin puolestaan alustava sopu Irlannin rajakiistassa. EU:n tavoitteena on ollut, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille ei syntyisi ”kovaa rajaa”. Britannia lupasi välttää rajatarkastuksia Irlannin rajalla.

– Kyllä se on tärkeää, ettei rajasta tule kovaa. Tärkeää on, että liikkuminen säilytetään siellä helppona. Se nostettiin Eurooppa-neuvostossa kolmen kärkiteemaan joukkoon.

Kärkiteemalla Sipilä viittaa EU:n linjaukseen, jonka mukaan esimerkiksi tulevista kauppasuhteista ei neuvotella, ennen kuin kärkikysymykset on ratkaistu.

Sipilän mukaan sovun hyväksyminen näyttää tällä hetkellä Suomelle helpolta.

Neuvotteluissa tulee kiire

Britannian eroneuvotteluille tulee kiire. Eron pitäisi astua voimaan maaliskuussa 2019 ja sitä ennen pitäisi käydä valtavat neuvottelut kauppasuhteiden luomisesta.

Sen vuoksi EU ja Britannia yrittävät neuvotella järjestelyistä siirtymäajalle, jonka aikana lopullinen sopimus saataisiin aikaiseksi.

– Ei tämä helppo prosessi ole. Sitten, kun siirrytään siirtymävaiheesta keskustelemaan, siellä on hurjan paljon asioita, jotka pitää sopia.

Suomen tavoitteena on Sipilän mukaan se, että jatkossa kaupankäynti säilyy jatkossakin helppona. Britannnia oli Suomen kuudenneksi tärkein vientimaa vuonna 2013.

Lue seuraavaksi