Uutta elämää vanhaan tehtaaseen: Nanson trikootehtaasta kuoriutumassa tapahtumakeskus Nokialla

Rautatieaseman vieressä sijaitsevalle neljän hehtaarin tontille kaavaillaan yritys- ja tapahtumatiloja sekä asuntoja sadoille ihmisille.

kiinteistökehittäminen
Nanson tehdas Nokialla
Nansotalo oli Nanso Group Oy:n käytössä 1921-2016.Terri Niemi / Yle

Nokian kaupunki ja Nanso Group suunnittelevat yhdessä Nanson vanhan tehdasrakennuksen ja koko alueen kehittämistä.

Rautatieaseman vieressä sijaitsevaan tehtaaseen kaavaillaan erityisesti yritys- ja tapahtumatiloja sekä asuntoja. Jo nyt tiloissa on toimintaa, kuten paikallista tekstiiliteollisuuden perinnettä jatkava Nokian Neulomo.

Keskusta-alueella olevan Nansotalon kiinteistö on kooltaan noin neljä hehtaaria. Teollisuustontin toiseen päähän, noin hehtaarin tontille sopisi kerrostaloja ehkä 300–400 asukkaalle, arvioi Nanso Group Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juha Berglund.

– Kaupungin näkökulmasta siinä on paljon tilaa kaavoittaa ja rakentaa siihen asuintaloja. Tontti osuu ihan Nokian rautatieasemaa vastapäätä.

Nansotalosta kulttuuri- ja tekstiilialan keskus

Juha Berglundin mukaan asuintalojen rakentamisen lisäksi kiinteistön kehittämisen mahdollisuudet ovat laajat. Nansotalo on ollut Nanso Group Oy:n tuotantokäytössä aina vuodesta 1921 vuoteen 2016 asti, jolloin yhtiö luopui omasta trikootuotannostaan ja myi koneet Nokian Neulomolle. Tehdasrakennusta on laajennettu useassa vaiheessa ja sen kokonaispinta-ala on noin 22 000 neliötä.

– Voisimme kehittää tästä tehdaskiinteistöstä kulttuuria ja toivon mukaan myös tekstiiliteollisuutta myötäilevän keskuksen. Mitä kaikkea sinne nyt sitten voidaankaan saada.

Berglund kertoo, että parhaillaan kerätään parhaita ideoita vanhojen tehdaskiinteistöjen käytöstä ympäri Suomea.

– Nansotalosta voisi kehittyä esimerkiksi Suomi-muodin keskus. Haluamme avata vanhan tehtaan ovet, jotta se voisi toimia myös nokialaisten keskeisenä kohtaamispaikkana. Tiloissa voisi olla yritysten toimitiloja, pop up -tapahtumia, näyttely-, musiikki- tai kulttuuritiloja sekä ravintola ja kahvila.

Kaavoitus käynnistymässä

Teollisuusalueen asemakaavamuutoksen käynnistäminen tulee Nokian kaupunkikehityslautakunnan käsittelyyn tiistaina.

Tavoitteena on säilyttää nykyinen tehdasrakennus monipuolisessa keskustatoimintoja palvelevassa tuotanto-, palvelu- ja yrityskäytössä sekä muuttaa tontin käyttötarkoitusta siten, että sen nyt lähes käyttämättä olevasta länsireunasta erotetaan noin yhden hehtaarin suuruinen maa-alue asuinkerrostalojen korttelialueeksi.

Jos suunnitelmat toteutuvat, tulee Nansotalo olemaan merkittävä osa Nokian tulevaisuuden keskustaa, sillä se sijaitsee rautatieaseman ja asemanseudun ympärille muodostuvalla alueella, arvioi Nokian kaupunkikehitysjohtaja Mikko Nieminen hankkeen tiedotteessa.

– Suunnitteilla olevan matkakeskuksen ja Nansotalon välillä on alikulku ja lähistölle on rakentumassa myös uusi Tanhuankadun ja Rounionkadun asuinalue.

Tuleva aluerakenne, tonttien käyttötarkoitukset ja rakennusoikeudet sekä kaavan muu yksityiskohtainen sisältö ratkaistaan asemakaavan muutoksen käsittelyn yhteydessä. Asemakaavamuutoksesta laaditaan maankäyttö- ja luovutussopimus, jonka hyväksyy kaupunginhallitus. Asemakaavamuutoksen hyväksyy kaupunginvaltuusto.