Hyppää sisältöön

Mies, jonka stand up pelasti – näin masentuneesta karaokejuontajasta tuli huippukoomikoiden arvostama tuottajaguru

Itsensä arvostus on välillä vähästä kiinni, sanoo Kuopion Komediafestivaalin nokkamies Juha Jylhäsalmi. Hän halusi pitkään olla näkymätön.

Juha on yhdistelmä tuottajagurua ja karjalaista äiteetä, sanoo Ilari Johansson (oik.) Juha Jylhäsalmesta. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pääsiäinen 2006. Siitä tulee karaokejuontaja Juha Jylhäsalmen viimeinen työpäivä. Hän on juuri laittanut Tahkon hiihtokeskuksen baarin ämyreistä soimaan Stam1nan Likaisen parketin.

Psyykeni on paloina. Olen hajoamassa paloiksi lattialle.

Ihmiset yllättyvät, mutta niin on tarkoituskin. Jylhäsalmi pakkaa tavaransa, hyvästelee pomon ja kävelee ulos. Hän ei osaa aavistaakaan, missä merkeissä ja kenen kanssa palaa takaisin vuosia myöhemmin.

Monille Juha Jylhäsalmen nimi on tuntematon. Suomalaiset huippukoomikot tuntevat hänet kuitenkin erittäin hyvin. Miehen hyppysissä on monien mielestä koko maan paras stand up -tietämys ja -taito. Hän on mies Suomen arvostetuimman stand up -festivaalin takana.

Kuopiolaisen Jylhäsalmen ei pitänyt työskennellä luovalla alalla. Hänestä piti tulla menestynyt bisnesmies. Se tie tosin päättyi lyhyeen. Jylhäsalmella oli lupaava ura myynninedistäjänä Ericssonilla, kunnes tuli päivä, jolloin hän sai lapun kouraansa. Valtava määrä väkeä sai kenkää ja Jylhäsalmi oli yksi heistä.

Samoihin aikoihin sukua kosketti järkyttävä perhesurma. Jylhäsalmi joutui myös seuraamaan läheltä lähipiirinsä kokemaa rankkaa perheväkivaltaa.

– Lopulta romahdin ja sairastuin masennukseen vuonna 2003, Jylhäsalmi muistelee rauhallisella äänellä.

Kolmekymppinen Jylhäsalmi oli pohjalla. Hän oli häpeissään ja tuo häpeä oli musertamassa miehen. Rahaa ei juuri ollut. Jylhäsalmi oli masentunut, korkeasti koulutettu työtön mies, joka söi iltaisin nälkäänsä pötkön lenkkimakkaraa tai suklaalevyn. Lounaaksi hän lämmitti mikrossa useita kertoja viikossa paketillisen pinaattilettuja. Yksi paketti maksoi vähän päälle euron.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Neljän seinän sisällä vietetyn vuoden jälkeen Jylhäsalmi näki Savon Sanomissa ilmoituksen, että Tahkon hiihtokeskukseen haetaan karaokejuontajaa. Hän ajatteli osaavansa ainakin laulaa, joten päätti hakea paikkaa ja sai sen.

Useana iltana Jylhäsalmi seisoi pimeän ravintolasalin nurkassa ja katseli miljonäärien juhlintaa. Väki halusi jatkuvasti laulaa Aikuista naista ja keski-ikäiset naiset lähentelivät. “Sä teet niin kuin me käsketään”, he sanoivat.

– Asiakkaat muistuttivat toistuvasti, että olen pelkkä karaokejuontaja. Minulla ei ollut mitään arvoa.

Todellisuudessa hän ei voinut sietää karaokea. Työ oli hirveää. Jylhäsalmi kertoo olleensa masentunut, ihmisiä pelkäävä jätkä, joka teki työtä surkealla palkalla.

– Vihasin sitä hommaa, Jylhäsalmi sanoo tyynesti ja oikaisee jalkojaan.

Jokaisen seitsemänpäiväisen työviikon päätteeksi Jylhäsalmi suuntasi aamuyöstä pienellä vihreällä autollaan pikaruokapaikan autokaistalle ja palkitsi itsensä juustohampurilaisella.

Kaveripiirissä Jylhäsalmesta tuli jonkinlainen vitsi. Kaverit saattoivat kysyä, että “vituttaako Juhaa”, jonka jälkeen kaikki nauroivat.

Minua vitutti joka ikinen päivä monta vuotta.

Juha Jylhäsalmi

– Se oli sitä meidän huumoria eikä se varsinaisesti ärsyttänyt minua. Tottahan se oli. Minua vitutti joka ikinen päivä monta vuotta, toteaa Jylhäsalmi ja vilkaisee puhelintaan, joka ei tunnu hiljenevän missään vaiheessa.

Tutuille Jylhäsalmi esitti olevansa jotain muuta kuin todellisuudessa oli. Kyselijöille hän vastasi olevansa yrittäjä.

– En kehdannut kertoa, että olen karaokejuontaja ja laskutan liian vähän. Itsensä arvostus on välillä vähästä kiinni, pohtii Jylhäsalmi jälkikäteen.

Karaokejuontajuus opetti lopulta esiintymisestä ja puhumisesta paljon, vaikka se oli erittäin raskasta. Tätä oppia hän sanoo hyödyntävänsä vielä tänäkin päivänä.

Pääsiäisenä 2006 koitti odotettu hetki. Jylhäsalmi oli päättänyt, että viimeinen karaokeilta on kiirastorstaina. Silloin hän löi hanskat tiskiin. Kului vielä muutama vuosi ennen kuin Jylhäsalmen elämässä kääntyi uusi sivu.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

**Perjantai-ilta marraskuun lopussa 2017. **Koomikko Ilari Johanssonin loppuunmyydyn stand up -keikan alkuun on aikaa kaksi ja puoli tuntia. Johansson ja Jylhäsalmi istuvat Kuopion Musiikkikeskuksen lämpiön nojatuoleissa ja vaihtavat kuulumisia. Jutustelun lomassa Jylhäsalmi tiedustelee Johanssonilta, haluaako tämä ravintolaan syömään keikan jälkeen ja ehdottaa pöydän varaamista.

– Juha on yhdistelmä tuottajagurua ja karjalaista äiteetä. Hän soittelee ja pitää huolta siitä, että kaikki on selvää, kiteyttää pitkän linjan näyttelijä-koomikko.

Pikkujoulukausi on vilkkaimmillaan. Johanssonilla alkaa olla kiire hotellille rauhoittumaan, mutta kuten hän sanoo, “aina on aikaa puhua Juhasta”. Miesten kesken lentää lämminhenkinen huumori. Huomaa, että Jylhäsalmi tuntee Johanssonin ja Johansson Jylhäsalmen. Takana on jo kymmenen vuoden mittainen yhteinen matka stand upin maailmassa.

– Juhan järjestämillä keikoilla ei tarvitse koskaan keskittyä mihinkään muuhun kuin esiintymiseen, kiittelee Johansson.

Kun suomalaisia stand up -koomikoita pyytää kertomaan ajatuksiaan Jylhäsalmesta, kukaan ei kieltäydy kiireisiin vedoten. Moni pitää Jylhäsalmea ystävänään, joka hoitaa hommansa ja johon voi luottaa.

Hänen osaamisensa ja intohimonsa stand upia kohtaan ovat omaa luokkaansa.

Ali Jahangiri

– Hänen osaamisensa ja intohimonsa stand upia kohtaan ovat omaa luokkaansa. Juhassa on myös tiettyä pedanttisuutta ja ehdottomuutta, siitä miten asioiden täytyy olla, pohtii Kuopiossa ensimmäisiä keikkojaan aikoinaan tehnyt koomikko Ali Jahangiri.

Monista televisio-ohjelmista tutun näyttelijä-koomikko Jaakko Saariluoman mielestä Jylhäsalmi on eräänlainen tuottajaguru, ”Itä-Suomen ihme”.

Tuottajaguruksi luonnehtiminen saa kuopiolaismiehen naurahtamaan hieman kiusaantuneena. Hän toistaa useita kertoja, ettei halua tehdä itsestään numeroa.

– Ensimmäisen komediafestivaalin jälkeen ihmiset kehuivat minua ja tapahtumaa. Sellainen oli täysin uutta minulle. Vastaanotto oli hyvä alusta asti, muistelee Jylhäsalmi elämänsä käännekohtaa.

Karaoken lopettamisen ja ensimmäisen komediafestivaalin välinen aika on jäänyt Jylhäsalmelle mieleen sumuisena ja sekavana. Mieleen piirtyy lähinnä yksittäisiä muistoja. Hetken, jolloin ajatus Kuopion Komediafestivaalista syntyi, hän muistaa kuitenkin erittäin hyvin.

Juha Jylhäsalmen kalenterissa ei ensimmäisen stand up -festivaalipalaverin lisäksi ollut muita merkintöjä jouluviikolla 2007. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Lokakuu 2007. Yli vuosi viimeisen karaokekeikan jälkeen Jylhäsalmi selailee kalenterin tyhjiä sivuja epätoivoisena. Erityisesti seuraava kesä huolettaa, koska hän elää jatkuvasti kädestä suuhun. Siellä ei ole mitään. Harmaana ja sateisena aamuna ajatus kirkastuu yhtäkkiä hänen päässään. Nyt olisi vain kerättävä rohkeutta yhteen puhelinsoittoon. Hän haluaisi soittaa Kuopiossa ravintoloita pyörittävän Ravintolamestareiden toimitusjohtajalle Tasse Laukkariselle. Jylhäsalmi on juuri keksinyt, että Kuopiossa pitäisi järjestää stand up -festivaali. Sen kaltaisia tapahtumia ei Hämeenlinnassa järjestettävän Tomaatteja! Tomaatteja! -festivaalin lisäksi Suomessa juuri tuohon aikaan ollut.

– Yritin selittää puhelimitse Laukkariselle, että komiikkafestivaali toimii Hämeenlinnassa, niin miksi ei Kuopiossakin. Sain kuin sainkin sovittua tapaamisen.

Jouluviikon alussa saman pöydän ääreen kokoontuu viisi miestä. Palaverista kertova kalenterimerkintä on säilynyt tallessa näin päiviin saakka. Jylhäsalmi on pyytänyt mukaansa stand upia tekevän ystävänsä Teemu Vesterisen. Heidän lisäkseen paikalla ovat Ravintolamestareiden Laukkarinen ja Erkka Isotalo sekä Rengasravintoloiden Mika Hämäläinen. Ravintolamestareiden toimitusjohtaja tarjoaa omistamassaan ravintolassa hampurilaiset. Jylhäsalmi ajattelee olevansa isojen herrojen pakeilla.

– Palaveri jännitti ihan hirveästi. Koin olevani pelkkä entinen karaokejuontaja, mies hymyilee leppoisasti vanhalle muistolle.

Joulukuisesta tapaamisesta alkoi matka, joka teki syrjäytymisvaaran partaalla olleesta masentuneesta karaokejuontajasta suositun stand up -tapahtuman nokkamiehen ja miehen, joka julistaa komiikan ilosanomaa ja haluaa tehdä kiusallaan hyvää, kuten hän itse sanoo.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kuopion Komediafestivaali vakiinnutti nopeasti paikkansa suomalaisten stand up -tapahtumien ykkösenä. Siitä tuli kolmipäiväinen festivaali, jonne huippukoomikot haluavat vuosi toisensa jälkeen esiintymään ja jonka liput myydään loppuun lähes jokaista esitystä myöten. Lippuja ostetaan jopa sellaisiin näytöksiin, joiden esiintyjiä ei paljasteta ennakkoon. Tällaista menestystä Jylhäsalmi ei ollut osannut odottaa.

– Olimme varmaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Menestykseen vaikutti todennäköisesti myös se, että saimme ensimmäisille festareille mukaan kotimaisen stand upin terävimmän kärjen. Livenä stand up oli silloin aika eksoottinen juttu, pohtii Jylhäsalmi menestystä jälkikäteen.

Vuosittain kesäkuun alussa järjestettävän tapahtuman kävijämäärät ovat kasvaneet alun muutamasta tuhannesta lähes viiteentuhanteen. Enempää Jylhäsalmi ei halua tapahtumaa kasvattaa, vaikka tilausta olisi. Tarjoamalla hieman vähemmän kuin on kysyntää pystytään Jylhäsalmen mielestä säilyttämään yleisön mielenkiinto.

Olimme varmaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Livenä stand up oli silloin aika eksoottinen juttu.

Juha Jylhäsalmi

– En aio myöskään viedä tapahtumaa tässä muodossa muualle. Sitäkin on ehdotettu. Uniikkina tuotteena tapahtuma tulee säilymään Kuopiossa, korostaa Jylhäsalmi.

Vanha opiskelukaveri ja ystävä koomikko Teemu Vesterinen sanoo Kuopion Komediafestivaalin olevan erittäin arvostettu ja tämä on Jylhäsalmen ansiota. Ali Jahangirin mukaan tapahtuma on menestyneimpiä festivaaleja mitä Suomessa on. Moni koomikko ottaisi Jylhäsalmen managerikseen, jos sellainen olisi tässä maassa tapana.

– Kun teen jotain isompaa, haluan Juhan taustalle. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista, koska moni muukin haluaa Juhan, kertoo puhelimitse tavoitettu Jahangiri.

Jylhäsalmi kertoo huomanneensa jossain vaiheessa, että enää häpeän takia ei tarvitse pitää verhoja kiinni tai vääristellä tekemisiään. Hän on oppinut arvostamaan itseään, vaikka edelleen saattaa olla itseään kohtaan toisinaan armoton. Epäonnistumisen pelko ei ole hävinnyt kokonaan.

Tuntuu hienolta, että olen pärjännyt ja tehnyt oikeita asioita. Kovalla työllä olen pohjan tänne luonut.

Juha Jylhäsalmi

– Vuosien työ ja se, että jouduin menemään matalalla profiililla, on opettanut nöyräksi. Silloin ei ollut paljon mahdollisuuksia. Tuntuu hienolta, että olen pärjännyt ja tehnyt oikeita asioita. Kovalla työllä olen pohjan tänne luonut. Sen tiedän, Jylhäsalmi uskaltautuu sanomaan.

Toisin kuin yleensä sanotaan, Jylhäsalmi ei palanut omasta mielestään loppuun, vaan hän on jälkeenpäin ajatellut palaneensa vaikeiden aikojen jälkeen lopusta alkuun. Se kuvaa miehen mielestä hyvin sitä, kuinka hän on kammennut itsensä sängynpohjalta takaisin työelämään. Masennukseen sairastumisen jälkeen myös elämänarvot muuttuivat. Jylhäsalmi tuntee olevansa enemmän taiteilijaluonne kuin bisnesmies.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Marraskuu 2017. Paksusankaisiin silmälaseihin sonnustautunut mies istahtaa kerrostalokolmionsa olohuonetta hallitsevalle valtavalle sohvalle. Hän on juuri vetänyt päälleen kotiasunsa, harmaan hupparin, collegehousut ja KalPa-villasukat. Tänään paksut tummat verhot ovat auki ja ikkunasta tulvii valoa. Kymmenkunta vuotta sitten verhot pysyivät visusti kiinni myös päivisin. Juha Jylhäsalmi yritti liikkua mahdollisimman hiljaa, etteivät naapurit huomaisi hänen olevan kotona.

– Minulla oli kovia tavoitteita uran suhteen vielä 1990-luvun lopulla. 2000-luvun alun myllerrysvuosien jälkeen romahdin ja koin pettäneeni kaikki. Hävetti olla vanhempieni edessä, Jylhäsalmi huokaa ja yskähtää.

Mies puhuu pitkään ja poukkoillen. Hän naurahtaa, että ei oikein muista kaikkea kovin tarkkaan. Asunnossa on hiirenhiljaista, kun mies hiljenee hetkeksi.

– Tässä on ollut vähän flunssaa. Loppuviikoksi pitäisi parantua, kun on juontokeikkoja.

Kuopion Komediafestivaalin menestyksellä on 43-vuotiaalle kuopiolaismiehelle suuri merkitys. Hän kokee, että paras hetki työelämässä on joka vuosi festivaalin lopussa.

– Silloin tulee esiin tapahtumaan liittyvä yhteishenki. Ihmiset halailevat toisiaan ja olen itse keskellä sitä kaikkea. Se on paljon suurempaa kuin mikään mitä rahalla saa, summaa Jylhäsalmi.

Juha Jylhäsalmi on aina ollut huumorimies. Stand upista hän kiinnostui jo 2000-luvun alkupuolella, kun Teemu Vesterinen ryhtyi tekemään sitä. Vaikeinakin aikoina komiikkaa tuli seurattua aktiivisesti.

Stand up pelasti minut.

Juha Jylhäsalmi

– Stand up pelasti minut. Olen löytänyt siitä oman juttuni, sanoo stand upista ammatin itselleen luonut Jylhäsalmi.

Huumori on Jylhäsalmelle “kaikki”. Komedian ja huumorin avulla hänellä on mahdollisuus olla oma itsensä. Jylhäsalmi ei ole kuitenkaan itse halunnut tehdä stand upia, vaan hän on pikemminkin kunnostautunut juontamisen lisäksi erilaisten hahmojen kehittelemisessä.

Vaikeat kokemukset ovat saaneet Jylhäsalmen luomaan Hupimaisterin. Se on hahmo, jonka avulla hän haluaa näyttää pahuudelle keskisormea. Hupimaisteri pyrkii välittämään hyvää sanomaa ja yllättämään ihmisiä positiivisesti.

– Haluan tehdä kiusallani hyvää. Ensimmäisten kuukausien aikana Hupimaisterille on tullut jo viitisensataa ilmiantoa eli jonkun ehdottamaa henkilöä, joka olisi ansainnut hyvän teon, iloitsee Jylhäsalmi.

Seuraavaksi hän aikoo kouluttaa sata hupikandia viemään hyvän ilosanomaa suurella joukolla ympäri Pohjois-Savoa. Kasassa on jo useita kymmeniä hupikandeja.

– Tarkoitus on viedä rentoa meininkiä eteenpäin. Toivon, että viesti kaikuisi muuallekin. Sitten olen onnistunut hyvän sanoman välittämisessä, toivoo Jylhäsalmi.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Huhtikuu 2015. Jylhäsalmen rinnan alla kutkuttaa riemu. Hän parkkeeraa tunnetun stand up -koomikon Sami Hedbergin kanssa Tahkon hiihtokeskuksen pihaan. Jylhäsalmi on palaamassa tuttuun paikkaan ensimmäistä kertaa karaokevuosien jälkeen.

Vaikka paikka on remontoitu, ovat hotellihuoneet tutun oloisia. Yhdessä niistä Jylhäsalmi ja Hedberg katselevat televisiota ja juttelevat niitä näitä ennen illan keikkaa. Jylhäsalmi on muutaman keikan tuottajana mukana Hedbergin 365-kiertueella. Tuntuu siltä kuin ympyrä olisi sulkeutunut.

– Sitä ei varmasti pysty kukaan tajuamaan. Että pääsin sellaisen “tuotteen” kanssa palaamaan ja nyt minulla ei ollut mukana karaokelevyjä. Ajattelin, että tämä on todella siistiä.

Karaokea hän ei voi sietää vielä tänäkään päivänä.