Helsingin poliisi otti itsenäisyyspäivänä kiinni kaikkiaan 8 henkilöä "ennaltaehkäisevästi"

Poliisin mukaan kiinniotettujen uskottiin aiheuttavan häiriöitä itsenäisyyspäivän mielenilmauksissa, ja että kiinniotettuja oli vastakkaisista poliittisista leireistä.

mielenosoitukset
Poliisi seuraa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmausta Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta
Poliisi seuraa uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenilmausta Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun) yksi kiinniotetuista on keski-ikäinen mies, joka on kahtena edellisenä itsenäisyyspäivänä pyrkinyt häiritsemään uusnatsien kulkuetta sekä 612-soihtukulkuetta. Henkilö oli Helsingin Sanomien mukaan haettu kesken kauppareissua puoliltapäivin ja päästetty vapaaksi kello kahdelta yöllä.

Helsingin poliisin rikoskomisarion Hannu Kortelaisen mukaan poliisi teki itsenäisyyspäivänä tämän lisäksi seitsemän vastaavaa "ennaltaehkäisevää kiinniottoa". Muut kiinniotot tosin tehtiin mielenosoituksista tai niiden liepeiltä.

– He ovat jotenkin toimillaan osoittaneet, että saattavat syyllistyä rikokseen, ja että paikalta poistaminen ei näyttänyt riittävältä keinolta. Ollaan etuvetoisesti toimittu, ettei jotain pääse taas käymään, Kortelainen sanoo.

Kortelaisen mukaan käytäntö, jossa henkilö otetaan kiinni ennen kuin oletettua rikosta edes tapahtuu, on tavallinen esimerkiksi tunnettujen näpistelijoiden poistamikseksi kaupoista. Itsenäisyyspäivän mielenilmausten kohdalla käytäntö on harvinaisempi. Poliisin mukaan kiinniotot on tehty henkilöiden "häiriköivän käytöksen" perusteella. Helsingin Sanomissa mainittu henkilö oli otettu kiinni hänen sosiaalisessa mediassa kirjoittamiensa viestien vuoksi.

Komisarion mukaan kiinniotetut eivät ole yksinomaan äärioikeiston vastustajia, vaan kiinniottoja on tehty myös vastapuolelta.

– On ollut sekä että. A-porukalla on mielenosoitus ja B-porukka menee sinne sorkkimaan. Sitten uhriudutaan, että vain meidän porukkaa otetaan kiinni. Yhtä lailla uusnatsit meitä syyttävät kuin antifasistitkin.

Tullaanko kerran itsenäisyyspäivänä häiriötä aiheuttanut henkilö ottamaan jatkossakin ennaltaehkäisevästi kiinni joka itsenäisyyspäivänä?

– Se riippuu hänen seuraavan vuoden toiminnastaan. Pitää olla joku tapahtumaan liittyvä ja sitä edeltävä toiminta, millä kiinniotto voidaan perustella. Ei häntä vappuna tai uutena vuotenakaan voida hakea säilöön, jos ei ole ennakkomerkintää siitä, että tulisi syyllistymään häiriköintiin.

Tästä syystä poliisi ei ennakkoon ottanut kiinni esimerkiksi väkivaltarikoksista tuomittua uusnatsi Jesse Torniaista, joka marssi itsenäisyyspäivän kulkueissa tänäkin vuonna.

– Tornianen syyllistyi pahoinpitelyyn Rautatientorilla, mutta se ei liity itsenäisyyspäivän tapahtumiin. Ei pelkästään se, että on tuomittu pahoinpitelystä, tarkoita että pitää joka tapahtumasta kopittaa. Se on tapahtuma- ja aikasidonnaista.

Juttua päivitetty 8.12.2017 klo 16:52: Otsikkoon lisätty sana "Helsingin".