PAM: Lakko mahdollinen hiihtokeskus- ja safarityökiistassa – Osuisi kiivaimpaan sesonkiin

Matkailualan työantajaliiton aloittaman työsulun vaikutukset näyttävät toistaiseksi vähäisiltä. Sovitteluneuvottelut jatkuvat maanantaina. Ellei sopu löydy, on edessä lisää työsulkupäiviä ja kiistan pitkittyessä jopa lakko.

työtaistelut
Levin talvi
Työsulku uhkaa myös Levi Ski Resortin työntekijöitä. Levillä työsulkupäivä on ensi viikon tiistai 12. joulukuuta, mikäli sopua ei löydy aiemmin.Levin Matkailu Oy

Matkailualan työnantajaliiton Maran julistama päivän kestävien työsulkujen sarja alkoi tänään Lapin Safareiden ohjelmapalveluista Rovaniemellä ja Kemissä sekä Lapland Hotelsin hiihtokeskuksesta Oloksella ja Ylläs Ski Oy:n hiihtokeskuksesta Ylläksellä. Työsulkupäiviä on tulossa lisää (siirryt toiseen palveluun).

Työsulku esti työntekijöitä pääsemästä perjantaina töihin, mutta osapuolten näkemykset taisteluvälineen vaikutuksista vaihtelevat. Työnantajapuolen mukaan sulku esti töihin pääsyn seitsemältätoista Pamin jäseneltä Maran neljässä jäsenyrityksessä. Palvelualojen ammattiliiton mukaan sulku käännytti työpaikoiltaan vain kaksi työntekijää Ylläksellä.

Hiihtokeskus- ja safarialan työkiistassa kysymys on palkankorotuksista ja niiden suuruudesta. Osapuolet vaikenevat palkkariidan yksityiskohdista. Julkisuudessa on kuitenkin arvioitu, että PAM vaatii jäsenilleen työmarkkinoiden yleisen linjan ylittävää korotusta. Tämä tarkoittaisi suurempaa, kuin yhteensä 3,2 prosentin korotusta tämän ja ensi vuoden aikana.

Levin gondolihissi
Levin gondolihissi vuonna 2016.Levin Matkailu Oy

Lakko kiivaimman joulusesongin aikaan?

Työnantajapuoli tavoitteli sittemmin realisoituneella työsulku-uhalla riidan saamista valtakunnansovittelijan pöytään. Työnantajien pelkona on työntekijöiden lakko kuumenevan sesongin aikaan (siirryt toiseen palveluun).

Huoli lakosta ei ole aiheeton, arvioi PAMin puheenjohtaja.

– Lakko ei ole koskaan poissuljettu niin kauan, kun ratkaisua ei ole olemassa, Ann Selin sanoo.

Työntekijäpuoli toivoo, että sopimus syntyy maanantaina jatkuvissa sovitteluneuvotteluissa.

– Meillä on liiton hallitus koolla ensi tiistaina. Silloin harkitaan, mitä mahdollisia toimia tulee. Toivon, ettei tarvitse lakkoja julistaa. Emme halua asiakkaille ja turisteille mitään haittaa.

Ann Selin
Ann SelinPetteri Paalasmaa / AOP