Analyysi: Britanniassa EU-neuvottelujen eteneminen otettiin helpottuneena vastaan

Kovan linjan brexit-mielisille sopimus on kova pala nieltäväksi.

Ulkomaat
Theresa May ja Jean-Claude Juncker
Britannian pääministeri Theresa May ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker tapasivat Brysselissä 4. joulukuuta.Julien Warnand / EPA

LontooBritanniassa markkinat ponnahtivat nousuun heti aamun brexit-läpimurron vanavedessä. Punnan kurssi nousi korkeimmalle tasolleen kuuteen kuukauteen.

Tieto siitä, että neuvottelut voivat pian siirtyä seuraavaan vaiheeseen, eli tulevaisuuden kauppasopimusten luomiseen, tuli kreivin aikaan. Useat suuryritykset ovat ilmoittaneet, että ne ryhtyvät siirtämään toimintojansa pois Britanniasta vuodenvaihteessa, jos eroneuvottelut eivät etene.

Monet EU-erokampanjan johtohahmoistakin olivat tyytyväisiä. Ulkoministeri Boris Johnson kehui sopimusta. Niin teki myös ympäristöministeri Michael Gove, joka kuvaili sitä voitoksi pääministerille.

Toiset olivat eri mieltä.

EU-erokampanjan näkyvin hahmo itsenäisyyspuolue UKIPin entinen johtaja Nigel Farage sanoi, ettei sopimusta voida hyväksyä. Hän sanaili twitter-tilillään, että Britannia siirtyy nyt nöyryytysten sarjan seuraavaan vaiheeseen.

Pääministeri Theresa Mayn oman konservatiivipuolueen kaikkein kovimmat EU:n vastustajat ovat olleet tähän saakka hiljaisia. Todennäköisesti he kuitenkin puristavat nyrkkiä taskussaan Mayn ajaman Pohjois-Irlanti -ratkaisun vuoksi.

Kovaa eroa, eli täydellistä EU-eroa, ajavien pelkona on, että sopimuksessa määritelty Pohjois-Irlannin ja Irlannin lainsäädännön yhteensovittaminen povaa tietä sille, että Britannia käytännössä pysyy EU:n sisämarkkinoiden jäsenenä hamaan tulevaisuuteen.

Irlantikysymys voi estää “kovan brexitin”

Kovan linjan EU-eromielisten pelko unionin talutusnuorassa pysymisestä on aiheellinen.

Ongelma on se, että EU:n sisämarkkinoilla täytyy olla ulkoraja. Samalla EU-maa Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä ei saisi olla oikeastaan minkäänlaista rajaa levottomuuksien välttämiseksi.

Tämä tarjoaa kaksi vaihtoehtoa. Britannia ja EU voivat sovittaa tulevaisuudessakin lainsäädäntönsä niin läheisesti yhteen, että rajaa ei tarvita. Tällöin Britannia joutuisi kuitenkin mukautumaan EU:n päättämään sääntelyyn ilman paikkaa neuvottelupöydässä.

Toinen vaihtoehto on se, että vain Pohjois-Irlanti mukautuu EU:n säädäntöön. Tämä on kuitenkin mahdoton ajatus alueen unionisteille, joille mikä tahansa este Pohjois-Irlannin ja Britannian välillä on punainen vaate.

Unionistipuolue DUP voi tehdä Theresa Mayn hallituksesta toimintakyvyttömän. Pääministeri pysyy vallassa tällä hetkellä vain unionistipuolueen kanssa tehdyn tukisopimuksen avulla.

DUP:n johtaja Arlena Foster on antanut tähän mennessä tukensa Mayn sopimukselle vain erittäin varovaisin sanankääntein. Hän kuvaili, että kysymyksiä on edelleen auki ja aika loppui kesken sopimusta sorvattaessa.

Pohjois-Irlannin erityisasema EU-eron jälkeen aiheuttaisi muitakin ongelmia.

Skotlannin aluehallituksen johtaja Nicola Sturgeon ehätti jo kommentoimaan twitterissä, että mikä tahansa Pohjois-Irlannille tarjottava erityisratkaisu täytyy sallia myös Skotlannille.

Enemmistö skotlantilaisista äänesti EU:ssa pysymisen puolesta ja sisämarkkinaeroa tarkoittava kova brexit on maassa kauhistus.

Realismi nostaa päätään Britanniassa

Irlanti-kysymys on erittäin monimutkainen. Se on jäänyt brexit-prosessin aikana muiden kysymysten varjoon asiantuntijoiden varoituksista huolimatta.

Se, että kysymys nyt saa huomiota voi lisätä EU:n tulliliitossa ja sisämarkkinoilla pysymisen kannatusta Britanniassa.

Britannian EU-erolinjaan on tullut muutenkin annos realismia.

Vaikka pääministeri Theresa Mayn omassa puolueessa hänen luomaansa sopimusta kuvaillaan voittona, on Britannia joutunut käytännössä tekemään huomattavia myönnytyksiä kaikissa neuvottelujen kiistakysymyksissä.

Britannia on lähes kaksinkertaistanut summan, jonka se alunperin määritteli olevansa EU:lle velkaa. Euroopan unionin tuomioistuimen päätösvalta EU-kansalaisten oikeuksiin liittyvissä kiistakysymyksissä on venytetty kahdeksaan vuoteen EU-eron jälkeen.

Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksessäkin tahtipuikkoa näyttää heiluttelevan EU-jäsenyydestä voimaa ammentava pieni naapuri Irlanti.

Lue myös:

Yöllinen loppukiri tuotti tulosta: Britannia ja EU sopuun brexitin ehdoista (siirryt toiseen palveluun)

Britannian tarjous: 40–45 miljardilla eurolla eroon EU:sta