Hyppää sisältöön

Kuukautisaktivistit ovat feministejä, jotka tahtovat poistaa häpeän menkoista: “Meille lyödään heti nipoleima päähän”

Kehitysmaissa jotkut laittavat kiven emättimeen, jotta kuukautisveri ei valuisi ulos, Lunette-kuukautiskupin kehittäjä Heli Kurjanen sanoo.

Menkkaklubilaiset Dj Döner, Annikki ja Dj Coco Wylde Senaatintorin portailla. Kuva: Janne Langen / Yle

Kuukautiset ovat monelle ällöttävä, haiseva ja vaiettu tabu, josta jopa omalle tyttärelle on vaikea puhua. Tätä vahvaa ennakkokäsitystä ja puhumattomuutta murtaa kuukautisaktivismi, joka on rantautunut nyt myös Suomeen.

– Feministeille ja kuukautisaktivisteille lyödään heti nipoleima päähän: Olet tosi ärsyttävä tyyppi, miksi vouhkaat noilla asioilla? Vouhkaan juuri siksi, että kuukautisiin suhtauduttaisiin nykyistä neutraalimmin, tokaisee Salla Vallius eli Dj Döner.

Helsinkiläinen Menkkaklubi on feministinen kulttuurikollektiivi. Dj Döner, Annikki ja Dj Coco Wylde peräänkuuluttavat avointa keskustelua kuukautisista ilman häpeää.

"Minua kauhistuttavat kulttuurit, joissa 12-vuotiaita tyttöjä pidetään sukukypsinä, valmiina menemään naimisiin ja tekemään lapsia."

Krista Huovinen

Menkkaklubin Krista Huovisen kuukautiset alkoivat 12-vuotiaana. Se ei ollut Kristalle ilon hetki, vaan kuukautisiin liittyi paljon häpeää ja pelkoja.

– Muistan hyvin, että mietin tuolloin, että herran jestas, tällaistako tämä on, mitä minulle nyt tapahtuu, kenelle voin puhua menkoistani, Krista eli Dj Coco Wylde muistelee.

Krista Huovinen eli Dj Coco Wylde kuuluu feministiseen kulttuurikollektiivi Menkkaklubiin. Kuva: Janne Langen / Yle

Kristalle kuukautisaktivismi liittyy feminismiin. Hän ei puhu tasa-arvosta, vaan yhdenvertaisuudesta. Hänelle kuukautiset ovat hetki kuukaudessa miettiä, mitä maailman naisille kuuluu.

– Ei ole olemassa mitään siivous- tai ruuanlaittogeeniä. Kysymys on yhdenvertaisista teoista, sanoista, käyttäytymisestä ja siten paremman elämän luomisesta lapsillemme.

– Minua kauhistuttavat kulttuurit, joissa 12-vuotiaita tyttöjä pidetään sukukypsinä, valmiina menemään naimisiin ja tekemään lapsia, sanoo Krista Huovinen.

Heli Kurjanen on kehittänyt Lunette-kuukautiskupin. Kuva: Janne Langen / Yle

Kivi emättimeen

Suomalaisen Lunette-kuukupin luoja Heli Kurjanen kaipaa kaunistelematonta faktaa kuukautisista. Hän kehottaa nuoria puhumaan kuukautisista avoimesti vanhempien ja ystävien kanssa.

– Minusta olisi hienoa, että meillä Suomessa olisi tapana järjestää kuukautisjuhlat. Kun ensimmäiset menkat alkavat, juhlittaisiin uuden vaiheen alkamista elämässä, sanoo Kurjanen.

Heli toivoo, että kuukautisaktivismi ei jäisi Suomessa vain pienen feminismiryhmän keskusteluksi.

"Jotkut jopa laittavat kiven emättimen sisälle, jotta kuukautisveri ei valuisi ulos."

Heli Kurjanen

– Kuukautiset eivät ole vain naisten juttu, vaan ne koskettavat koko yhteiskuntaa. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että kuukautisista puhuminen nostettaisiin kunnolla mukaan valtavirtakeskusteluun, Heli sanoo.

– Kehitysmaissa monella naisella ei ole rahaa kertakäyttöisiin kuukautissuojiin. Tämän takia he käyttävät sanomalehtiä, vanhoja vaatteita ja jotkut jopa laittavat kiven emättimen sisälle, jotta kuukautisveri ei valuisi ulos, Heli jatkaa.

Katso Perjantai-dokkari Kuukautiset tästä:

Perjantai-dokkari: Kuukautiset
Kuukautisaktivismi pyrkii hälventämään kuukautisiin liittyvää häpeää.
.
.