Itä-Suomi nousee - työllistämisaikeet reippaassa kasvussa

Suomalaistyöantajista joka kymmenes ennustaa henkilökunnan määrän kasvavan alkuvuodesta.

työntekijät
Kannettava tietokone etualalla ja tuntematon mies näkyy taustalla.
AOP

Suomalaisyritykset suhtautuvat alkuvuoden näkymiin kohtalaisin odotuksin. Henkilöstö- ja rekrytointipalveluja tarjoava kansainvälinen Manpower Group kysyi tunnelmia 627 suomalaisyritykseltä työmarkkinabarometriaan varten.

Palkkausaikeistaan tammi-maaliskuulle kertoi joka kymmenes suomalaisyritys. Kasvunäkymistä kertoivat kaiken kokoiset yritykset, mutta eniten työllistämisaikeita on keskikokoisissa yrityksissä. Niin sanottu työllistämisaikeiden indikaattori on + 7.

Suunnitellut henkilöstömuutokset
Yle Uutisgrafiikka

Haastatteluun osallistuneista yrityksistä 79 prosenttia arvioi henkilökunnan määrän pysyvän ennallaan, kun taas 6 prosenttia arvioi henkilöstömäärän vähenevän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Parhaimmat näkymät rahoituksessa, liike-elämässä ja julkishallinnossa

Myönteisimmät näkymät löytyvät rahoitus-, vakuutus ja kiinteistöaloilta sekä liike-elämän palveluksesta. Työllistymisnäkymät ovat pysyneet ennallaan edelliseen neljännekseen verrattuna, mutta ovat hieman paremmat kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Kiihtyvää rekrytointitarvetta ennustetaan myös julkishallintoon, koulutukseen sekä sosiaali- ja terveydenalalle. Näillä aloilla on ollut myös vuositasolla suurin kasvu työllistämisaikeissa. Samoin kuin hotelli- ja ravintola-alalla.

Työllistämisaikeet toimialoittain
Yle Uutisgrafiikka

– Viime kvartaalilla raportoidut positiiviset näkymät saavat jatkoa. Jo pidempään jatkuneet hyvät uutiset talouden kasvusta, niin ennusteiden kuin reaalitaloudenkin valossa, antavat lisäpontta henkilöstömäärän kasvattamiselle, sanoo Manpower Groupin Suomen toimitusjohtaja Matti Kariola.

Heikoimmat näkymät palkkausaikeista ovat rakentamisessa ja kaivosalalla.

Työllistämisaikeet alueittain
Yle Uutisgrafiikka

Työvoimatarpeiden arvioidaan kasvavan kolmella alueella neljästä ja kahdeksalla toimialalla kymmenestä alkuvuonna.

Alueittain vahvimmat tarpeet lisäväestä ovat Etelä-ja Itä-Suomessa. Työllistymisnäkymät laskivat eniten Länsi-Suomessa, ja ovat nyt pessimistiset, indikaattorin ollessa -3. Pohjois-Suomessa tunnelmat ovat vain niukasti positiiviset.

Hyvästä yleisvireestä huolimatta edelliseen neljännekseen verrattuna näkymät ovat heikentyneet kaikkialla muualla, paitsi Etelä-Suomessa. Länsi-Suomessa näkymät laskivat eniten, ja ovat nyt miinuksella.

Osaajapula kasvun esteenä

Manpowerin Suomen toimitusjohtaja Matti Kariola huomauttaa, että osaajapula alkaa olla suurempi este kasvulle kuin mikään muu yksittäinen seikka. Samalla työmarkkinoilla näkyy kahtiajako, kun osaavaa henkilöstöä ei ole vastaamaan työelämän muuttuneisiin tarpeisiin.

– Yritysten ja yhteiskunnan on etsittävä jatkuvasti keinoja, jotka lieventävät työmarkkinoiden polarisaatiota, jossa yhtäältä vanhentuvasta osaamisesta on ylitarjontaa ja työnantajien haluamasta alitarjontaa.

Tämä näkyy eritoten rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla sekä liike-elämän palveluissa, missä tarvitaan uuden ajan osaamista digitalisaation seurauksena.

Romaniassa ja Sloveniassa erityistä optimismia

Man Power Group kysyi maailmanlaajuisesti 59 000 yrityksen työllistämisaikeita 43 maassa.

Kyselystä käy ilmi, että Euroopassa työnhakijoilla on hyvät työllistymismahdollisuudet. Optimistisimmat työnantajat löytyvät Romaniasta ja Sloveniasta. Iso-Britannian brexit näkyy brittityönantajien vastauksissa, ja siellä työllistämisaikeet ovat heikoimmat viiteen vuoteen.

Pohjoismaiden parissa Suomi pärjää kyselyssä hyvin. Norjassa indikaattori on +7 prosenttia ja Ruotissa +5 prosenttia. Norja on siis samoissa lukemissa kuin Suomi.

Suomelle tärkeistä vientimaista korkeimmat työllistämisaikeet ovat Yhdysvalloissa, Puolassa, Kiinassa ja Norjassa.