Jätevedestä halutaan tehdä juomavettä – Mikkeli rakentaa vientiin tähtävää tutkimuskeskusta

Mikkeliin vuonna 2020 valmistuvan jätevedenpuhdistamon yhteyteen rakennetaan keskus, jossa oppilaitokset ja yritykset voivat tehdä tutkimustyötä laitosmittakaavassa.

Kotimaa
Juha Kauppinen
Niklas Gabrielsso / Yle

Mikkeli on rakentamassa uutta jätevedenpuhdistamoa Sairilan nykyisen kaatopaikan yhteyteen. Kallion sisään louhittava puhdistamo maksaa 45 miljoonaa euroa.

Puhdistamon yhteyteen ollaan kokoamassa osaamis- ja tutkimuskeskusta, jossa tavoite on tuottaa uusia jäteveden puhdistamiseen liittyviä ratkaisuja jopa maailman mittaluokan vesiongelmien ratkaisemiseen.

Keskukseen lähtee laitostoimittaja Aquazonen lisäksi alan yrityksiä. Ne ovat pääasiassa pienehköjä yrityksiä, joilla ei yksin olisi varaa suuremman luokan tutkimushankkeisiin.

– Täällä voimme näyttää esimerkiksi afrikkalaisille asiakkaille, millaisen laitoksen pystytään toimittamaan ja mitä vedenlaatu oikeasti on. Neuvotteluja käydään kahden potentiaalisen asiakkaan kanssa, Aquazonen toimitusjohtaja Jyri Koivisto toteaa.

Koiviston mukaan neuvottelut ensimmäisen eteläafrikkalaisen asiakkaan kanssa ovat loppusuoralla. Kaupat on tarkoitus lyödä lukkoon joulu-tammikuussa.

– Tässä on havahduttu siihen, että asiakkaat haluavat vettä valmistavia laitoksia. Ilman tällaista referenssilaitosta vienti on mahdotonta, Koivisto sanoo.

Mikkelin nykyisen jätevedenpuhdistamon yhteyteen on rakennettu tulevan, suodatustekniikkaan perustuvan laitoksen pienoismalli 1/500-mittakaavassa. Sen kyljessä jo kokeillaan juomakelpoisen veden valmistamista jätevedestä.

Vesiputkia Mikkelin vesilaitoksella
Niklas Gabrielsson / Yle

"Hunajapurkki, joka vetää tutkijoita"

Osaamis- ja tutkimuskeskushankkeessa ovat Mikkelin kaupungin lisäksi kehitysyhtiö Miksei, joukko yrityksiä, Lappeenrannan yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Tutkimushankkeen rahoituksen osallistuu myös Etelä-Savon ELY-keskus.

– Alusta, joka Sairilaan syntyy, on kansallisesti paras ja kansainvälisesti mittava. Sinne tulee nykyaikainen puhdistamo ja laitosmittakaavassa toimiva kierrätysveden valmistuslaitos. Se on sellainen hunajapurkki, joka vetää vesitutkijoita ja kehittäjiä Mikkeliin, Etelä-Savon ELY-keskuksen johtaja Pekka Häkkinen kuvailee.

Kehitysyhtiö Miksein toimitusjohtaja Juha Kauppinen uskoo, että keskus synnyttää alueella kymmeniä työpaikkoja lähitulevaisuudessa.

– Kehittyvissä maissa, ihan jo Etelä-Euroopastakin alkaen kun mennään etelään päin niin vesiongelmat lisääntyvät ja juomavedestä on todellinen puute. Merivedestäkin juomaveden tekeminen on kallista. Tässä haetaan sellaisia ratkaisuja, joilla tehtäisiin mahdollisimman edullisesti jätevedestä juomavettä, Kauppinen sanoo.

– Pitää vielä muistaa, että vettä tarvitaan muuhunkin. Kasteluvedeksi, teollisuuden prosessivedeksi ja muihinkin käyttötarkoituksiin. Niitä täällä Mikkelissä sitten tullaan testaamaan.

Puhdistamaton ja puhdistettu jätevesi.
Puhdistamaton ja puhdistettu jätevesi.Petri Vironen / Yle