Myös lemmikkien joulu on nykyään tonttulakkeja, lahjoja ja herkkuja

Joulukauppa käy kiivaana myös eläintarvikekaupoissa. Lemmikeille on vuosi vuodelta yhä enemmän erilaista joulutavaraa tarjolla. Lemmikkiliitto suhtautuu asiaan varauksella.

Janica Raudasoja ja Jami-koira pukivat ylleen jouluhitin: samanlaiset jouluneuleet. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Jami-koira on jo konkari näissä hommissa. 14-vuotiaalle mittelspitzille puetaan villapaita ylle, se poseeraa tottuneesti emäntänsä Janica Raudasojan kanssa ja palkaksi se saa pari herkkunapsua. Kaikki leikki ja yhdessä tekeminen on sille kivaa ja siihen uskoo myös Janica Raudasoja, joka on Musti ja Mirri -eläintarvikekaupan myymäläpäällikkö Seinäjoella ja myös eläinten kouluttaja.

– Näistä voi tehdä hauskoja tilanteita eläimen kanssa. Koira saa huomiota ja se nauttii siitä. Kun se oikein tehdään, se on molemmille nautinnollista, vakuuttaa Raudasoja.

Jami-koira todistaa tämän näyttämällä varsin tyytyväiseltä, kun pääsi takahuoneesta ihmisten pariin ja esittelemään taitojaan.  Ja tietysti saamaan herkkupaloja.

Joulun hitit: neuleet ja valokuvat

Tänä jouluna koiralle tai kissalle voi hankkia vaikka joulukalenterin, joka sisältää jokaiselle päivälle oman pikkuherkun. Kauppojen hyllyistä löytyy tonttulakkeja, poronsarvia ja vaatteita. Nyt on mahdollista pukea itsensä ja lemmikkinsä samanlaiseen jouluneuleeseen. Se on selvästi tämän joulun hitti, sillä paidat on lähes myyty loppuun.

– Näitä on mennyt tosi paljon. Tässä on kaikki, mitä on jäljellä, sanoo Janica Raudasoja ja näyttää matalaa neulepinoa.

Yksi hittituotteista on virikematto, jonka kangassuikaleiden sekaan voi piilottaa napsuja ja eläin saa puuhaa etsiessään niitä.

Nea Luomala ja ragdoll Albus yhdessä joulukorttikuvassa. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Myös lemmikin kuvauttaminen joulukorttiin on viime vuosina yleistynyt. Seinäjoella kuvattiin tänään useita kissoja kissanäyttelyn yhteydessä. Nea Luomala meni kuvaan yhdessä puolitoistavuotiaan Albusin kanssa. Albus on rauhallinen ragdoll, jonka kuvaaminen ei ole lainkaan hankalaa.

Albus saa myös muuten osuutensa joulun vietosta.

– Ei ole joulukalenteria, mutta joululahjoja varmasti saa. Herkkuja ja leluja. Se tykkää palloista ja kaikesta mikä rapisee, kertoo Nea Luomala.

– Albus oli viime vuonna mukana mummolassa jouluna. Aina joku kissoista pääsee mukaan, jos vietetään joulu muualla kuin omassa kodissa, selittää Petra Witick.

Puolitoistavuotias Albus on itse rauhallisuus. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Kaupallistuminen

Eläintarvikekaupassa on tapahtunut valtavan iso muutos tällä vuosituhannella. Lemmikkiliiton puheenjohtaja Juha Strengell sanoo, että esimerkiksi messuilla tai näyttelyissä oli mukana vielä 10-15 vuotta sitten pääasiassa eläinruokien maahantuojia. Nyt valtaosa esiteltävistä tuotteista on erilaisia tarvikkeita. Sama suuntaus on helppo havaita kaupoissa ja ennen joulua kotiin tulevissa mainoslehtisissäkin. Aina ei tiedä, lukeeko lasten lelukatalogia vai lemmikkikaupan mainosta.

Maailmaltahan ne suuntaukset ja muoti-ilmiöt tulevat myös lemmikkikauppaan. 

Jos kaikilla on hauskaa, ei siinä mitään tuomittavaa ole

Juha Strengell, Suomen Lemmikkiliitto ry

– Muoti on tullut myös eläinpuolelle jäädäkseen. Puhutaan jopa syksyn muotiväristä ja mitä väriyhdistelmiä kannattaisi käyttää. Omasta mielestäni markkinoilla on tuotteita, mitä ei välttämättä tarvitsisi olla, mutta kuluttajat sen päättävät, toteaa Strengell.

Strengell uskoo, että suomalaiset lemmikkien omistajat ovat vastuullisia. Mutta silti hän varoittaa myös ylilyönneistä.

– Oli se sitten koira, kissa, lintu, kala tai lisko, niin lemmikit ovat perheenjäseniä, joita hemmotellaan ja ääritilanteissa inhimillistetään liikaakin. Pahimmassa tapauksessa yli-inhimillistäminen voi johtaa erilaisiin käytöshäiriöihin, sanoo Strengell.

Mittelspitz Jami poseeraa tottuneesti jouluneule yllään. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Eläin kuuluu mukaan

Strengell kyseenalaistaa ja samalla haastaa miettimään, onko lahja tai vaate hyvä juuri omalle lemmikille vai tuottaako se iloa vain omistajalle. Kuitenkin tärkeintä on, että lemmikki voi hyvin.

– Ei se eläin tiedä, onko joulu vai juhannus. Mutta jos kaikilla on hauskaa, ei siinä mitään tuomittavaa ole, sanoo Strengell.

Janica Raudasoja muistuttaa, että lemmikkieläin otetaan sen takia, että sen kanssa ollaan ja tehdään yhdessä.

– Ei lemmikki sitä joulua ymmärrä, mutta yhdessä olemisen kyllä. Ihmisen onnellisuus heijastuu lemmikkiinkin, sanoo Raudasoja.

Toisaalta eläinten mukanaolo joulussa on täysin loogista: kuuluivathan eläimet siihen Ensimmäiseen jouluunkin.

– Ja onhan ennenkin viety lehmille jotain ylimääräistä ja linnuille enemmän ruokaa jouluna. Se on vain muuttunut, että millä tavalla eläimet ovat mukana, lisää Raudasoja.