1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaisten vakuutusehdoissa ei edes mainita maanjäristystä tai tulivuorenpurkausta

Ainakin muutama on jo hakenut korvausta Lumijoen maanjäristyksen takia. Korvausta on yleensä mahdollista saada, jos kotivakuutus on tarpeeksi kattava.

maanjäristykset
Nainen olohuoneessa.
Lumijoella ollut maanjäristys oli voimakkuudeltaan 3.0. Esimerkiksi Oulussa moni heräsi yöllä maan tärinään.Nella Nuora / Yle

Suomalaisissa vakuutuksissa ei tyypillisesti ole erillisiä ehtoja maanjäristysten varalta. Maanjäristyksiä kun Suomessa havaitaan niin harvoin, ja ne ovat niin pieniä.

Esimerkiksi myrsky sen sijaan on mainittu monissa vakuutusehdoissa, ja sen aiheuttamille vahingoille voi ottaa erikseen luonnonilmiöturvan.

– Meilläkään ei vakuutusehdoissa lue sanaakaan maanjäristyksistä tai tulivuorenpurkauksista. Niitä ei kai ole katsottu tarpeelliseksi erikseen mainita, sanoo johtaja Tommi Palmu Ifin henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuksista.

Palmu kertoo, että esimerkiksi rankkasateet, myrskytuhot ja raekuurot korvataan luonnonilmiöturvasta, mutta maanjäristystä listalla ei ole. Myös OP-vakuutuksesta kerrotaan, että yhtiön luonnonilmiöturvassa ei mainita maanjäristyksiä.

Suuri osa suomalaisista vakuutusyhtiöistä maksaa korvauksia maanjäristyksen aiheuttamista rikkoutumisesta samalla tavalla kuin mistä tahansa muista yllättävistä vahingoista. Käytännössä se tarkoittaa, että suppeista tai perustason vakuutuksista korvausta ei välttämättä saa, laajoista kotivakuutuksista kyllä.

–Vahingot korvataan, jos vakuutuksessa on särkymis- ja menetysturva. Laaja kotivakuutus sisältää yleensä nämä. Selkeästi suurin osa valitsee asuinrakennukseensa laajan turvan, kertoo johtaja Markus Uimonen OP-vakuutuksen henkilöasiakaspalveluista.

– Lähtökohtaisesti tarvitaan laajan turvan vakuutus. Perus- ja suppea vakuutus eivät rikkoutumisvahinkoja muutenkaan korvaa, sanoo korvausjohtaja Heikki Pesonen LähiTapiolasta.

Yhteydenottoja muutamia

LähiTapiolasta kerrotaan, että muutamia yhteydenottoja on jo tullut Lumijoen perjantaisen maanjäristyksen jälkeen. Heikki Pesonen kertoo, että hän uskoo, että yhteydenottoja tulee vielä lisää.

– Aamulla oli pimeää ja harva on vielä nähnyt tai tutkinut vahinkoja.

Turvasta, Ifistä ja OP-vakuutuksesta kerrotaan, että ei ole tiedossa, että maanjäristyksen takia olisi tullut ainakaan useita yhteydenottoja.

Lue seuraavaksi