Vaarallisen turmatien liikennettä rajoitetaan – busseja ohjataan muualle

Saimaan kanavan huoltotietä on pidetty surmanloukkuna. Nyt venäläiset rajoittavat liikennettä tiellä.

tieliikenneturvallisuus
Onnettomuus kanavatiellä
Kalle Schönberg/Yle

Vaarallisena pidetyn Saimaan kanavan huoltotien liikennettä rajoitetaan ensi maanantaista lähtien. Suomen liikenne- ja viestintäministeriön mukaan päätös on tehty Venäjän viestintäministeriössä.

Rajoitus koskee Venäjältä Suomeen liikennöiviä linja-autoja. Maanantaista lähtien Viipurin suunnasta Nuijamaalle tulevat linja-autot ohjataan Suomeen muita reittejä, käytännössä tämä tarkoittaa muiden rajanylityspaikkojen kautta. Nuijamaalle pääsee Viipurista vain huoltotietä pitkin. Kielto jatkuu maaliskuun loppuun saakka.

Muut rajanylityspaikat toimivat liikenneministeriön mukaan normaalisti. Ministeriö kertoo myös, että tien kunnossapitoa on tehostettu täksi talveksi.

Saimaan kanavan huoltotie johtaa Lappeenrannan Nuijamaalta Viipuriin. Tietä pidetään yleisesti vaarallisena, ja siellä on viime vuosina sattunut useita kuolonkolareita. Viimeisin kuolonkolari sattui maaliskuussa ja vaati kolme henkeä.

Tie on nimensä mukaisesti rakennettu huoltotieksi, mutta sitä on käytetty yleisesti liikennöintiin. Tie on kapea ja mutkainen.

Tie on Venäjän maaperällä, mutta Suomi on vuokrannut sen sekä viereisen kanavan vuoteen 2062 saakka. Tien kunnossapidosta vastaavat suomalaiset, mutta sillä noudatetaan Venäjän lainsäädäntöä.

Venäläisten kielto yllätti suomalaiset, sillä Suomessa on nostettu tien kunnossapidon tasoa.

– Meidän näkökulmasta tie on turvallinen, jos siinä ajetaan rajoitusten mukaan, sanoo liikenne- ja viestintäministeriön toimistopäällikkö Seppo Kykkänen.

Suomen viranomaiset odottavat ensi maanantaina lisätietoja Venäjältä muun muassa siitä, kuinka liikennerajoitukset toteutetaan ja ketä kaikkia rajoitukset koskevat.