Yli kymmenen rauhanturvaajaa kuollut Itä-Kongossa – Pahin isku Kongon operaatiota vastaan

Valtaosa iskussa kuolleista rauhanturvaajista oli tansanialaisia.

rauhanturvaaminen
Kongon demokraattinen tasavalta -kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Ainakin 15 rauhanturvaajaa on kuollut ja yli 50 haavoittunut iskussa YK-tukikohtaan itäisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa, kertoo YK.

Kuolleet ovat kaikki tansanialaisia rauhanturvaajia. Iskussa kuoli myös ainakin viisi kongolaista sotilasta.

Isku tapahtui Pohjois-Kivun maakunnassa Benin alueella torstaina illalla. Sen tekijä ei ole tiedossa, mutta alueella toimii yli sata eri kapinallisryhmää.

– Kyseessä on erittäin iso isku ja varmasti pahin viime aikoina, sanoo YK:n tiedottaja Farhan Haq.

YK:n rauhanturvaoperaatioista vastaava sihteeri Jean-Pierre Lacroix sanoo olevansa raivoissaan hyökkäyksestä. Hänen mukaansa paikalla on vahvistuksia ja haavoittuneita evakuoidaan. YK valmistelee Kongon armeijan kanssa vastausta hyökkäykseen.

Kongon demokraattista tasavaltaa tutkivan analyytikon mukaan kyseessä on pahin yksittäinen isku MONUSCO-operaatiota vastaan. Se vastaa neljännestä koko vuonna 2010 alkaneen operaation kuolonuhrien määrästä.

MONUSCO-operaatio on maailman laajin ja kallein rauhanturvaoperaatio. Sen tehtävä on rauhoittaa Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa toimivien yli 120 kapinallisryhmän väkivaltaa.

Itä-Kongoa seuraavan YK:n radiokanavan Radio Okapin mukaan YK:n rauhanturvaajat torjuivat torstaina ADF-kapinallisryhmän hyökkäyksen YK:n tukikohtaan Benin alueella. Taistelut kestivät useita tunteja.

ADF on islamistisista lahkoista ja kongolais-ugandalaisista ryhmistä koostuva kapinallisryhmä, joka on taistellut Ugandan hallitusta vastaan. Se on murhannut joukoittain kongolaisia siviilejä.

Kongon demokraattisen tasavallan hallituksen mukaan ryhmä tekee yhteistyötä Somalian Al-Shabaab- terroristiryhmän kanssa. ADF siirtyi Ugandasta entisen Zairen puolelle Kongon vuosituhannen vaihteen sotien aikana.

Lähteet: AFP, AP, Yle