Leonardo da Vincin viime kuussa myyty taideteos päätyy Abu Dhabin Louvreen

Kaikkien aikojen kallein työ myytiin marraskuun 15. päivänä 450 miljoonalla dollarilla eli noin 380 miljoonalla eurolla. Uutistoimisto Reutersin mukaan ostaja ei ole Saudi-Arabian kruununprinssi, kuten on uutisoitu.

Leonardo da Vinci
Salvator Mundi maalaus
Leonardo da Vincin maalaus Salvator Mundi lokakuussa 2017. Andy Rain / EPA

Kaikkien aikojen kallein teos Leonardo da Vincin maalaus Kristuksen muotokuva Salvator Mundi tulee esille uuteen Louvre-museoon Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Abu Dhabiin.

Viime kuussa myyty teos on kaikkien aikojen kallein huutokaupattu maalaus. Sen myyntihinta nousi Christie’sin huutokaupassa 450 miljoonaan dollariin eli noin 380 miljoonaan euroon.

Ostajasta on käyty keskustelua, sillä amerikkalaiset lehdet Wall Street Journal ja The New York Times (siirryt toiseen palveluun) uutisoivat, että ostajana olisi Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman. Saudi-Arabian viranomaiset ovat kuitenkin kiistäneet, että kruununprinssi olisi taidehankinnan takana.

Uutistoimisto Reuters vahvistaa Saudi-Arabian viranomaislähteisiin viitaten, ettei kruununprinssi olisi hankinnan takana, vaan maan hallitus. Hankinnasta on huolehtinut maan kulttuuri- ja matkailuministeriö.

Ministeriö on hankkinut teoksen 15. marraskuuta Christie’sin huutokaupasta Abu Dhabin Louvre-museoon. Viranomaisten mukaan kaupasta on huolehtinut kruununprinssin ystävä prinssi Badr Al Saud ministeriön pyytämänä.

Marraskuussa avattu Abu Dhabin Louvre-museo kertoo Twitterissä odottavansa kyseistä teosta kokoelmiinsa.

Uutista korjattu 9.12. klo 12.40: Abu Dhabin sijainti korjattu Yhdistyneiksi arabiemiirikunniksi (väärä maa oli Saudi-Arabia).

Lue myös:

The New York Times: Saudi Crown Prince Was Behind Record Bid for a Leonardo (siirryt toiseen palveluun)

The New York Times: Why Christie’s Put a Rare Leonardo da Vinci in a Contemporary Auction (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters