1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili on pidätetty jälleen Ukrainassa

Saakashvili pidätettiin aiemmin tällä viikolla tiistaina, mutta hänen kannattajansa saivat vapautettua hänet poliisiautosta.

Ukraina
Mihail Saakashvili levittelee käsiään kuvan etualalla, hänen takanaan näkyy muutamia muita miehiä ja Kiovan parlamenttirakennus.
Georgian entinen presidentti Mihail SaakashviliStepan Franko / EPA

Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili on pidätetty jo toisen kerran tällä viikolla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Saakashvili pidätettiin tiistaina, mutta hänen kannattajansa onnistuivat vapauttamaan hänet poliisiautosta.

Kymmenet Saakashvilin kannattajat ovat kokoontuneet poliisilaitoksen edustalle huutamaan "Hävetkää".

Ukrainan tiedustelupalvelu otti hänet kiinni tiistaina epäiltynä rikollisten järjestöjen avustamisesta, mutta syytteiden tausta oli epäselvä. Saakashvili on kiistänyt häntä vastaan esitetyt väitteet.

Georgian ex-presidentti johtaa nykyisin ukrainalaista oppositioliikettä. Saakashvilin asianajajan mukaan hänen päämiestään syytetään yrityksestä syrjäyttää Ukrainan perustuslaillinen järjestelmä.

Ukrainan presidentti Petro Porošenko irtisanoi entisen suojattinsa kansalaisuuden Ukrainassa viime heinäkuussa, kun hän oli käymässä ulkomailla. Jo aiemmin Georgia oli ottanut Saakashvililtä Georgian kansalaisuuden pois. Saakashvili jai ilman kansalaisuutta, mutta hän palasi Ukrainaan syyskuussa Puolan rajan yli kannattajiensa tukemana.

Georgiassa Saakashviliä on syytetty vallan väärinkäytöksistä, ja maa on jättänyt hänestä luovutuspyynnön Ukrainalle. Saakashvili oli Georgian presidenttinä vuosina 2004–2013.

Lue myös:

Deutsche Welle: Ukraine again arrests Mikheil Saakashvili, ex-president of Georgia (siirryt toiseen palveluun)

Mihail Saakashvili pidätettiin, kun hän piti puhetta talonsa katolla Kiovassa

Georgian ex-presidentti Saakashvili meni kannattajineen väkisin Ukrainaan

Georgian ex-presidentti erosi kuvernöörinvirasta Ukrainassa

Georgian ex-presidenttiä syytetään vallan väärinkäytöstä

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi