1. yle.fi
  2. Uutiset

Kumpikin kaatuneen luotsiveneen kadoksissa olleista löytyi kuolleena Emäsalossa

Finnpilotin toimitusjohtaja Kari Kosonen vahvistaa Ylelle molempien kutterinhoitajien löytyneen uponneesta luotsiveneestä.

meripelastus
kartta

Perjantaina alkuillasta alkanut meripelastusoperaatio Suomenlahdella on päättynyt traagisesti. Finnpilotin toimitusjohtaja Kari Kosonen vahvistaa Ylelle molempien kutterinhoitajien löytyneen uponneesta luotsiveneestä.

Kosonen sanoo, että kaikki hänen ajatuksensa ovat nyt menehtyneiden läheisten ja työkavereiden jaksamisessa ja heidän tukemisessaan.

– Haluan esittää syvän osanottoni onnettomuudessa menehtyneiden luotsikutterinhoitajien omaisille sekä työtovereille ja kiittää kaikkia pelastustöihin osallistuneita, Kosonen sanoi.

Helsingin meripelastuslohkokeskuksen mukaan kaatunut luotsivene vajosi nostotoimenpiteiden aikana, eikä uppoamista voitu estää. Luotsiveneessä oli kaksi Finnpilotin työntekijää, jotka olivat menossa noutamaan luotsia luotsattavasta aluksesta. Syytä veneen kaatumiseen ei vielä tiedetä.

Kososen mukaan onnettomuus tutkitaan huolellisesti, mutta hän ei vielä yöllä tiennyt, ottaako Onnettomuustutkintakeskus tapahtuneen tutkittavakseen. Tieto onnettomuudesta on mennyt keskukseen jo aiemmin perjantaina.

– Tämä on raskas surun päivä koko Finnpilotille. Selvitämme yhdessä viranomaisten kanssa tämän traagisen onnettomuuden syyt, jotta voimme taata työntekijöidemme turvallisuuden tulevaisuudessa. Toimenpiteet on jo käynnistetty, toteaa Kosonen.

Kososen mukaan tämän kaltaiset onnettomuudet ovat erittäin harvinaisia, hän ei tiedä vastaavaa tapahtuneen aiemmin.

Merivartioston sukeltajat valmistelevat luotsiveneen kääntöä Suomenlahdella 8. joulukuuta.
Merivartioston sukeltajat valmistelevat luotsiveneen kääntöä Suomenlahdella 8. joulukuuta.Rajavartiolaitos

Myöhemmin yöllä rajavartiolaitos tiedotti, että poliisi on aloittanut kuolemansyyntutkinnan ja Onnettomuustutkintakeskus on aloittanut turvallisuustutkintalain mukaisen tutkinnan.

Meripelastuslohkokeskus Helsinki sai perjantaina kello 17 maissa ilmoituksen luotsiveneen kaatumisesta Porvoon majakan eteläpuolella. Rajavartiolaitoksen mukaan kaksi henkilöä oli kateissa.

Tehtävää hoitamaan hälytettiin Rajavartiolaitoksen Suomenlahden merivartioston partioveneet Suomenlinnasta ja Porvoosta, meripelastushelikopterit Helsingistä ja Turusta sekä ulkovartiolaiva Turva. Paikalle hälytettiin myös sukeltajat Keski-Uudenmaan pelastuslaitokselta. Myös Helsingin pelastuslaitoksen MIRG-ryhmä eli erikoiskoulutettu meripelastusryhmä oli hälytetty paikalle.

Keli oli onnettomuuspaikalla huono ja voimakas merenkäynti teki pelastustehtävistä vaikeita.

Lue myös:

Luotsiyhtiö valmistelee turmaveneen nostamista – "Tämä on järkyttänyt syvästi kaikkia"

Lue seuraavaksi