YK:n pääsihteeri tuomitsee Kongon väkivaltaisuudet rauhanturvaajia vastaan

Ainakin 15 YK:n rauhanturvaajaa tapettiin hyökkäyksessä perjantaina. Lisäksi yli 50 haavoittui.

rauhanturvaaminen
YK-sotilaita siniset kypärät päässä auton lavalla.
Kongon Monusco-operaatio on YK:n suurin rauhanturvaoperaatio. Kuvassa eteläafrikkalaisia YK-sotilaita.Dai Kurokawa / EPA

Ainakin 15 YK:n rauhanturvaajaa on tapettu Kongon demokraattisessa tasavallassa Keski-Afrikassa. Rauhanturvaajat saivat surmansa väijytyksessä, jossa surmansa saaneiden lisäksi haavoittui 53 ihmistä.

YK:n mukaan rauhanturvaajat olivat kotoisin Kongon naapurimaasta Tansaniasta.

– Tuomitsen tämän hyökkäyksen yksiselityteisen. On mahdotonta hyväksyä näitä tahallisia hyökkäyksiä YK:n rauhanturvaajia vastaan. Ne ovat sotarikoksia, sanoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

Guterresin mukaan kyseessä oli viime aikojen yksi pahimmista hyökkäyksistä YK:n rauhanturvaajia vastaan.

– Kehotan Kongon demokraattisen tasavallan viranomaisia tutkimaan tämän tapauksen ja tuomaan syylliset oikeuden eteen. Tällainen hyökkäys ei saa jäädä rankaisematta Kongossa tai missään muaalla, hän sanoi.

Kongon itäosa on kärsinyt jo pitkään väkivallasta, mutta yhteentörmäykset maan hallituksen sotilaiden, aseistettujen ryhmien ja etnisten ryhmien välillä on lisääntynyt merkittävästi tänä vuonna.

YK:n operaatio Kongossa on maailman suurin ja kallein rauhanturvaoperaatio. Sen budjetti on 1,14 miljardia dollaria, ja siinä on mukana 16 500 sotilasta. Vuonna 1999 alkaneen operaation aikana on kuollut lähes 300 rauhanturvaajaa.

Lue myös:

Yli kymmenen rauhanturvaajaa kuollut Itä-Kongossa – Pahin isku Kongon operaatiota vastaan

Euroopan, Afrikan ja YK:n vastaus orjavideoihin: Siirtolaiset evakuoidaan Libyasta

Lähes neljä miljoonaa jättänyt kotinsa Kongon demokraattisessa tasavallassa – "Kauppani räjäytettiin raketinheittimellä"

YK: Kongon humanitaarinen kriisi on katastrofi – Miljoonat kärsivät nälästä

Lähteet: AP, AFP