1. yle.fi
  2. Uutiset

Luotsiyhtiö valmistelee turmaveneen nostamista – "Tämä on järkyttänyt syvästi kaikkia"

Yhtiön toimitusjohtajan arvioi, että onnettomuuden syyt alkavat selvitä, kunhan vene saadaan ylös merestä.

meripelastus
Merivartioston sukeltajat valmistelevat luotsiveneen kääntöä Suomenlahdella 8. joulukuuta.
Merivartioston sukeltajat valmistelevat luotsiveneen kääntöä Suomenlahdella 8. joulukuuta.Rajavartiolaitos

Luotsiyhtiö Finnpilot valmistelee Suomenlahdella uponneen luotsiveneen nostamista. Kaksi kutterinhoitajaa kuoli luotsiveneen kaaduttua perjantaina Porvoon majakan eteläpuolella.

Helsingin meripelastuslohkokeskus kertoi, että kaatunut luotsivene vajosi nostotoimenpiteiden aikana. Syytä veneen kaatumiseen ei vielä tiedetä.

Finnpilotin toimitusjohtaja Kari Kosonen kertoo, että yhtiön johtoryhmä vierailee tänään lauantaina Emäsalon luotsiasemalla ja keskustelee henkilöstön kanssa.

– Tämä tapaus on järkyttänyt meidän koko organisaatiomme turvallisuudentunnetta. Nyt täytyy kaikki liikenevät toimet keskittää tapahtuman selvittämiseen ja sitä kautta turvallisuudentunteen palauttamiseen, Kosonen sanoo.

kartta

Veneen nostoa suunnitellaan

Toimitusjohtajan mukaan yhtiö selvittää tänään veneen ylösnostamiseen liittyviä kysymyksiä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Hän arvioi, että onnettomuuden syyt lähtevät valkenemaan, kun vene saadaan tarkasteltavaksi.

Kososen mukaan Emäsalon luotsiasemalle meni kriisiapua jo eilen illalla. Nyt yhtiö arvioi kriisiavun jatkotarvetta.

Finnpilotilla on noin 330 työntekijää. Heistä noin 300 työskentelee kenttätehtävissä. Emäsalon luotsiasemalla on 23 työntekijää.

– Kaikki ovat ottaneet raskaasti, kun työkavereita menehtyi. Tämä on järkyttänyt syvästi kaikkia finnpilotlaisia, Kosonen kertoo.

Meripelastuslohkokeskus Helsinki sai perjantaina kello 17 aikoihin ilmoituksen luotsiveneen kaatumisesta Porvoon majakan eteläpuolella. Keli oli onnettomuuspaikalla huono ja voimakas merenkäynti teki pelastustehtävästä vaikean.

Lue seuraavaksi