1. yle.fi
  2. Uutiset

Petteri Orpo yllättää: Valtion velkaantuminen vähenee merkittävästi

Ylen Ykkösaamussa vieraillut valtiovarainministeri Petteri Orpo kertoo, kuinka paljon Suomen velkatarve todennäköisesti vähenee. Orpo haluaa myös maksutonta varhaiskasvatusta kaikille viisivuotiaille.

Petteri Orpo
Ykkösaamu
Ykkösaamu

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi tänään lauantaina Ylen TV 1:n Ykkösaamussa, että Suomen taloustilanne näyttää odotettua paremmalta. Kun valtion budjettia laadittiin vuosi sitten, muun muassa työllisyyskehitys arvioitiin huonommaksi kuin se tällä hetkellä on.

– Nyt mittarit näyttävät erilaisilta. Syksyllä velanotoksi arvioitiin silloisen ennusteen mukaan 4,5 miljardia. Nyt ollaan sellaisessa tilanteessa, että Valtiokonttori arvioi tämän vuoden nettovelanoton tarpeeksi noin kolme miljardia.

Orpon mukaan ei ole kuitenkaan vielä täysin selvää, että velkatarve vähenee 1,5 miljardia. Lopullinen lukema varmistuu ensi vuoden puolella. Silti hän pitää ennusmerkkejä lupaavina.

– Velanoton tarpeen lasku näyttää todella merkittävältä. Kun ensi vuoden budjetti on rakennettu kolmen miljardin velkaantumiselle, niin uskon, että talouskasvua ja työllistymistä tukemalla meillä on mahdollisuus painaa ensi vuoden arvioitua kolmen miljardin velkaantumista vielä alemmaksi.

Valtiovarainministeri jatkaa tiukkaa talouslinjaa

Orpon mielestä valtion tulee kuitenkin jatkaa tiukkaa talouspolitiikkaa suhdannehuipusta huolimatta, jotta velkaantuminen loppuisi. Hän perustaa näkemyksensä valtiovarainministeriön kansantalousosaston ennusteeseen.

– Olemme reilusti yli kolmen prosentin kasvuluvuissa. Kasvumme pysyy hyvällä tasolla, mutta laskee kuitenkin parin prosentin luokkaan seuraavien kahden vuoden aikana.

Orpo toteaa, että tilanne ei ole hyvä, jos noususuhdanteen huipulla joudutaan ottamaan kolme miljardia velkaa.

– Jokainen ymmärtää, että jos parhaassa talouden vedossa velkaannutaan, niin asiat eivät ole hyvin.

Maksuton varhaiskasvatus 5-vuotiaille – "Iso tasa-arvoteko perheille"

Valtiovarainministeri on kuitenkin valmis sälyttämään seuraavalle hallitukselle noin 70 miljoonaa maksavan uudistuksen.

Orpo haluaa, että viimeistään seuraavan hallituksen aikana kaikki 5-vuotiaat lapset pääsevät maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin puolipäiväisesti eli kahdenkymmenen tunnin ajaksi viikossa.

– Me otimme sen ensiaskeleen, että varhaiskasvatusmaksuja alennettiin 70:llä miljoonalla. Lähes seitsemän tuhatta pienituloista perhettä pääsi maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin.

Orpon näkemyksen mukaan 5-vuotiaiden maksuttomasta varhaiskasvatuksesta ei koituisi lisäkustannuksia kunnille, vaan valtio ottaisi maksumiehen roolin.

– Ne lapset, jotka ovat nyt pienienkin maksujen vuoksi varhaiskasvatuksen ulkopuolella, tarvitsevat sitä kaikkein eniten. Tämä olisi iso tasa-arvoteko perheille.

"Yhteisvastuun lisääminen Suomelle vaikeaa"

Orpo arvioi Ykkösaamussa myös EU-komission tällä viikolla esittelemää ehdotusta rahaliiton syventämiseksi. Orpon mukaan Suomen tulee olla mukana kehittämässä EU:ta ja yhteistä valuuttaa, mutta yhteisvastuun lisääminen on Suomelle vaikeaa.

Komissio ehdottaa mm. Euroopan valuuttarahaston luomista kriisimaiden auttamiseen perustetusta Euroopan vakausmekanismi EVM:stä, EU:n valtiovarainministerin tehtävän perustamista, sekä uutta vakausjärjestelyä, jolla voitaisiin tukea investointeja talousvaikeuksiin joutuneissa jäsenmaissa.

– Yhteisvastuu on se mikä on meille vaikeaa. Mutta niin se on monelle muullekin maalle, kuten Saksalle, Hollannille ja Baltian maille. Varsinkin jos emme pysty pienentämään riskejä pankkisektorilla. Eteläisen Euroopan pankeissa on esimerkiksi järjestämättömiä luottoja paljon enemmän kuin Suomessa, hän muistutti.

Hallituksen kanta on että Suomi on valmis etenemään aluksi pankkiunioniin kuuluvan yhteisen talletussuojan rakentamisessa, mutta sitä ennen pankkisektorilla piilevät riskit on saatava purettua, totesi Orpo.

Komission esityksistä on määrä keskustella ensi viikolla pidettävässä EU-huippukokouksessa.

Orpo: Puhemiehestä ei vielä päätöstä

Orpo kertoi Ykkösaamussa kokoomuksen päättävän seuraavasta puhemiehestä vasta ensi vuoden puolella. Eduskunnan puhemies vaihtuu seuraavien valtiopäivien alussa ja paikka kuuluu eduskuntaryhmien tekemän päätöksen mukaan kokoomukselle.

Orpon mukaan puhemieskysymys ratkaistaan kokoomuksen eduskuntaryhmässä tammi-helmikuun vaihteessa, ennen eduskunnan järjestäytymistä.

– Ja siihen asti asiasta ei nyt kauheasti keskusteluja käydä, painotti Orpo Ykkösaamussa.

Joidenkin arvioiden mukaan ennakkosuosikki uudeksi puhemieheksi olisi kokoomuksen Ikka Kanerva. Orpon mukaan mitään ei kuitenkaan ole vielä sovittu.

– Itse ajattelin mietiskellä asiaa tuossa joulun ja loppiaisen välisenä aikana, ja käydä sitten keskusteluja ryhmän jäsenten kanssa.

Nykyinen puhemies, sinisten Maria Lohela putoaa tavalliseksi rivikansanedustajaksi, koska sinisten eduskuntaryhmä ei enää ole eduskunnan toiseksi suurin. Eduskuntaryhmät sopivat muutoksista syyskuussa.

Puhemiehen paikka on perinteisesti kuulunut eduskunnan toiseksi suurimmalle ryhmälle. Varapuhemiesten paikat saavat keskusta ja SDP.

Lue seuraavaksi