Ison pietarilaisfirman sopivin biletyspaikka löytyi Suomesta – varasi koko kylpylähotellin työntekijöiden megajuhlaan

It-firma tuo 800 kutsuvierastaan virkistäytymään Saimaan rannalle. Viikonlopun ohjelma on vieraille täydellinen yllätys.

matkailu
Venäläisen it-firman työntekijöitä tulossa juhliin Vainikkalassa
Venäläisen it-firman työntekijöitä tulossa juhliin VainikkalassaAntje Tolpo / Yle

LappeenrantaItärajan venäläismatkailussa käännetään nyt uudenlaista lehteä. Iso venäläinen it-alan firma etsi bilepaikkaa työntekijöilleen ja löysi sopivimman rajan länsipuolelta Lappeenrannasta. Perjantaina juhlapaikalle saapunut 800 osanottajan joukko poikkeaa monella tavalla siitä venäläisturismista, jota itärajan kaupunkien katukuvassa tavallisimmin kohtaa.

Tämä jengi ei matkustanut Suomeen voidakseen raahata kotiinpäin kymmeniä kiloja kermajuustoa. Heillä ei ole mitään ongelmia tulla ymmärretyksi, englantia äännetään tyylikkääksi hiotulla brittiaksentilla.

Tämän lähempää Pietaria he eivät sopivaa juhlapaikkaa löytäneet.

Anne Puhakainen

– Ymmärsin, että he eivät tämän lähempää Pietaria löytäneet sopivaa ja tarpeeksi isoa juhlapaikkaa, sanoo Lappeenrannan Rauhassa sijaitsevaa Holiday Club Saimaata edustava Anne Puhakainen.

venäläisen it-firman rtyöntekijöitä tulossa juhliin Vainikkalassa
Venäläisfirman juhlavieraat siirtyivät Vainikkalan asemalla junasta linja-autoihin.Antje Tolpo / Yle

Rauhan kylpylähotellista venäläisfirma varasi käyttöönsä kaikki runsaat kaksisataa huonetta ja lisäksi noin viisikymmentä huoneistoa koko viikonlopuksi. It-firman työntekijöiden seuraksi matkalle on kutsuttu mukaan heidän perheensä. Lapsia seurueeseen kuuluu yli sata.

Yle kertoi vajaat pari vuotta sitten, mihin kaikkeen isojen venäläisryhmien katoaminen itärajan turistibisneksessä on vaikuttanut. Nyt ääni kellossa kalkattaa jälleen iloisemmin.

Sujuva sisääntulo

Kylpylähotellille näin suuren ryhmän vastaanottaminen on iso paukku. Holiday Club onnistui sopimaan järjestäjien kanssa tapahtuman ajankohdaksi joulukuun alun, jolloin varauskalenterissa tavallisesti on melko väljää.

Anne Puhakaisen mukaan vierailun taloudellista merkittävyyttä lisää etukäteen tehty iso ruoka- ja juomatilaus. Viikonlopun lounaiden ja perjantain pienimuotoisemman päivällisen lisäksi ohjelmassa on lauantai-illan pääjuhla, jossa ruokaa ja juomaa nautitaan pitkän kaavan mukaan.

ANDREI KOZLOV
Mikhail Mutiankolle yhteinen uuden vuoden juhlinta työkavereiden kanssa on tärkeää.Pasi Tapanainen/Yle

– Keskityn bilettämiseen. Tulemme tänne juhlimaan uutta vuotta ja viettämään aikaa työkavereiden ja ystävien kanssa, kertoo Mikhail Mutianko, yksi venäläisistä työntekijöistä.

Hän on hetki sitten astunut Vainikkalan rautatieasemalle Pietarista tulleesta Allegro-junasta. Seuruetta odottaa asemalla viisi tilausajobussia, jotka keräävät tulijat sutjakkaasti kyytiinsä.

Rajaviranomaisten kanssa on sovittu, ettei ryhmän tarvitse kulkea rajatarkastuksen tilojen kautta vaan tarkastus tehdään paikallaan seisovissa linja-autoissa.

Junilla, autoilla ja lentokoneilla

Sujuvuuteen ja mahdollisimman lyhyisiin jonoihin pyritään myös perillä hotellin vastaanotossa. Huoneiden valmistelussa on tehty etukäteen kaikki mahdollinen, jotta satojen henkilöiden majoittaminen sujuisi ilman tunnelman notkahtamista.

Ensimmäinen osa 800 ihmisen ryhmästä matkusti aamukuudelta Pietarista lähteneellä junalla. Päivän kaksi seuraavaa Allegroa kuljettaa nekin isot ryhmät ja loput matkaavat paikalle omilla autoilla. Viikonlopun viettäjiä saapuu Lappeenrantaan Pietarin ja Moskovan ohella eri puolilta maailmaa, sillä firmalla on useita toimipisteitä.

– Parikuisen vauvansa kanssa tullut pariskunta lensi jo päivää aikaisemmin kotoaan Novosibirskistä Pietariin jatkaakseen siitä tänne, kertoo Holiday Clubin Venäjän myynnistä vastaava Marja Kotamäki.

Kotamäki matkusti itse ensimmäisen ryhmän mukana junalla Pietarista.

Haluan säilyttää salaisuuden huomisiltaan asti!

Andrei Kozlov

– It-firmasta kun on kyse, niin työntekijät ovat nuoria. Monella on pieniä lapsia. Tämä on yrityksen tapa kiittää työntekijöitään menestyksekkäästä vuodesta ja juhlia yhdessä, Kotamäki kertoo.

– Ensimmäisten hetkien isoin elämys oli bussimatka läpi lumisen maaseudun. Pietarissa meillä ei ollut lunta, Kotamäki iloitsee hotellivieraiden kanssa.

Juhlan ohjelma on salaisuus

Osa it-firman työntekijöistä tuntee Holiday Club Saimaan kylpylähotellin jo viime vuodelta. Samantyyppiset, tosin noin sata henkilöä pienemmät megabileet järjestettiin myös vuosi sitten. Vierailusta uutisoi tuolloin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Tamari Sharangiia ja Irina Kochankova työskentelevät it-firman taloushallinnossa. He odottavat viikonlopulta tietysti iltajuhlaa mutta aikovat edelliskerran tapaan nauttia myös kylpylän altaista.

Venäläisen it-firman juhlat Rauhassa Lappeenrannassa
Venäläisen it-firman 800 kutsuvieraalle on varattu hotellin kaikki huoneet ja kymmeniä huoneistoja.Antje Tolpo/Yle

Lauantain iltajuhlan pääesiintyjäksi on kutsuttu latvialaisbändi Brainstorm. Yhtye niitti menestystä vuoden 2000 euroviisuissa ja on sen jälkeen kasvattanut suosiotaan, erityisesti venäjänkielisessä maailmassa.

Iltajuhla tarjoillaan työntekijöille täytenä yllätyksenä, joten heillä ei ole suosikkibändistä tai muustakaan ohjelmasta etukäteen mitään tietoa.

– Älä spoilaa sitä bändin nimeä, huudahtaa Andrei Kozlov jutellessaan tulomatkan tunnelmista perjantaiaamuna hotellin aulassa.

– Haluan säilyttää jännityksen huomisiltaan asti.

Venäläisellä illallisella on tapana, että pöytien kuuluukin täyttyä käytetyistä astioista.

Anne Puhakainen

Andrei Kozlov ilmoittautuu saunan ystäväksi. Hän on varmistanut seurueelleen huoneen, johon kuuluu sauna.

– Ehkä vähän lenkkeilyä ja muuta ulkoilua. Sen jälkeen vaan makaan saunassa, rakastan sitä, Kozlov suunnittelee.

Pohjolan makuja ja kisailua kauppakeskuksessa

Työntekijöille säilytetään salaisuutena myös pääillallisen buffet-pöydän anti. Resort Manager Anne Puhakainen kaivaa kuitenkin esiin "Pohjolan makuja" -teemalla rakennetun menun. Venäläinen makumaailma on huomioitu tarjoamalla alkupaloina kalaa monessa muodossa. Pääruokavaihtoehdot ovat grillattu kananpojanrinta, smetanalohi sekä marinoitu hirvenpaisti.

– Venäläisellä illallisella on tapana, ettei alkuruokalautasia lähdetä keräämään kesken kaiken pois vaan pöytien kuuluukin täyttyä käytetyistä astioista, Puhakainen kuvaa.

– Se on ikäänkuin merkki pitkästä ja hienosta juhlasta. Olemme huomioineet sen niin, että meillä on työvuorossa paljon väkeä, ja he ovat valmistautuneet odottamaan pöytien korjaamista myöhään yöhön.

MIKHAIL MUTIANKO
Andrei Kozlov intoilee omasta saunasta hotellihuoneessaan.Pasi Tapanainen/Yle

Venäläisfirman virkistysviikonlopun mittakaava näkyy ja tuntuu kaikessa. Rauhan kylpylähotellin läheisyyteen valmistui vuonna 2013 kauppakeskus, jonka liikekiinteistöt kuitenkin tyhjenivät sitä mukaa, kun venäläisasiakkaiden määrä Kaakkois-Suomessa hiipui.

He haluavat nauttia elämästä vailla huolta huomisesta.

Marja Kotamäki

Vaikka matkustajamäärissä eletään jälleen kasvun aikaa, ei kauppakeskus ole täyttynyt. Paitsi tänä viikonloppuna.

Nyt koko kauppakeskus on varattu lauantain päiväohjelmaa varten venäläisvieraiden käyttöön. Ohjelmapalveluyritys järjestää Anne Puhakaisen mukaan tyhjissä tiloissa erilaisia kilpailuja ja samassa rakennuksessa sijaitseva seikkailupuisto on päivän ajan suljettu muilta asiakkailta.

– Niin sanottua kriisiä on kestänyt kaksi vuotta. On selvästi nähtävissä, että Venäjällä siihen on nyt kyllästytty ja ne, jotka vain pystyvät, haluavat nauttia elämästä tässä hetkessä ja vailla huolta huomisesta, juhlaväen tunnelmia kuvailee Holiday Clubin Venäjän myynnistä vastaava Marja Kotamäki.