Toimeliaat maalaisemännät elävöittävät maaseutua Mynämäessä – lähistöllä sijaitseva Uudenkaupungin autotehdas on tuonut uusia asukkaita

Joulumarkkinat keräsivät yhteen lapsiperheitä ruuhkaksi asti.

maaseutu
Käsityötonttuja joulumarkkinoilla
Minna Rosvall / Yle

MynämäkiMaaseutu tuntuu yllättävän eläväiseltä, kun katsoo toimintaa Mietoisten maanmiesseuran talolla. Alkamassa ovat kymmenettä kertaa järjestettävät paikallisen naisten leijonaklubin joulumarkkinat. LC Ulricat viilettävät ohi violetit liivit liehuen. Yksi jakaa myyntipaikkoja, ja toinen antaa ohjeita joulupöytäarvonnasta. Tapahtuman tavoite on hankkia varoja hyväntekeväisyyteen.

Uusin Ulrica on Hanna Amedeo, joka viettää äidin sukutilalla osan vuodesta. Toinen koti on Sisiliassa. Ensimmäinen pesti on myydä kahvia, torttuja ja voileipiä.

– Hyväntekeväisyys on hyvin palkitsevaa ja kun kerätään rahaa lasten ja nuorten hyväksi, ilman muuta ilolla tulen mukaan, kertoo Heidi Amedeo.

Nainen antaa joulutorttua asiakkaalle kahvilassa.
Uusin Ulrica eli Heidi Amadeo kahvilassa töissä.Minna Rosvall / Yle

Heidi Amedeo tulee Mynämäelle yleensä kesälomilla ja talvella. Vanhemmat ovat antaneet viljatilan pellot vuokralle ja tuottavat Sisiliassa oliiviöljyä siellä sijaitsevalla kesämökillään. Heidi toivoo, että maaseutu pysyisi elinvoimaisena.

– Mynämäessä kyllä näkyy lapsiperheitä ja toivottavasti tulevaisuudessakin. Maalla on mukavaa. Maalle vetävät maaseudun rauha ja puhdas luonto.

Maatilan emännällä on usein päätyö muualla

Himmeleitä ja havupukkeja kannettiin ulos kaksin käsin Mietoisten markkinoilta.

Haluamme pitää juuristamme huolta, pitää maaseutu elävänä ja tuottaa puhdasta ruokaa.

Maija-Liisa Verainen

Monilta pöydiltä löytyy leivonnaisia ja käsitöitä. Maatilojen naiset käyvät usein työssä muualla, mutta viljelevät jotain yhä tilallaan. Tällainen uudenlainen emäntä on Liisa-Maija Verainen, jolla on yrttitila.

– Meidän täytyy käydä töissä muualla, mutta haluamme pitää juuristamme huolta, pitää maaseutu elävänä ja tuottaa puhdasta ruokaa. Teemme työtä välillä muualla ja välillä viljellään maata, kertoo Verainen.

Nuoret ovat kiinnostuneita esimerkiksi rintamamiestaloista. Mynämäessä myös Uudenkaupungin autotehtaan läheisyys on lisännyt vetovoimaa paikkakunnalle.

– Mynämäessä on vuokrattu asuntoja heille ja taitaapa joku rakentaakin sinne, pohtii Verainen.

Mira Immonen ja Kalle Kuronen ovat tällainen pariskunta. He ovat muuttaneet kesällä Mietoisiin, sillä Kalle sai töitä autotehtaalta. Miran mielestä Mietoisissa on vähemmän lapsiperheitä kuin Joensuussa. Työtä ei siellä ollut, joten perheen täytyi muuttaa työn perässä.

– Tytöt saivat kivan päiväkotipaikan. Olemme tykänneet olla maaseudulla muutenkin, kertoo Mira, joka hakee ruotsin- ja saksankielen opettajan töitä.

Mira Immonen ja Kale Korhonen lapsineen.
Mira Immonen ja Kalle Korhonen muuttivat Mietoisiin Joensuusta.Minna Rosvall / Yle
Lapset katsovat piparkakkutaloja markkinoilla
Petteri ja Aapo Luostarinen tutkivat piparkakkutaloja.Minna Rosvall / Yle
Havupukki joulumarkkinoilla
Havupukki Gunnar odotti uutta omistajaa joulumarkkinoilla.Minna Rosvall / Yle
Heijastavia helmiä joulumarkkinoilla.
Heijastavia helmiä joulumarkkinoilla.Minna Rosvall / Yle
Meriheinäkransseja
Erilaiset kranssit ovat joulumarkkinoilla tuttu näky.Minna Rosvall / Yle
Joulupipareita
JoulupipareitaMinna Rosvall / Yle
Kirsti Vuorisen tekemät himmelit kävivät kaupaksi.
Kirsti Vuorisen tekemät himmelit kävivät kaupaksi.Minna Rosvall / Yle
Käsityötonttuja
Minna Rosvall / Yle