Bitcoin-huuma kasvaa – helsinkiläinen kauppias myi "satojen tuhansien eurojen" polkupyöriä

Bitcoinin hinnannousu innostaa uskalikkoja. Yhdysvalloissa kääritään virtuaalivaluuttaa pian johdannaissopimuksiin. Varoittelut vuosisadan suurimmasta kuplasta kaikuvat kuuroille korville.

Bitcoin
Henri Tikkanen
HUG BikeShopin yrittäjä Henri Tikkanen myi polkupyörän bitcoineja vastaan. Sen jälkeen virtuaalivaluutan arvo on satakertaistunut.Jari Pussinen / Yle

Helsinkiläisessä HUG BikeShopissa on voinut kolmen vuoden ajan maksaa ostoksensa bitcoineilla. Polkupyöräkauppias Henri Tikkanen kertoo ihastuneensa tähän hallituksista ja keskuspankeista riippumattomaan internet-valuuttaan jo vuosia aiemmin.

– Voi sanoa, että kyse oli kokonaisvaltainen hurahtamisesta. Vaihtoehtoinen talousjärjestelmä ja siihen liittyvä toisenlainen tapa ajatella rahaa ja maksuvälinettä kiinnostivat minua henkilökohtaisesti. Kun sitten perustin yritystä, tämä oli luonnollista ottaa mukaan osaksi asiakaspalvelua.

Bitcoinia kutsutaan it-nörttien projektiksi. Usein siihen liittyy myös ideologinen pohjavire. Tikkanenkin kuvaa, miten bitcoin voi mahdollistaa omaehtoisen talouden rakentamisen esimerkiksi kehitysmaiden kansalaisille, joilla ei muutoin tätä mahdollisuutta olisi.

– Vaikka bitcoin itsessään on aika arvaamaton, se on parempi kuin nykyinen järjestelmä. Se voi auttaa esimerkiksi talouskriisissä olevia maita selviytymään ja kehitysmaita rakentamaan omaa tuotantoa.

Bitcoinin takana ei ole keskuspankkia, eikä sen arvoa ole sidottu kultaan tai muuhunkaan todelliseen arvomateriaaliin. Virtuaalivaluutan arvo perustuu tietokoneiden laskentatehoon ja lujaan uskoon. Innokkaimmat odottavat sen syrjäyttävän eurot ja dollarit.

Merkkejä tästä ei ole. Bitcoinin arvo on kivunnut taivaisiin, mutta valuuttaa käytetään lähinnä sijoituskohteena.

Koko maailmassa tehdään alle 400 000 bitcoin-kauppaa päivässä. Se on määränä mitätön. HUG BikeShopinkin polkupyörät on myyty pääosin perinteisillä euroilla.

– Kahden käden sormilla pystyy laskemaan ne pyörät joita on bitcoineilla myyty, Tikkanen naurahtaa.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Bitcoineilla suoritetut pyöräkaupat synnyttävät kuitenkin mielenkiintoisia tarinoita. Kun polkupyöräyrittäjä myi ensimmäisen pyöränsä bitcoineja vastaan keväällä 2015, virtuaalivaluutan arvo oli noin 150 euroa. Tänään yhden bitcoinin arvo on satakertainen.

Tikkanen on lienee siis myynyt Suomen kalleimmat polkupyörät?

– Se on hyvin todennäköistä. Nuo ensimmäiset polkupyörät, jotka täältä on ostettu, olisivat tänään satojen tuhansien eurojen arvoisia. Vähän pelottavaa.

Polkupyöräkauppiaalle bitcoineilla tehdyt kaupat eivät ole olleet lottovoittoja.

– Meillä ei ole pienenä yrityksenä varaa ottaa sitä riskiä, että olisimme pitäneet nämä bitcoinit. Muunnamme ne heti euroiksi.

Johdannaisportit aukevat

Yllä oleva kaavio kuvaa bitcoinin arvon kehitystä internetin kauppapaikoilla kuluvan vuoden aikana. Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen uskoo tietävänsä, mikä on hintarallin syy.

– Yhdysvaltain Chicagon keskeiset johdannaispörssit lanseerasivat syksyllä futuurisopimukset, jotka perustuvat bitcoinin hintaan. Runsas viikko sitten valvova viranomainen antoi luvan, että tällainen toiminta voidaan käynnistää.

Johdannainen on käytännössä vedonlyömistä sen puolesta, että kohteena olevaan hyödykkeen hinta nousee tai laskee. Hyödyke voi olla yhtä hyvin kulta, kaakao, joukkolaina, indeksi tai bitcoin. Tavoitteena on yleensä suojautua hintavaihteluita vastaan.

Johdannainen ei sinällään ole mattimeikäläisten sijoitustuote, mutta Aaltosen mukaan siitä voi sellaisen tehdä.

– Jos tuo johdannaismarkkina alkaa toimia, niiden varaan tullaan rakentamaan perinteisempiä sijoitustuotteita. Tämä on todennäköinen syy, miksi nyt on nähty valtava kysynnän lisäys näihin kryptovaluuttoihin.

Hän uskoo nykyisten bitcoin-sijoittajien päätelleen, että kohta bitcoinin pariin tulee uusia sijoittajia, jotka eivät muutoin olisi aiheesta kiinnostuneet saati omaa bitcoin-lompakkoaan luoneet.

Bitcoin ei synnytä finanssikriisiä

Moni pelkää bitcoin-johdannaisia. Niiden kautta bitcoin-kupla paisuu kenties entisestään – ja toisaalta bitcoin-riski saattaa livahtaa sisään perinteiseen talousjärjestelmään. Kymmenen vuotta sitten alkanut finanssikriisi alkoi eksoottisista sijoitustuotteista, joita kukaan ei täysin ymmärtänyt.

Miljardööri Thomas Peterffy osti marraskuussa sivun ilmoituksen Wall Street Journalista kuvatakseen sitä pientä mutta hänen mukaansa realistista (siirryt toiseen palveluun)vaaraa, että bitcoin käynnistää talousromahduksen.

Front Capitalin päästrategi Ari Aaltonen ei usko tähän uhkakuvaan.

– Ei kyllä tässä mittakaavassa. Vaikka innostus on ollut valtavaa ja bitcoinin arvo on noussut vuoden mittaan hurjasti. Mutta totta kai asiat voi kehittyä hyvin moneen suuntaan.

Suomen Pankin osastopäällikkö Päivi Heikkisen mukaan bitcoin ei ole tässä mielessä uhka. Yhdysvalloissa ostetaan ja myydään Heikkisen mukaan mitä erilaisempia johdannaisia.

– Jos Bitcoinista rakennetaan johdannainen, ei se tarkoita, että siitä tulisi millään tavalla luonnollinen osa meidän rahoitusjärjestelmäämme.

Päivi Heikkinen
Päivi Heikkinen.Jari Pussinen / Yle

Vaara on Heikkisen mukaan kuitenkin todellinen niille yksityissijoittajille, jotka ovat rahojaan Bitcoiniin laittaneet.

– Sydämestäni toivon että siellä ei ole ihmisiä, jotka joutuvat taloudellisiin vaikeuksiin kurssin mahdollisesti romahtaessa.

Heikkinen korostaa, ettei bitcoin ole valuutta tai sijoituskohde muiden joukossa. Valuutalla on aina jokin taho, joka takaa sen. Bitcoinilla on vain pitkälti tuntematon käyttäjäyhteisö.

– Hyvin pieni joukko hallinnoi verkkoa, jossa tapahtumat varmennetaan ja bitcoineja louhitaan. Se ei ole millään tavalla uskottava ja vastuullinen taho kokonaisen valuutan taakse, Heikkinen sanoo.

Toisaalta Heikkisen mukaan sijoituskohteilta odotetaan, että niiden arvo perustuu johonkin realistiseen tekijään.

– Jos sijoitat kultaan, siitä voidaan tehdä vaikka kaulakoru jos ei muuta. Jos sijoitat yhtiöön, sen takana on tuotantokoneistoa ja osaamista. Jos sijoitat bitcoiniin, sijoitat vain siihen uskoon, että kurssi kehittyy suotuisasti.

Onko seuraava bitcoin parempi?

Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskullin mukaan bitcoin on absurdi rakennelma (siirryt toiseen palveluun). Nobel-voittaja Joseph Stiglitzin mukaan se tulisi kieltää (siirryt toiseen palveluun) (mikä on käytännössä mahdotonta).

Jos sijoittaja polttaa näppinsä bitcoinissa, varoittelijoita on ainakin riittänyt. Toisaalta globaalit finanssipelurit pohtivat myös sitä, miten ne voisivat bitcoin-huumasta ja johdannaisista hyötyä.

Entä mitä tuumii polkupyöräkauppias Henri Tikkanen, jolla on pian kolmen vuoden kokemus bitcoin-kaupankäynnistä?

Tikkanen uskoo yhä lujasti virtuaalivaluuttoihin. Toisaalta tämä ei tarkoita, että hän uskoisi nimenomaisesti virtuaalivaluutta bitcoinin maailmanvalloitukseen – ainakaan maksuvälineenä. Tikkanen uskoo, ettei bitcoin ole katoamassa, mutta sen yleistymistä haittaa kaupankäynnin hitaus. Yhden kaupan varmentaminen voi kestää kymmeniä minuutteja ja paljon pidempäänkin (siirryt toiseen palveluun).

Näistä syistä johtuen kansainvälinen pelipalvelu Steam ei enää hyväksy (siirryt toiseen palveluun) bitcoinia maksuvälineenä.

– Se kryptovaluutta, jota ihmiset alkavat isossa määrin jossain vaiheessa käyttää, voi olla ihan joku muu kuin bitcoin, Henri Tikkanen sanoo.