1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nobelin rauhanpalkinto

Rauhannobelin voittanut järjestö: "Edessämme on selvä valinta: Loppu ydinaseille tai meidän loppumme"

Ydinaseita vastaan kampanjoiva Ican-verkosto vastaanottaa Nobelin rauhanpalkinnon sunnuntaina.

Nobelin rauhanpalkinto
Fihn puolilähikuvassa musta jakku yllään.
Ican-järjestön johtaja Beatrice Fihn tiedotustilaisuudessa Oslossa lauantaina 9.12.Audun Braastad / EPA / NTB

Niin kauan kuin atomipommeja on olemassa, katastrofi on väistämätön, kuului ydinaseita vastustavan Ican-järjestön sanoma lauantaina Oslossa.

– Edessämme on selvä valinta: Loppu ydinaseille tai meidän loppumme, Icanin johtaja Beatrice Fihn sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto AP:n mukaan.

– Impulsiivinen raivonpuuska, laskelmoitu sotilaallisen vastakkainasettelun voimistaminen, terrori-isku, kyberhyökkäys tai silkka vahinko – tulemme näkemään, että ydinaseita käytetään, jollei niitä hävitetä, hän varoitti.

Fihn puhui toimittajille ennen huomenna järjestettävää juhlaseremoniaa, jossa Icanille luovutetaan Nobelin rauhanpalkinto. Palkinnon saaja julkistettiin lokakuussa. Beatrice Fihn ottaa palkinnon vastaan yhdessä Hiroshiman pommituksesta selvinneen Setsuko Thurlowin, 85, kanssa.

Fihnin mukaan ydinsodan riski on kuluneen vuoden aikana kasvanut.

– Kehottaisin vahvasti [Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean] johtajia hillitsemään vaarallista retoriikkaansa. Lopettamaan uhkailun joukkotuhoaseilla. Pyrkimään diplomaattiseen ratkaisuun, hän sanoi.

Kansalaisjärjestöjen yhteenliittymä

Ican kuvailee itseään ruohonjuuritason kansalaisjärjestöjen yhteenliittymäksi. Se tuki YK:ssa käytyjä neuvotteluja ydinaseet kieltävästä sopimuksesta, ja Nobel-komitea pyrkii palkinnolla rohkaisemaan hallituksia liittymään sopimukseen.

Ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin YK:ssa heinäkuussa. Sen puolesta äänesti 122 maata. Ainoa vastaan äänestänyt oli Nato-maa Hollanti. Muut Nato-maat ja Naton ulkopuoliset ydinasevallat boikotoivat äänestystä.

Suomi ei monien muiden EU-maiden tavoin osallistunut edes sopimusneuvotteluihin. Suomen mielestä sopimus ei vähennä ydinaseita, koska ydinasevaltiot eivät ole siinä mukana.

Tähän mennessä ydinaseet kieltävän sopimuksen on allekirjoittanut 56 maata, mutta sen ratifioineita maita on vain kolme. Sopimus tulee voimaan, kun sen on ratifioinut 50 maata.

Korjattu 10.12. kello 12.20: Kieltosopimuksen on allekirjoittanut 56 maata.

Lisää aiheesta:

Nobelin rauhanpalkinto ydinaseiden vastaiselle kampanjalle ICAN:ille – järjestö sai alkunsa Suomessa

Ydinasemaiden suurlähettiläät osoittavat mieltään Nobel-juhlassa

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi