Arabimaat tuomitsevat Trumpin Jerusalem-tunnustuksen – vaativat muita maita tunnustamaan Palestiinan

Arabiliiton maat kokoontuivat hätäkokoukseen Kairoon.

Arabimaat hätäkokouksessa Kairossa joulukuussa 2017. Kuva: Mohamed Hossam / EPA

Arabimaiden ulkoministerit kokoontuivat Kairoon pohtimaan Trumpin päätöstä siirtää Jerusalem Israelin pääkapungiksi. He tuomitsivat päätöksen ja vaativat Yhdysvaltoja perumaan sen, kertovat uutistoimistot.

Samalla Arabiliiton maat vaativat muita maita tunnustamaan Palestiinan valtion, jonka pääkaupunki on Itä-Jerusalem.

Israelin ja palestiinalaisten välit ovat kuohuneet sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti keskiviikkona Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Samalla hän ilmoitti ministeriön aloittavan suunnittelun siirtää suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

Palestiinalaisten ulkoministeri Riyad Al-Makiki kehotti YK:n suurlähettiläitä valmistelemaan YK:n turvallisuusneuvostolle päätöslauselman, jossa Trumpin tunnustus tuomitaan kansainvälisten sopimusten vastaisena.

YK:n turvallisneuvoston jäsenmaat ovat vastustaneet Yhdysvaltain päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

Libanonin ulkoministeri Gibran Bassil toivoo, että tapahtuma yhdistäisi arabimaita toimimaan yhdessä.

– Voisiko tämä katasrofi tuoda meidät yhteen ja herättää meidät unesta? Tiedetään, että historia ei ikinä anna meille anteeksi ja tulevaisuutemme ei ole ylpeä siitä, mitä olemme tehneet, hän sanoi puheessaan.

Arabiliiton pääsihteeri Ahmed Aboul-Gheit kyseenalaisti Washingtonin roolin rauhanvälittäjänä Lähi-Idässä ja koko maailmassa.

Betlehemissä ja muualla palestiinalaisalueilla järjestettiin suuria mielenosoituksia. Levottomuuksissa on tähän mennessä kuollut neljä ihmistä. Trump on saanut kovaa kritiikkiä eri puolilta maailmaa.

Lue myös: