Göteborgin isku herättää pelkoa Helsingissä – juutalainen seurakunta nostaa turvatoimia

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin linjaus Israelin pääkaupungista heijastuu pohjoismaihin saakka.

synagogat
Helsingin juutalainen serakunta
Helsingin juutalaisen seurakunnan synagoga sijaitsee Kampissa.Jussi Mansikka/Yle

Ruotsin Göteborgissa eilen lauantaina tapahtunut polttopulloisku on saanut myös Helsingin juutalaisen seurakunnan varuilleen.

– Kyllä se voimakkaasti huolestuttaa. Ikävää, että tämmöinen ulkopoliittinen tilanne on valunut pohjoismaiden juutalaisyhteisöihin. Ei se hymyilytä, toteaa seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik.

Malmössa ja Tukholmassa osoitettiin loppuviikosta mieltä sen seurauksena, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Arabimaat ovat paheksuneet päätöstä.

Kun Israelin suhteen tapahtuu jotain, Pohjoismaiden juutalaisyhteisöt lisäävät turvatoimiaan saman tien.

Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja Yaron Nadbornik

Nadbornik uskoo, että Göteborgin isku liittyy Trumpin linjaukseen.

– Heti kun Israelin suhteen tapahtuu jotain, Pohjoismaiden juutalaisyhteisöt lisäävät turvatoimiaan saman tien.

Helsingin synagoga on toistaiseksi välttynyt iskuilta, mutta seurakunta ei tunne oloaan turvalliseksi. Seurakuntaan kuuluu yli tuhat jäsentä, ja Helsingissä on kaikkiaan noin 1 500 juutalaista.

– Göteborgissakaan ei ole ollut aiemmin iskuja, mutta ihan aiheellisesti heillä oli vartijat, ja he olivat valmistautuneet, Nadbornik sanoo.

Daavidin tähti -aiheinen koriste Helsingin synagogan ikkunassa.
Daavidin tähti -aiheinen koriste Helsingin synagogan ikkunassa.Yle

Helsingin juutalainen seurakunta nostaa turvatoimiaan Göteborgin eilisen iskun seurauksena. Tukea odotetaan poliisilta.

Helsingin poliisista kerrotaan, että poliisi tekee yhteistyötä juutalaisen seurakunnan kanssa varmistaakseen Kampin synagogan turvallisuuden. Poliisi ei kerro yhteistyön yksityiskohdista tarkemmin.

Poliisilla ei kuitenkaan ole tiedossa, että Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi olisi aiheuttanut levottomuuksien uhkaa Suomessa.

Kööpenhaminan isku sai juutalaisyhteisöt varpailleen

Helsingin juutalainen seurakunta on joutunut nostamaan turvallisuusjärjestelyjään voimakkaasti siitä lähtien, kun Kööpenhaminassa tapahtui yhden ihmishengen vaatinut ampumavälikohtaus synagogan edustalla 15. helmikuuta 2015.

Uhri oli nuori juutalaismies. Iskuja tehtiin muuallakin kaupungissa ja kaikkiaan kolme ihmistä menehtyi.

Nadbornik toivoo, että valtio tulisi vastaan kustannuksissa, joita järeät turvajärjestelyt aiheuttavat juutalaiselle seurakunnalle.

– Kun pohjoismaissa on selkeästi ollu tämmöinen uhka jo muutaman vuoden, niin kaikki pohjoismaat tukevat juutalaisyhteisöjään rahallisesti, paitsi Suomi.

Turvallisuuskustannukset 200 000 euroa vuosittain

Suomen hallitus tosin myönsi Helsingin juutalaiselle seurakunnalle kertaluontoisen 100 000 euron avustuksen turvalaitteiden ostoon helmikuussa 2015.

Silloin taustalla olivat myös Pariisin terrori-iskut, jotka kohdistuivat muun muassa Charlie Hebdon -lehden toimitukseen ja juutalaiseen ruokakauppaan, jossa radikalisoitunut asemies tappoi neljä ihmistä.

Nadbornikin mukaan Helsingin juutalaisen seurakunnan turvallisuuskustannukset ovat nousseet 200 000 euroon vuosittain. Niihin hän toivoo hallitukselta säännöllisempää apua, mutta ei vaadi juutalaisyhteisölle erityisasemaa.

– Jos joku muu yhteisö on samanlaisen turvallisuusuhan alainen, niin ehdottomasti heitäkin pitää tukea. Poliisi ei pysty olemaan koko ajan joka paikassa. Me joudumme hoitamaan ison osan omilla vartijoillamme. Göteborgissakin oli eilen illalla omat vartijat paikalla.

Göteborgin lauantaisessa polttopulloiskussa vältyttiin henkilövahingoilta.

Juttuun on lisätty viimeinen kappale klo 13.56. Ensimmäiseen kappaleeseen on lisätty lukumäärät Helsingin juutalaisista sekä seurakunnan jäsenistä.