1. yle.fi
  2. Uutiset

Sadat tuhannet lapset saivat uuden denguerokotteen Filippiineillä – Rokotevalmistajan mukaan se voikin aiheuttaa vakavia oireita

Filippiinit vaatii ranskalaista lääkeyhtiötä Sanofi Pasteuria maksamaan takaisin kansalliseen rokoteohjelmaan käytetyt miljoonat.

rokotteet
Entinen terveysministeri  Janette Garin antaa denguekuumerokotetta koululaiselle.
Entinen terveysministeri Janette Garin antaa denguekuumerokotetta koululaiselle huhtikuussa 2016.Francis R. Malasig / EPA

ManilaFilippiinit vaatii miljoonakorvauksia ranskalaiselta Sanofi Pasteur -lääkeyhtiöltä denguerokoteskandaalissa. Lääkeyhtiö on ilmoittanut, että sen Dengvaxia-rokote saattaa aiheuttaa vakavan sairauden.

Filippiinit on rokottanut satoja tuhansia koululaisia hyttysten levittämää denguekuumetta vastaan. Laaja kansallinen rokotusohjelma on keskeytetty lääkeyhtiön ilmoituksen jälkeen.

Maan johto vaatii nyt Dengvaxia-rokotteen kehittänyttä Sanofi Pasteuria palauttamaan lähes 60 miljoonaa euroa, jolla Filippiinit rahoitti kansallisen rokotusohjelmansa.

Dengvaxia-rokote
Dengvaxia-rokote.Noel Celis / AFP

Mikä aiheutti Dengvaxia-skandaalin?

Ranskalainen lääkeyhtiö Sanofi Pasteur toi markkinoille maailman ensimmäisen denguekuumeelta suojaavan rokotteen viime vuonna. Filippiinit otti rokotteen käyttöön ensimmäisten joukossa maaliskuussa 2016.

Niinpä paniikki levisi, kun Sanofi Pasteur ilmoitti toissa viikolla, että ihmiset, jotka eivät ole aiemmin sairastaneet denguekuumetta, voivat saada vakavia oireita, jos he saavat virustartunnan rokotteen jälkeen. Tätä ongelmaa ei olisi niillä, jotka ovat sairastaneet dengueviruksen ennen rokotusta.

Filippiinit on ehtinyt rokottaa jo 830 000 yli 9-vuotiasta lasta sekä 15 000 poliisia ja näiden perheenjäsentä kansallisessa rokotusohjelmassa.

– Vaadimme Sanofi Pasteuria korvaamaan meille 3,5 miljardia pesoa [noin 60 miljoonaa euroa], jonka maksoimme Dengvaxia-lääkkeestä. Vaadimme sitä myös perustamaan rahaston, joka korvaa vakavasti dengueen sairastuneiden lasten sairaanhoidon, terveysministeri Francisco Duque sanoo.

Mikä denguekuume on?

Denguekuume on Aedes aegypti -hyttysen eli keltakuumehyttysen levittämä virus trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Noin puolet maailman väestöstä elää riskialueella.

Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan tartunnan saa jopa 100 miljoonaa ihmistä ja noin 20 000 ihmistä kuolee joka vuosi. Filippiineillä suurin osa väestöstä elää tartunnan riskialueella.

Hyttysen pistoksesta leviävä dengue aiheuttaa kovan kuumeen, erittäin kipeitä lihas- ja nivelsärkyjä sekä flunssan kaltaisia oireita. Vaarallisimmillaan se aiheuttaa sisäistä verenvuotoa ja kuoleman.

Denguen kontrollointia vaikeuttaa se, että virusta on neljää alatyyppiä. Virukseen ei ole lääkettä.

Mies maski naaman edessä ruisku kädessä.
Tuholaishävittäjä ruiskuttamassa hyttysiä tuhoavaa ainetta 8. kesäkuuta Manilassa.Francis R. Malasig / EPA

Kuinka luotettava Dengvaxia on?

Maailman terveysjärjestö WHO huomautti jo viime vuonna Dengvaxia-rokotteen riskistä ihmisille, jotka eivät ole aiemmin sairastaneet denguekuumetta. WHO ei ole suositellut rokotetta, mutta sen mukaan lääkettä voidaan käyttää alueilla, jossa tartunnan riski on suuri.

Kohu nousi vasta, kun Sanofi itse ilmoitti, että dengueen aiemmin sairastumaton voi saada taudin entistä pahempana rokotuksen jälkeen.

Sanofi Pasteur on markkinoinut denguerokotteen tehoavan 9-45 -vuotiaaseen riskiryhmään.

Lääkeyhtiö toi Dengvaxian markkinoille viime vuonna parinkymmenen vuoden kehityksen jälkeen. Yhtiö käytti lähes puolitoista miljardia euroa rokotteen kehittämiseen. Se testasi rokotetta 15 maassa. Myös Filippiinit otti osaa rokotekokeisiin.

Filippiinien terveysministeri Francisco Duque sanoo perustavansa tutkimusryhmän seuraamaan rokotteen vaikutuksia. Duquen mukaan 12-vuotiaan tytön tapaus osoittaa, että Dengvaxian teho on kyseenalainen.

Tarlacista kotoisin oleva tyttö sai kolme Dengvaxia-rokotetta. Hän sairastui äskettäin vakavasti dengueen, mutta parantui. Lääkeyhtiö Sanofi Pasteur on huomauttanut, että kukaan ei ole kuollut rokotteen takia.

Lapsia sairaalassa.
Hyttysen pistoksesta leviävä dengue aiheuttaa kovan kuumeen.Rolex Dela Pena / EPA

Mikä denguerokotteen suosio on ollut?

Sanofi Pasteurin mukaan Dengvaxia-rokote on hyväksytty 19 maassa ja käytössä yhdessätoista maassa. Dengvaxia on käytössä lähinnä maissa, jotka osallistuivat rokotekokeisiin.

Vain Filippiinit ja Brasilia aloittivat kansallisen rokoteohjelman. Filippiinien ohjelma on laajin. Siinä on rokotettu jo 830 000 koululaista.

Denguerokote otetaan kolmessa erässä, ja sen hinta on potilasta kohden 3 000 Filippiinien pesoa eli noin 50 euroa.

Filippiinien hallitus aikoo tutkia nyt, miksi maan edelliset johtajat sopivat kalliista rokoteohjelmasta hyvin pian lääkkeen rekisteröinnin jälkeen vuoden 2016 alussa.

Korjaus 11.12. kello 15:30 Jutussa mainittiin aluksi, että lääkeyhtiö Sanofi Pasteur ilmoitti toissa viikolla, että rokotteesta voi sairastua. Yhtiö tiedotti kuitenkin, että rokote ei suojaa kaikkia ihmisiä varmasti denguekuumeen oireilta. Ihmiset jotka eivät ole aiemmin sairastaneet denguekuumetta, voivat saada vakavia oireita, jos he saavat virustartunnan rokotteen jälkeen.

_Korjaus 12.12. kello 18:10 Sama asia korjattu myös otsikkoon. _

Lue seuraavaksi