Sankarikoira pelasti hukkuvan kolmivuotiaan avannosta – Isä: "Vieläkin kyyneleet nousevat silmiin"

Kennelliitto palkitsi 18 koiraa sankarikoiran arvonimellä. Yksi palkituista on Furujen perheen Otto.

sankarikoira
Daniel ja Sauli Furu labradorinnoutajan kanssa.

Tummanruskea labradorinnoutaja Otto makoilee Helsingin Messukeskuksen lattialla. Vieressä kolmivuotias Sauli lapioi juhlakakkua suuhunsa määrätietoisin ottein.

Otto on yksi niistä 18 koirasta, joille Kennelliitto tänä vuonna myönsi sankarikoiran arvonimen. Tämä kunnianimi myönnetään koirille, jotka toiminnallaan pelastavat ihmishenkiä.

Otto pelasti Saulin. Isä kertaa tarinan, joka kylmää jokaisen kuulijan selkäpiitä.

Kouvolan Raussilassa asuva Daniel Furu oli viime keväänä poikansa ja koiransa kanssa naapurissa kylässä. Poika ja koira jäivät ulos leikkimään, ja isä seurasi kaksikon leikkejä ikkunasta.

Yhtäkkiä poika on kadonnut. Isä astuu ulos ja ryhtyy huutelemaan poikaa. Kun tämä ei vastaa, isä kutsuu koiraa, ja huomaa pian tämän säntäävän läheisen joen jäältä kohti isäntäänsä. Sitten koira kääntyy ja palaa jäälle. Näin se osoittaa paikan, jossa poika kelluu avannossa tiedottomana.

– Koira juoksi hukkumispaikan ja minun väliä ja näytti liikkeellään, että tuolla on poika ja täällä on hätä, Daniel Furu kertoo.

– Hyppäsin perässä ja sain elvytettyä pojan.

Isän arvion mukaan poika oli tiedottomana viisi minuuttia. Siitä noin kolme minuuttia veden varassa. Nyt Daniel Furu katsoo sankarikoiraansa ja toteaa, että omistajan silmissä oma koira on tietysti aina se rotunsa paras ja kaunein edustaja.

– Traaginen tarina päättyi hyvin, mutta kyllä tässä vielä kyyneleet nousevat silmiin.

Ihmisen paras ystävä

Kulunut vuosi on antanut ihmisen parhaille ystäville lukuisia mahdollisuuksia kunnostautua. Kennelliitto myönsi viikonlopun Koiramessuilla Helsingin Messukeskuksessa sankarikoiran arvonimen Oton lisäksi 17 muullekin koiralle.

Helena ja Kati Romppanen jämtlanninpystykorva Kuunon kanssa.
Jämtlanninpystykorva Kuuno veti Helena Romppaisen (vas) lumeen uupuneen vanhan miehen luo. "Kuuno ei koskaan hauku ihmisiä, mutta osasi haukkua kun oli tarve", koiran omistaja Kati Romppainen (oik) kehuu.Outi Kuitunen / Yle

Millainen koira kannattaa siis hankkia, jos arvostaa eläimen sankarillisia ominaisuuksia? Siihen ei palkittujen lista anna vastausta.

Kooikerhondje Masi auttoi omistajaansa sairaskohtauksen sattuessa. Jämtlanninpystykorva Kuuno löysi metsätielle tuupertuneen vanhuksen. Karjalankarhukoira Aaba hälytti nukkuvat isäntänsä pois palavasta rakennuksesta.

Sankarikoiran arvonimen sai myös saksanpaimenkoira, leonberginkoira ja belgianpaimenkoira. Tiibetinspanieli, welsh corgi cardigan, papillon, barbetin ja pont-audemerinspanielin roturisteytys. Yorkshirenterrieri, newfoundlandinkoira ja norfolkinterrieri. Cairnterrieri sekä monirotuinen.

Novascotiannoutajia palkittujen joukossa oli kaksi – mutta se on todennäköisesti puhdas sattuma.

– Kennelliitto on myöntänyt sankarikoirien arvonimiä 20 vuoden ajan, ja vuosien kuluessa on palkittu hyvin monenlaisia koiria, viestintäpäällikkö Liisa Suoninen sanoo.

– Nykyisin on ehkä aiempaa enemmän monirotuisia koiria ja pieniä seurakoiria. Kyse on kuitenkin usein koiran perusvaistoista, joita se hyödyntää usein ilman, että siihen on edes koulutettu.

Sylikoirakin voi olla sankarikoira?

– Ehdottomasti.

Koiranäyttely
Barry ja Susan Baumanin newfoundlandinkoira Swabby pelasti veneretkellä isäntäväkensä häkämyrkytykseltä. Palkinnon nouti Swabbyn veli Raipe, sillä juhlakalu asuu Yhdysvaltain Marylandissa.Juha-Matti Mäntylä / Yle

Hyödyllinen nakkiharjoitus

Sankarikoira ei ole rotu, jonka koiranostaja voisi kennelissä valita. Toisaalta harjoitus saattaa tehdä mestarin. Daniel Furu kertoo leikistä, jota labradorinnoutaja Oton kanssa leikittiin.

– Meillä on leikin varjolla tehty etsimistä, jossa pojalla on ollut nakki taskussa ja koira on sitten pihalla etsinyt. Koira on siitä paljon nauttinut ja me myös. Nyt hän sitten osasi sen tehdä ilman käskyä.

Lisää tietoa palkituista Ylen aiemmassa artikkelissa sekä Kennelliiton sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Otto-koiran sankariteosta uutisoi ensimmäiseksi Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).