Talvimyräkkä tuo huonon ajokelin tiistaina, rannikolla lumipeite ei viivy kauan

Ilmatieteen laitos antaa varoituksen erittäin huonosta ajokelistä muualle paitsi Lappiin. Suomenlahdella tuuli voi yltyä myrskylukemiin.

sää
Voimakas matalapaine tuo lumipyryn tiistaiksi
Voimakas matalapaine tuo lumipyryn tiistaiksi

Alkuviikon sää on vaihteleva, maanantaina eteläisessä Suomessa aurinko saattaa pilkistää pilven takaa, mutta tiistaina koko Suomen yli Lappia lukuun ottamatta kulkee voimakas matalapaineen alue, joka tuo mukanaan kovaa tuulta ja runsaasti lunta.

– Matalapaine kehittyy parhaillaan Biskajanlahdella Espanjassa ja kulkee maanantaina Ranskan ja Saksan yli kohti pohjoista. Myräkän aikaansaannoksia Keski-Euroopassa seuraamalla saa siitä hyvän käsityksen, Ylen meteorologi Matti Huutonen sanoo.

Lunta tulee Suomessa tiistain aikana jopa parikymmentä senttiä ja Lappia lukuun ottamatta varoitetaan erittäin huonosta ajokelistä.

– Lunta tulee reippaasti etenkin laajalla, Varsinais-Suomesta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella, missä lunta näyttää päivän mittaan kertyvän 15–20 senttimetriä. Myös Salpausselän alueella lunta saadaan ainakin kymmenen, mutta paikoin jopa 20 senttiä, Huutonen ennustaa.

Huutosen mukaan tiistai-iltaa kohden etelärannikolla lumisade muuttuu todennäköiseksi vetiseksi ja sulattaa lumet Hanko-Helsinki-Kotka-akselilta. Toisaalta keskiviikon vastaisena yönä sade saattaa taas muutua lumiseksi ja on mahdollista, että keskiviikkoaamuna herätään jälleen valkeaan aamuun.

Lappiin ei luvassa paukkupakkasia

Lapissa puolestaan lunta sataa paljon erityisesti keskiviikkona ja loppuviikon osalta sää vaikuttaa tuuliselta ja epävakaiselta. Myös ajokeli heikkenee. Lapissa vuorokauden keskilämpötila on muutaman asteen tavanomaista leudompi, päivällä elohopea pysyttelee 5 ja 10 miinusasteen välimaastossa ja öisin laskee enintään –15 asteen tienoille.

– Ennuste tarkentuu loppuviikkoa kohden, mutta uusia pienempiä matalapaineita lähestyy Suomea, vielä ei kuitenkaan ole tietoa siitä, miten voimakkaita ja ärhäköitä matalapaineet ovat.

Myrskyvaroituksia ei tulevalle viikolle ole kovista tuulista huolimatta annettu.

– Suomenlahdella puuskissa tuuli tosin yltyy myrskylukemiin, Huutonen kertoo.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.