1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskalaisyhtiö veti jättierän äidinmaidonkorviketta myynnistä salmonellavaaran vuoksi – Suomesta tuotetta ei löydy

Lactalis-yhtiön tiedottajan mukaan lähes 7 000 tonnia tuotetta on voinut saastua.

äidinmaidonkorvikkeet
Lactalis-yhtiön päämaja Lavalissa Ranskassa maaliskuussa 2011.
Lactalis-yhtiön päämaja Lavalissa Ranskassa maaliskuussa 2011.Philippe Cherel / EPA

Ranskalaisyhtiö Lactalis ja terveysviranomaiset ovat määränneet suuren erän äidinmaidonkorviketta vedettäväksi myynnistä salmonellavaaran vuoksi. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Tuotteen epäillään aiheuttaneen Ranskassa 26 lapsen sairastumisen.

Lactalis on yksi maailman suurimmista maitotuotteiden valmistajista. Yhtiön tiedottaja Michel Nalet kertoi AFP:lle, että lähes 7 000 tonnia äidinmaidonkorviketta on voinut saastua. Nalet ei kuitenkaan osannut sanoa, kuinka suuri osa tuosta määrästä on yhä kauppojen hyllyllä, kuinka paljon on varastossa ja paljonko tuotetta on myyty.

Lactalisin äidinmaidonkorviketta myydään ympäri maailmaa eri tuotenimillä, joita ovat esimerkiksi Milumel, Picot ja Celi, Suomessa korviketta ei kuitenkaan ole myynnissä.

– Suomen markkinoilta kyseistä äidinmaidonkorviketta ei löydy, vahvistaa Lactalis Finland Oy:n kaupallinen johtaja Sami Wirman.

Ensimmäiset epäilyt äidinmaidonkorvikkeen saastumisesta tulivat julki joulukuun alussa, jolloin Ranskassa kerrottiin 20 alle kuusivuotiaan lapsen sairastuneen.

Ranskan elinkeinoministeriön sunnuntaina julkaiseman tiedotteen mukaan toimet, joihin Lactalis on tähän mennessä ryhtynyt, eivät riitä, ja laajempi tuotteen takaisinveto on tarpeen.

Vakavaa ripulia aiheuttava salmonella on vaarallinen tauti erityisesti vauvoille ja vanhuksille. Ranskassa sairastuneet lapset ovat sittemmin parantuneet. Lactalisin tiedottaja ei ollut tietoinen, että tuote olisi aiheuttanut salmonellatapauksia muissa maissa.

Yhtiö uskoo, että salmonellatartunnat voidaan jäljittää Ranskan Craonissa sijaitsevaan tehtaaseen. Kaikki kyseisessä tehtaassa helmikuun puolivälin jälkeen valmistetut tuotteet on vedetty myynnistä, Nalet sanoi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi