Analyysi: Trumpin Jerusalem-julistus ajaa palestiinalaisten presidentin ahtaalle

Monien palestiinalaisten mielestä presidentti Mahmud Abbas on liian heikko suhteessa Israeliin ja Yhdysvaltoihin. Nyt Abbasin paineet kovemman linjan ottamiseen ovat vain kasvaneet, kirjoittaa Ylen Lähi-idän-kirjeenvaihtaja Aishi Zidan.

Palestiina (alue)
Israelin joukot talttuvat palestiinalsia mielenosoittajia
Israelin joukot pidättivät palestiinalaisia mielenosoittajia Hebronissa viime viikolla.Abed Al Hashlamoun / EPA

Kun palestiinalaiset kokoontuivat osoittamaan mieltään perjantaina Jerusalemissa, ilmassa kaikuivat Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja Israelia vastustavat iskulauseet. Mutta iskulauseissa huutia sai myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.

Trump järkytti viime viikolla palestiinalaisia tunnustamalla Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Palestiinalaisten keskuudessa monet ovat pitäneet presidentti Abbasin vastausta julistukseen liian heikkona.

Abbas on kyllä tuominnut Trumpin päätöksen ja todennut, ettei Yhdysvallat voi toimia enää välittäjänä rauhanneuvotteluissa. Abbas ei aio myöskään tavata Yhdysvaltain varapresidenttiä Mike Penceä, jonka on määrä matkustaa alueelle vielä ennen joulua.

Monille palestiinalaisille vastaus on kuitenkin liian vähän ja liian myöhään. Yksi Trumpin julistuksen pitkän ajan seurauksista saattaakin olla Abbasin aseman heikkeneminen.

*Abbas on ollut jo pitkään *epäsuosittu presidentti. Palestiinalaisten keskuudessa monet pitävät häntä heikkona. Palestiinalaisen tutkimuslaitoksen syyskuussa tekemän (siirryt toiseen palveluun) kyselyn mukaan 67 prosenttia palestiinalaisista toivoo Abbasin eroa.

Abbas on ollut palestiinalaisten presidentti vuodesta 2005. Hänen presidenttikautensa olisi pitänyt päättyä jo vuonna 2009.

Palestiinalaisalueilla ei ole kuitenkaan kyetty järjestämään vaaleja, sillä palestiinalaiset ovat olleet keskenään jakautuneita Abbasin puoleen Fatahin johtamaan Länsirantaan ja islamistisen Hamasin johtamaan Gazaan.

Abbasin hallinnon otteet kriittisiä aktivisteja ja toimittajia vastaan ovat koventuneet vähitellen. Toisaalta Abbas on jo 82-vuotias, joten hänen ei uskota olevan vallassa enää pitkään.

Mahmud Abbas
Presidentti Mahmud Abbas on epäsuosittu palestiinalaisten keskuudessa.Chung Sung-Jun / EPA

Nyt Trump on ajanut päätöksellään Abbasin kohti yhä ahtaampaa umpikujaa. Palestiinalaisten presidentillä on kova paine muuttaa linjaansa kovemmaksi Israelin ja Yhdysvaltojen suuntaan. Useissa palestiinalaispuheenvuoroissa on vaadittu kokonaan uutta suuntaa.

Abbasin tavoite on ollut jo pitkään palestiinalaisvaltion perustaminen Israelin rinnalle neuvotteluiden kautta. Abbas on ollut takuumies Yhdysvaltain vetämien rauhanneuvotteluiden jatkumiselle kerta toisensa jälkeen. Neuvottelut ovat päättyneet aina pettymyksiin.

Abbasin johdolla palestiinalaishallinto on tehnyt myös tiivistä turvallisuusyhteistyötä Israelin kanssa. Monet palestiinalaiset kokevat palestiinalaishallinnon tekevän likaiset työt Israelin puolesta. Yhä harvemmalla on uskoa Abbasin linjaan.

Monien palestiinalaisten mielestä Trumpin julistus on vain vahvistanut käsitystä siitä, ettei rauhanprosessi Yhdysvaltojen johtamana johda mihinkään. Monet vaativat siitä luopumista ja Israelin kanssa tehtävän turvallisuusyhteistyön lopettamista.

Painetta ei vähennä se, että Abbasin johtama Fatah-puolue on keskellä herkkiä sovintoneuvotteluita pahimman kilpailijansa Hamasin kanssa. Hamas edustaa selvästi kovempaa linjaa suhteessa Israeliin.

*Palestiinalaishallinnon johtokaartilla *onkin nyt vaikea päätös edessään. Trumpin hallinto vakuuttaa, että se haluaa vielä jatkaa oman rauhansuunnitelmansa eteenpäin viemistä.

Trumpin vävy Jared Kushner on pohjustanut suunnitelmaa kuukausitolkulla. Suunnitelmaa ei ole vielä julkistettu, joten sen sisällöstä ei ole varmaa tietoa. Huhut ovat liikkuneet villeinä. Puheiden mukaan ehdotus olisi pakottanut palestiinalaiset luopumaan paljosta.

Trumpin päätös onkin saattanut tarjota palestiinalaisille pakotien vaikeasta tilanteesta. Trumpin julistus on tuomittu hyvin laajasti maailmalla. Syytökset uuden rauhanponnistuksen kaatumiselle eivät välttämättä kaatuisi tässä tilanteessa palestiinalaishallinnon niskaan.

Eri asia on, mitä Abbas päättää tehdä, kun pöly Trumpin päätöksen jälkeen laskeutuu. Yhdysvalloilla on yhä painoarvoa paljon Lähi-idässä. Sen vastustaminen voisi käydä palestiinalaishallinnolle kalliiksi.

Libanon armeija otti yhteen mielenosoittajien kanssa Beirutin lähellä sunnuntaina.
Myös Libanonissa on osoitettu mieltä Trumpin Jerusalem-julistusta vastaan.Wael Hamzeh / EPA

*Trumpin toiminnalla voi olla pitkäaikaisia *arvaamattomia vaikutuksia. Palestiinalaishallinto saattaa joutua miettimään uudestaan lähestymistapaansa, joka ei ole tuottanut tulosta. Tästä on saatu jo pieniä merkkejä.

Palestiinalaisia rauhanneuvotteluissa jo vuosia edustanut veteraanineuvottelija Saeb Erekat julisti saman tien (siirryt toiseen palveluun) Trumpin puheen jälkeen kahden valtion suunnitelman kuolleeksi.

Kahden valtion suunnitelma tarkoittaa palestiinalaisvaltion synnyttämistä Israelin rinnalle. Se on ollut palestiinalaisten ja israelilaisten rauhanneuvotteluiden lähtökohta jo pitkään.

Erekatin mielestä nyt on aika keskustella yhden valtion suunnitelmasta. Eli yhdestä tasa-arvoisesta valtiosta palestiinalaisille ja israelilaisille.

Kannanotto on oire suuremmasta kehityksestä. Palestiinalaisten usko kahden valtion suunnitelmaan on murentumassa. Mielipidekyselyiden mukaan yli puolet palestiinalaisista ei enää pidä kahden valtion ratkaisua realistisena.

Syyt on helppo ymmärtää Länsirannalla liikkuessa. Israel laajentaa jatkuvasti siirtokuntiaan Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa, mikä tekee elinkelpoisen palestiinalaisvaltion synnyttämisestä koko ajan vaikeampaa.

Toisaalta Israel on vastustanut kiivaasti yhden valtion mallia, sillä se kyseenalaistaisi valtion juutalaisen luonteen. Israelilaiset pelkäisivät jäävänsä vähemmistöön.

Se, millaisen lähestymistavan Abbas ottaa, punnitaan tulevina viikkoina. Selvää on, että paine muutokseen on nyt kova.

Abbasin asema on pitkään perustunut siihen, että hän on kansainväliselle yhteisölle rauhanneuvotteluiden takuumies. Paineista huolimatta Abbas saattaa jatkaa jo kauan sitten valitsemallaan tiellä.

Mutta Abbasin seuraaja voi hyvinkin olla kovemman linjan edustaja.

Lue myös:

Trumpin Jerusalem-ilmoitusta vastustavat mielenosoitukset jatkuvat – Erdogan ja Netanjahu sanasodassa Israelin tilanteesta